avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de Munca in timpul indeplinirii unor sarcini ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de Munca in timpul indeplinirii unor sarcini in afara atributiilor de serviciu

Buna seara, am nevoie de un ajutor la dvs.

Eu lucrez de 3 luni la o o societate, la birou. Intr-o dimienata colega (Jurista) de birou care era desemnata de catre directorul general sa ma invete lucrarile si sa ma supravegheze, mi-a spus sa ma duc in curtea societatii si sa deschis poarta metalica de pe sine pentru a intra un tir cu marfa venit dintr-o alta tara. O poarta care avea cca. 1 tona
Mentionez ca aceasta rsponsabilitate nu era in atributia mea, eu ocupandu-ma doar de licitatii.
Cand m-am dus la poarta sa o deschid ea s-a dezechilibrat de pe sine si a cazut toata pe mine, ea neavand opritor si siguranta.
La tipetele mele a venit soferul tirului si a ridicat poarta pentru a ma tara de sub ea. Cum a cazut poarta pe mine, eu am cazut cu toata greutatea mea pe piciorul stang care s-a fracturat. Portarul a chemat colega care in loc sa cheme salvarea a vrut sa ma duc la spital pe jos, dar vazand ca nu ma pot misca, in loc sa cheme salvarea a sunat directorul sa vada ce sa faca.
Intre timp a venit actionara societatii (sora directorului) si m-a dus cu masina personala la spital.
La spital a declarat ca am cazut din cires, cu toate ca era ora 7.10.
La spital s-a constatat ca am fractura de tibie in 3 locuri si de la soc suferisem si un preinfart. Mamei mele la telefon au spus ca m-am impedicat. Aceste lucruri le declarase crezand ca situatia nu este asa de grava si sa nu aiba probleme cu ITM-ul.
Intre timp am fost operat la tibie si mi s-a pus un fixator pentru ficsarea oaselor si pentru formarea calusu-lui. Trebuie sa stau minim 3 luni cu el, dupa care urmand recuperarile.
Familia mea a sunat la 112 de unde a venit politia si drept urmare a fost sesizata politia judiciara - investigatii criminale. S-au inceput cercetari, iar sitalul m-a trecut ca accident de munca.
Directorul refuza sa colaboreze, iar adeverintele de salariat abia mi le da pentru spital si concedii medicale, ei fiind presati de ITM,
MI-a venit de la societate sa-mi ia declaratie pentru ancheta, iar cand au vazut ce am declarat, au dat la ITM ca refuz sa declar ceva.Am medicina legala facuta.

Acum mai este o problema, eu sunt in concediu medical, dar angajatorul refuza sa-mi de-a salariul de pe lunile precedente cand lucram + anuntarea concediului medicsl.
ITM_ul m-a sfatuit sa fac o sesizare la ei despre salariile restante.

Azi am primit un plic de la societate in care imi cer clarificari la niste proceduri care erau facute de mine. Mentionez ca eu eram supravegheat de jurista (colega de birou), doarce eram la inceput. Data de pe solicitarea clarificarilor este trecuta cu o saptamana mai devreme decat anuntarea ITM-ului.

Va rog sa-mi spuneti de ce imi cer clarificari despre responsabilitatii si lucrul meu, mai ales ca eu sunt in concediu medical de o luna si ceva?

Oare urmaresc desfacerea contractului de munca? Justificarea intarzierei salariilor restante sau Sanctionare disciplinara? Vor sa ma de-a in judecata ca o presupusa paguba?
Teoretic nu ar fi normal pentru ca eu aveam abia doua luni lucrate la ei, cand ama vut accidentul, iar cineva ma supraveghea la momentul respectiv, inainte sa semnez, etc.
Mentionez ca plicul a fost trimis fara confirmare de primire si in solicitari nu este trecuta vreo comisie disciplinara. Solicitarea de clarificari are numar de inregistrare

Eu nu inteleg rostul acelei solicitati despre ce si cum am facut la licitatii?
Saptamana viitoare ma intalnesc cu avocatul in materie de dreptul muncii.


Va rog daca ma puteti lamuri ce urmareste societate prin acea solicitare de clarificari, sau doar doresc sa ma intimideze.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Iulie 2015
victor_2013, utilizator
1. Legea nr.319/2006 prevede la art.26 ca, orice eveniment, aşa cum este definit la art.5 lit. f), va fi comunicat de îndată angajatorului, de către conducătorul locului de muncă sau de orice altă persoană care are cunoştinţă despre producerea acestuia.

In sensul art.5 lit.f din actul normativ mentionat mai sus, prin eveniment se intelege, accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţia de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boală profesională.

Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art.5 lit.f);asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;organelor de urmărire penală, după caz.

2. In situatia in care angajatorul nu-si indeplineste obligatia prevazuta la art.40 alin.2 lit.c C.mun. (de a acorda salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca), salariatul are la dispozitie urmatoarele posibilitati de actionare :
- sesizarea ITM-ului in raza caruia acel angajator isi are sediul social
- promovarea unei actiuni in instanta
- apelarea la procedura medierii.
- introducerea unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Detalii : www.avocatnet.ro/content/for...

3. Doctrina a opinat ca, nu este îndeplinită condiţia cercetării prealabile în cazul în care angajatorul a procedat doar la luarea unei note explicative din partea salariatului, fără să-i aducă la cunoştinţă învinuirea şi fără să-i acorde dreptul de formula apărări şi motivaţii şi de a prezenta dovezi.

4. Cercetarea disciplinara pe perioada cat salariatul se afla in incapacitate temporara de munca (concediu medical) este suspendata. In acestsens, puteti sa nu dati curs nici unei invitatii din partea angajatorului pana la terminarea concediului medical.

5. In speta, putem deduce ca se urmareste cercetarea disciplinara a dvs pentru alte fapte decat cea in care ati avut accidentul de munca.
Va multumesc pentru raspuns.
Eu dupa 3 luni trebuie sa ma duc la control sa-mi faca radiografie si atunci se vede daca oasele s-au prins sau nu si daca raspunsul este negativ, voi mai sta cu el. Se poate sta intre 3 si 5 luni + dupa care medicul a spus ca trebuie sa fac KIneto si Fizioterapie pentru miscare si antrenarea muschilor. Asta insemnand ca ma pot duce pana la un an cu recuperarile si statul in casa respectiv la pat
Am vorbit la ITM si mi-au spus sa fac sesizare ca salariile restante trebuie platite, deoarece ei vor pune conditii respeciv vor dispune sanctiuni si sa sesizez si Casa de Asigurari pentru concediile medicale.

Va rog sa-mi raspundeti la o intrebare:
Pe baza ca societatea doreste sa ma caute responsabil pe treburi anterioare si ar dori sa ma cerceteze disciplinar sa nu-mi mai de-a salariul, Eu acum fiind in concediu medical poate sa suspende plata salariul sau concediul medical?
Au dreptul sa suspende pana la terminarea concediului sau trebuie sa plateasca? Oricum ei trebuia sa se sesizeze atunci nu dupa cca. 2 - 3 luni, ca as fi gresit prin luna aprilie mai ales ca procedurile de la licitatii se terminase de mult. EI vor sa ma intrebe ce s-a intamplat prin luna aprilie, acum fiind in iulie si in concediu medical, credeti ca esste corect?

Este vreun articol de lege in acest sens, sau trebuie sa platrasca totul si cand ies din concediu sa cerceteze? Oricum cercetare dupa 2 luni mi se pare prea exagerat, mai ales ca procedurile s-au terminat si ca s-au mai primit salarii de atunci

Stiu ca la cercetare se da la inceput un avertisment sau cel mult se poate taia 10% din salariu daca constata el prin comisie de expertiza ca ai fi facut nu stiu in ce luna o greseala care considera comisia ca este catastrofala pentru ei.
ITM_ul a spus ca trebuie sa plateasca, Eu acum nu stiu cum functioneaza legea.

Va spun sincer operatia m-a costat cca. 7000 de lei + tratamente si calmante pentru durerile pe care le-am avut iar acum nu ma pot da jos din pat, pentru ca nu pot pune piciorul in pamant avand aparatul la el.

Angajatorul nu mi-a dat nici salariul din mai, nici cel din iunie, nici primul concediu medical. Are dreptul sa blocheze salariul si concediul? Va intreb aceste aspecte deoarece am nevoie de bani, iar un conediu medical deja il iau la 75% din salariul.

Imi cer scuze pentru timpul rapit.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Iulie 2015
victor_2013, utilizator
victor_2013 a scris:

1.
....
Am vorbit la ITM si mi-au spus sa fac sesizare ca salariile restante trebuie platite, deoarece ei vor pune conditii respeciv vor dispune sanctiuni si sa sesizez si Casa de Asigurari pentru concediile medicale.


Pentru neplata salariilor , intr-adevar, sesizarea ITM-ului este una dintre modalitati.

