avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de Munca in timpul indeplinirii unor sarcini ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de Munca in timpul indeplinirii unor sarcini in afara atributiilor de serviciu

Buna seara, am nevoie de un ajutor la dvs.

Eu lucrez de 3 luni la o o societate, la birou. Intr-o dimienata colega (Jurista) de birou care era desemnata de catre directorul general sa ma invete lucrarile si sa ma supravegheze, mi-a spus sa ma duc in curtea societatii si sa deschis poarta metalica de pe sine pentru a intra un tir cu marfa venit dintr-o alta tara. O poarta care avea cca. 1 tona
Mentionez ca aceasta rsponsabilitate nu era in atributia mea, eu ocupandu-ma doar de licitatii.
Cand m-am dus la poarta sa o deschid ea s-a dezechilibrat de pe sine si a cazut toata pe mine, ea neavand opritor si siguranta.
La tipetele mele a venit soferul tirului si a ridicat poarta pentru a ma tara de sub ea. Cum a cazut poarta pe mine, eu am cazut cu toata greutatea mea pe piciorul stang care s-a fracturat. Portarul a chemat colega care in loc sa cheme salvarea a vrut sa ma duc la spital pe jos, dar vazand ca nu ma pot misca, in loc sa cheme salvarea a sunat directorul sa vada ce sa faca.
Intre timp a venit actionara societatii (sora directorului) si m-a dus cu masina personala la spital.
La spital a declarat ca am cazut din cires, cu toate ca era ora 7.10.
La spital s-a constatat ca am fractura de tibie in 3 locuri si de la soc suferisem si un preinfart. Mamei mele la telefon au spus ca m-am impedicat. Aceste lucruri le declarase crezand ca situatia nu este asa de grava si sa nu aiba probleme cu ITM-ul.
Intre timp am fost operat la tibie si mi s-a pus un fixator pentru ficsarea oaselor si pentru formarea calusu-lui. Trebuie sa stau minim 3 luni cu el, dupa care urmand recuperarile.
Familia mea a sunat la 112 de unde a venit politia si drept urmare a fost sesizata politia judiciara - investigatii criminale. S-au inceput cercetari, iar sitalul m-a trecut ca accident de munca.
Directorul refuza sa colaboreze, iar adeverintele de salariat abia mi le da pentru spital si concedii medicale, ei fiind presati de ITM,
MI-a venit de la societate sa-mi ia declaratie pentru ancheta, iar cand au vazut ce am declarat, au dat la ITM ca refuz sa declar ceva.Am medicina legala facuta.

Acum mai este o problema, eu sunt in concediu medical, dar angajatorul refuza sa-mi de-a salariul de pe lunile precedente cand lucram + anuntarea concediului medicsl.
ITM_ul m-a sfatuit sa fac o sesizare la ei despre salariile restante.

Azi am primit un plic de la societate in care imi cer clarificari la niste proceduri care erau facute de mine. Mentionez ca eu eram supravegheat de jurista (colega de birou), doarce eram la inceput. Data de pe solicitarea clarificarilor este trecuta cu o saptamana mai devreme decat anuntarea ITM-ului.

Va rog sa-mi spuneti de ce imi cer clarificari despre responsabilitatii si lucrul meu, mai ales ca eu sunt in concediu medical de o luna si ceva?

Oare urmaresc desfacerea contractului de munca? Justificarea intarzierei salariilor restante sau Sanctionare disciplinara? Vor sa ma de-a in judecata ca o presupusa paguba?
Teoretic nu ar fi normal pentru ca eu aveam abia doua luni lucrate la ei, cand ama vut accidentul, iar cineva ma supraveghea la momentul respectiv, inainte sa semnez, etc.
Mentionez ca plicul a fost trimis fara confirmare de primire si in solicitari nu este trecuta vreo comisie disciplinara. Solicitarea de clarificari are numar de inregistrare

Eu nu inteleg rostul acelei solicitati despre ce si cum am facut la licitatii?
Saptamana viitoare ma intalnesc cu avocatul in materie de dreptul muncii.

Va rog daca ma puteti lamuri ce urmareste societate prin acea solicitare de clarificari, sau doar doresc sa ma intimideze.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Iulie 2015
victor_2013, utilizator
Buna seara,

In urma deciziei de invaliditate, cercetarea evenimentului a fost reluata de catre ITM, Am primit acasa un nou proces verbal de constatare al evenimentului unde societatea a fost gasita vinovata 100%. A fost avizat de carte ITM.

