Am achizitionat un teren intravilan la marginea Aradului. Terenul apare in CF ca Curti Costructi. Pentru a-l trece in regim agricol (fiind pasune la marginea orasului), Registrul Agricol al Primariei Arad mi-a cerut un Plan de Situatii intocmit de un topograf in care sa treaca la mentiuni ca terenul e agricol (ca o constatare in teren).
M-am inteles cu un domn pe nume X sa intomeasca acest plan pentru a beneficia de impozit redus la finante cu hartia obtinuta de la Registrul Agricol. Mi-a solicitat 620 lei pentru acest plan cu mana pe inima ca a mai facut asa ceva, stie ce face, cerinta e clara....
Dupa ca am primit acest Plan de la dansul, l-am dus la Primarie unde l-au respins deoarece nu a trecut ca e agricol, doar viran, act scos de la OCPI. Primaria a solicitat sa treaca doar cu pixul si sa stampileze documentus scos de la OCPI ca o concluzie din teren ca terenul e pasune. Acest domn topograf a refuzat, solicitand inca 200lei pentru OCPI si 400 pentru alte acte.
Asa am ramas cu 620 de lei dati pe un document care nu-mi foloseste si cu impozitul de 10x mai mare decat ar trebui.
Ce solutii am cu acest domn care nu mai raspunde solicitarilor?
Multumesc.
Actiune in instanta prin care solicitati daune pentru prejudiciul suferit (dar mai inainte apelati la un mediator sau la un conciliator, poate o rezolvati inainte de a ajunge in instanta).
Fiecare își exercită meseria și atribuțiunile ce implică respectiva meserie.
Expertul topo poate doar să execute documentațiile cadastrale iar de stabilirea categoriei de folosință a terenurilor se ocupă numai PRIMĂRIA[/b]
Doar primăria poate face o astfel de lucrare, și nu topograful. Dacă doreați să păstrați o bucată de teren pentru arabil, îi spuneați topografului că doar curtea și casa să fie trecută ca atare. Omul v-a cerut suma respectivă pentru că a executat măsurătorile, a fixat punctele de ridicare în stereo 70, a calculat toate dimensiunile(lucrări pt. care a solicitat 620lei) și nu pentru a vă stabili d-voastră categoria de folosință a terenului,așa că nu văd de ce să-i cereți daune pentru că omul a trecut ceeace este înscris în mod oficial la cadastru- . Pe de altă parte, pentru fiecare cerere(LUCRARE) care se adresează OCPI există tarife de servicii, fixate prin MO și nu inventate de topograf. (pentru care omul v-a solicitat în plus niște bani, care urmau să fie achitați OCPI și nu pt. el)
PS. orice teren intravilan, care are o construcție pe el se trece din oficiu în categoria curți construcții. ORDIN ANCPI-ordin 123/2014)
Nu e cam exagerat să spuneți că plătiți impozit de 10 ori mai mare?
In primul rand multumesc pentru raspuns.
O sa incep cu sfarsitul: Impozitul platit pe teren in momentul de fata este de 536 lei in categoria curti constructii iar in categoria arabil va fi de 50 lei (informatii de la Finantele Publice Arad). Deci nu am fabulat cu de 10 ori mai mult.
Costul lucrarii la OCPI a fost chitanta de 60 de lei, restul revenindu-i topografului. Nu am nici o problema cu onorariul sau daca ma informa de la inceput ce lucrare executa el si la ce-mi foloseste (sau nu). In momentul in care i-am expus cerintele, sa constate situatia din teren si sa treaca la mentiuni ca terenul este complet viran (cum si este de fapt) a zis ca se poate. Aceasta cerinta a fost a Registrului Agricol Arad, nu am cunostinte thenice de specialitate in acest domeniu. Acest domn nu a vrut nici sa-si miste fundul pana la primarie sau sa dea un telefon sa ceare detalii despre cerintele lor.
Oricum, am ajuns la concluzia ca in afara de OCPI, care are poate sa-ti enunte legile dupa care functioneaza, nici a acest domn si nici incompetentii de la Registrul Agricol nu stiu ce vor.
Nu cred ca sunt primul care solicita o astfel de lucrare.