Pentru neplata concediului medical de catre angajator , va puteti adresa Casei de asigurari de sanatate

Art. 47 OUG nr.158/2005
.....
(2) Constituie contraventii urmatoarele fapte, savarsite prin incalcarea obligaţiilor prevazute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de plată a indemnizatiilor;
b) calculul şi plata eronata a indemnizatiilor;
c) eliberarea certificatelor de concedii medicale, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.

Art. 48
Contraventiile prevazute la art. 47 se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei şi constituie venituri la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Art. 49
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.

De asemenea, pentru neplata concediilor medicale aveti posibilitatea de a actiona in instanta angajatorul, astfel incat acesta sa fie obligat la plata acestora.
Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.

2. Angajatorul dispune de prerogativă disciplinară, având dreptul de a aplica, potrivit legii, sancţiuni disciplinare salariaţilor săi ori de câte ori constată că aceştia au săvârşit o abatere disciplinară.

C.i.m. este suspendat de drept pe durata concediului pentru incapacitate temporara de munca.
Suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.

Art. 49 alin. (6) C.mun., dispune ca in cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.
Pe cale de consecinta, procedura de cercetare disciplinara prealabila nu se poate desfasura in privinta salariatului al carui contract individual de munca este suspendat.

3.

EI vor sa ma intrebe ce s-a intamplat prin luna aprilie, acum fiind in iulie si in concediu medical, credeti ca esste corect?


Art. 252 alin.(1) C.mun. prevede ca angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.


4. Art. 248 C.mun.
(1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
.....


Angajatorul nu trebuie sa respecte ordinea sanctiunilor stabilita prin art. 248 C. muncii, ceea ce inseamna ca se poate aplica sanctiunea concedierii disciplinare, chiar daca salariatul este la prima abatere.

Angajatorul stabileşte sancţiunea disciplinară aplicabilă în raport cu gravitatea abaterii disciplinare săvârşite de salariat, avându-se în vedere următoarele:
a) împrejurările în care fapta a fost săvârşită;
b) gradul de vinovăţie a salariatului;
c) consecinţele abaterii disciplinare;
d) comportarea generală în serviciu a salariatului;
e) eventualele sancţiuni disciplinare suferite anterior de către acesta.
Buna seara! Totul este adevarat din punct de vedere al legii, dar s-a terminat cercetarea?! Nu doar in urma unor concluzii ale cercetarii se stabilesc si sanctiunile? Mi se pare ca este si putin penala situatia!
Am fost intr-un caz asemanator .
A-ti dat o declaratie mai tarziu (a doua zi ,de exemplu) prin care sa recunoasteti ca rana se datoreaza unei cazaturi din cires?
Daca nu ,dati o declaratie cum s-au intamplat faptele motivind ca declaratia initiala a fost asa deoarece vedeati si 'pete negre de durere' si nu puteti judeca limpede pe moment .
Si la mine ,cind am avut accident, nu a lasat sa dea cineva telefon la 112 ,am fost transportat la UPU de catre seful cu protectia muncii si bineinteles el a vorbit - cum ca eu eram 'liber' in aceea zi ,nici nu am fost pe la serviciu . Concediul medical a fost platit la 75% desi era accident de munca care se plateste cu 100% . Ce a urmat cand am revenit la servici (dupa 4 luni,nerestabilit complect) a fost o razbunare din partea conducerii - de ce nu am prevazut accidentul si de ce nu l-am evitat ?
In fisa postului ce scrie? Nu cumva ca aveti atributiile cutare,cutare si cutare precum si ce va spune seful?
Avand in vedere ca jurista raspundea de dvs . si va indruma se poate spune ca va era sefa .
Nimeni nu manevreaza portiile societatii unde lucreaza din proprie initiativa in prezenta portarului .
Faptul ca nu au instintat deindata conducerea unitatii si 112 pune un semn de intrebare pt ITM si se prea poate sa mai fi vazut cineva accidentul . Firmele de paza monteaza camere pe punctele de acces ...
Discutati avocatul si va va lamuri mai bine ca mine .

Alte discuții în legătură

Bună ziua, lucrez la stat am avut un accident de munca și unitatea ... filipconstantin filipconstantin Bună ziua, lucrez la stat am avut un accident de munca și unitatea a format o comisie și m a scos pe mine vinovat. Accidentul sa produs când am fost ... (vezi toată discuția)
Accident de munca sinteanoana sinteanoana Buna ziua, sotul meu lucreaza la o firma unde se asambleza tractoare si a avut un accident de munca luna trecuta, i-a cazut un sasiu de tractor pe un picior ... (vezi toată discuția)
Accident usor diaconumc diaconumc Salut! Pt.accident usor (itm 2 zile) se intocmeste fiam? Multumesc! (vezi toată discuția)