avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 676 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... E nula amenda pentru rovinieta?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

E nula amenda pentru rovinieta?

Am luat o amenda pentru lipsa de rovinieta, dar inca nu am ajuns in posesia ei. Pe scurt eu locuiesc in alt judet, ea mi-a venit pe adresa pe care am masina inca inmatriculata.

In mod normal aveam de gand sa platesc amenda, a fost vina mea, am iesit 5km din Cluj, tocmai in ziua in care mi-a expirat. Deci mai mult ca sigur pentru aia e amenda.
Dar in seara asta imi zice cineva ca exista aceasta decizie [ link extern ] .

Poate confirma cineva? Si daca e adevarat, ce trebuie sa fac eu, in conditiile in care masina e inmatriculata pe Suceava iar eu locuiesc, cu flotant in Cluj-napoca, si amenda a fost luata pe raza judelului Cluj.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 13:58, 17 Iulie 2015
Niciun proces-verbal de contravenție nu este nul până când nu hotărăște asta instanța competentă. El este anulabil.

Prin Decizia nr. 6/2015, Înalta Curte de Casație și Justiție, Completul competent să judece recursul în interesul legii, a hotărât că procesele-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor prevăzute de art. 8 alin. (1) din O.G. nr. 15/2002 și încheiate potrivit art. 9 alin. (1) lit. a), alin. (2) şi (3) din același act normativ, transmise persoanelor sancţionate contravenţional pe suport hârtie, sunt lovite de nulitate absolută în lipsa semnăturii olografe a agentului constatator.

Dacă veți constata că procesul-verbal de contravenție nu are semnătura olografă a agentului constator, formulați plângere contravențională în termen de 15 zile de la comunicarea lui. Plângerea se depune la judecătoria pe raza căreia domiciliați, iar în cadrul ei trebuie să invocați excepția nulității absolute a procesului-verbal de contravenție. Mai jos aveți art. 10 ind. 1 din OG nr.. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România
ART. 10^1
Prin derogare de la dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul contravenienţilor cu domiciliul sau sediul în România, plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei se introduce la judecătoria pe raza teritorială a căreia contravenientul domiciliază sau îşi are sediul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces verbal amenda rovinieta fara semnatura olografa leorot leorot Am contestat o amenda de rovinieta pe motivul lipsei semnaturii olografe. Am pierdut la judecatorie. Citez din hotararea ... (vezi toată discuția)
Amenda rovinieta cristidaniel cristidaniel Buna ziua! In dimineata aceasta am primit un proces verbal prin care sunt amendat ca am circulat fara rovinieta. Am verificat si intradevar nu aveam ... (vezi toată discuția)
Plata amenda rovinieta tavid tavid Buna ziua In data de 22.07.2016 am primit de la posta un aviz de instintare. Am reusit sa ajung la posta sa ridic coletul in data de 27.07.2016 (dupa 5 ... (vezi toată discuția)