Doresc sa va intreb, impreuna cu procesul verbal, nu ar fi trebui sa primesc si o anexa sau la FIAM?
Ce anume ar mai trebui sa primesc pe langa procesul verbal?

Va intreb acest lucru deoarece angajatorul mi-a trimis acasa o adresa prin care ma instiinteaza ca nu-si recunoaste semnatura de pe initialul FIAM, pe care el l-a facut si la semnat ITM si ma ameninta ca ma da in judecata findca l-am folosit la Comisia de Expertiza Medicala. Eu deja sunt pensionat pe caz de invaliditate.

Angajatorul trebuie sa va dea un exemplar FIAM in urma recercetarii AM de catre ITM conform prevederilor HG nr.1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-Art.139 Accidentul de munca cu invaliditate se va inregistra pe baza procesului-verbal de cercetare intocmit de inspectoratul teritorial de munca.
-Art.140 (1) In baza procesului-verbal de cercetare intocmit de persoanele imputernicite prin lege, angajatorul la care se inregistreaza accidentul va completa FIAM.
(2) FIAM se completeaza pentru fiecare persoana accidentata in cate 4 exemplare care se inainteaza spre avizare dupa cum urmeaza:
a) inspectoratului teritorial de munca care a avizat dosarul de cercetare intocmit de comisia angajatorului, in termen de 3 zile lucratoare de la primirea avizului;
b) inspectoratului teritorial de munca care a efectuat cercetarea, in termen de 3 zile lucratoare de la primirea procesului- verbal de cercetare.
(3) Verificarea si avizarea FIAM de catre inspectoratul teritorial de munca se fac in termen de 5 zile lucratoare de la primirea formularului.
(4) Angajatorul la care se inregistreaza accidentul anexeaza FIAM la dosarul sau la procesul-verbal de cercetare si distribuie celelalte exemplare la persoana accidentata, inspectoratul teritorial de munca si asiguratorul pe raza caruia isi are sediul social, domiciliul sau resedinta.
(5) In cazul in care victima unui accident de munca a fost propusa pentru pensionare odata cu emiterea deciziei de incadrare intr-o grupa de invaliditate, se va completa un exemplar FIAM care se va anexa la dosarul de pensionare ce va fi inaintat unitatii de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca.
(6) Angajatorul are obligatia de a anunta incheierea perioadei de incapacitate temporara de munca la inspectoratul teritorial de munca la care a inaintat FIAM, in termen de 5 zile lucratoare de la incheierea perioadei de incapacitate temporara de munca.
(7) In cazul in care angajatorul si-a incetat activitatea, accidentele suferite de lucratorii acestuia vor fi inregistrate in contul lui, iar completarea FIAM va fi efectuata de inspectoratul teritorial de munca pe raza caruia angajatorul isi desfasura activitatea.
Daca nu aveti motiv, legat de intocmirea/ semnarea legala a FIAM nu cred ca veti avea probleme daca firma va deschide proces in instanta impotriva dvs. Trebuie sa dovedeasca ca nu este semnatura sa si ca dvs. ati utilizat un fals de care aveati cunostinta. Putea contesta decizia de invaliditate daca avea dubii asupra intocmirii/ semnarii FIAM. Numai printr-o expertiza grafologica se poate atesta/ contesta o semnatura pe un document oficial.
Va amenita fara nici o baza legala, FIAM-ul prezentat la comisia medicala e avizat de un inspector si Inspectorul Sef al ITM, cu stampila ITM-ului. Cum poate sa afirme ca este un fals?
Ar tr sa aveti un FIAM completat initial dupa aprobarea dosarului de cercetare a incapacitatii de munca, apoi anexa doi a FIAM de incetare incapacitate de munca si "reluare" (un fel de a spune) activitate prin intrarea in grad de invaliditate si un nou FIAM dupa transformare in invaliditate.
Angajatorul are obligatia completarii tutor acestor documente, daca nu o face ITM-ul tr sa-l oblige sa o faca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua, lucrez la stat am avut un accident de munca și unitatea ... filipconstantin filipconstantin Bună ziua, lucrez la stat am avut un accident de munca și unitatea a format o comisie și m a scos pe mine vinovat. Accidentul sa produs când am fost ... (vezi toată discuția)
Accident de munca sinteanoana sinteanoana Buna ziua, sotul meu lucreaza la o firma unde se asambleza tractoare si a avut un accident de munca luna trecuta, i-a cazut un sasiu de tractor pe un picior ... (vezi toată discuția)
Accident usor diaconumc diaconumc Salut! Pt.accident usor (itm 2 zile) se intocmeste fiam? Multumesc! (vezi toată discuția)