avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 853 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... hotarare de expedient
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

hotarare de expedient

Dupa 1989 pe numele bunicilor( decedati ) sotiei mele i s-au emis 2 titluri de propietate pentru punere in posesie astfel:
Pentru bunicul din partea tatalui a mostenit in parti egale ,in comun cu o matusa, un teren in extravilan, in suprafata de 4,64 ha. In anul 2014 am apelat la un mediator si am impartit acest teren in 2 parcele egale pe baza unui acord de mediere. Am depus acordul de mediere la Instanta, am achitat o taxa de 20 lei si s-a emis o hararare de expedient in timp record, (circa o luna)
Pentru bunicul decedat din partea mamei sotia inpreuna cu alti 5 mostenitori au primit 5,66 ha teren in extravilan. S-au prezentat la mediator tot in cursul anului 2014 si au facut impartirea in 6 parti egale si apoi s-au adresat tot la aceiasi instanta, dar s-a nimerit la alt judecator, pentru a se emite hotararea de expedient. De data aceasta Instanta ne-a impus ca pe langa cei 20 lei sa mai achitam si o taxa judiciara de 849 lei. Intrebarea mea este cand s-a procedat corect atunci cand s-a perceput taxa de 849 lei sau atunci cand s-a emis hotararea de expedient fara a percepe o taxa suplimentara
Cel mai recent răspuns: Costel DRAGOMIR , Avocat 11:41, 17 Iulie 2015
Instanta a procedat corect atunci cand vi s-a pus in vedere sa timbrati. Ca este asa, rezulta din OUG nr.80/2013 respectiv ART. 11
(1) Alte categorii de cereri se taxează după cum urmează:
a) cereri prin care părţile solicită instanţei pronunţarea unei hotărâri care să consfinţească înţelegerea părţilor, inclusiv când este rezultată din acordul de mediere - 20 lei; în cazurile în care înţelegerea sau acordul de mediere priveşte transferul dreptului de proprietate sau al altui drept real asupra unuia ori mai multor bunuri imobile, la această sumă se adaugă 50% din valoarea taxei care s-ar datora pentru acţiunea în revendicare a bunului cu valoarea cea mai mare dintre bunurile care fac obiectul dreptului real transferat. În cazul în care înţelegerea sau acordul de mediere are ca obiect partajul, la taxa fixă se adaugă 50% din valoarea taxei calculate potrivit art. 5;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort la mediator, familie cu copii si credit ipotecar cristeo cristeo Buna ziua, Sunt interesata cum se rezolva urmatoarea problema, familie cu 2 copii se hotaraste sa divorteze, prefera procedura medierii. Exista un apartament ... (vezi toată discuția)
Obtinere titlu de proprietate prin mediere oprea.madalina oprea.madalina buna ziua! am urmatoarea speta: titlul de proprietate pe terenul agricol este pe numele bunicului care este decedat. bunicul are doi copii dintre care unul ... (vezi toată discuția)
Divort cu minori la mediator mtla_22 mtla_22 Pentru un divort cu minori, acordul se depune in instanta pentru consfintire - printr-o cerere de consfintire a acordului de mediere, sau se depune o cerere de ... (vezi toată discuția)