avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 929 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Amenintare si insulta
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Amenintare si insulta

Buna ziua,

Cu deosebit respect, va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema:

In urma cu 2 saptamani, am cumparat de la un magazin un produs de folosinta indelungata in valoare de 3500 lei, care nu era conform cu ceea ce mi s-a prezentat in magazin (produsul nu avea nicio eticheta). In mai putin de 24 ore am dus produsul inapoi. Comerciantul respectiv a inceput taraboiul (injurii, amenintari, intimidari), dar, in cele din urma, dupa 2 saptamani mi-a restituit banii, dupa ce i-am comunicat ca voi merge la Protectia Consumatorului, si multe deplasari la sediul magazinului. Bineinteles ca si cand mi-a dat banii a facut un scandal monstru. Problema este ca, dupa ce mi-a dat banii, cam la 2 ore, a inceput sa ma sune, si sa-mi spuna fel de fel de lucruri din viata mea privata (mentionez ca nu l-am vazut pe acel om pana cand am cumparat acel produs, iar numele si numarul de telefon mi l-a cerut pentru certificatul de garantie), si a culminat cu un SMS cu urmatorul continut : "Eu platesc salariile la bugetari prin TVA si IMPOZIT. Cautati un barbat sa va calmati. Si fetei, n-o lasati SINGURA. (am scris SMS-ul cuvant cu cuvant). Nu stiu de unde a aflat ca sunt bugetar, ca sunt vaduva si ca am o fata, pentru a carei siguranta sunt acum foarte ingrijorata.
Ce pot sa fac? Este acest SMS o insulta la adresa mea si o amenintare la adresa fetei mele?

Cu stima si speranta unui sfat,
Elena Pricop
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Iulie 2015
ElenaPricop, utilizator
Cel mai recent răspuns: QED , utilizator 15:49, 28 Iulie 2015
Buna.. totul e sa aveti proba..adica martori care au vazut incidentul si dovada cu sms urile sa le aveti in telefonul dvs.. daca toate aceste le aveti cu siguranta puteti merge la Parchet si depuneti plangere si aratati procurorului sms urile si dovada cu martori daca i aveti ar fi si mai bn.. plangere pt./ amanintare si insulta..
Puteti formula plangere penala ptr.infractiune de amenintare(art.206 Noul Cod Penal) sau, infractiunea de hartuire(art.208 Noul Cod Penal), actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a partii vatamate ,ptr.ambele infractiuni.Atentie! Conform art.296(1)Noul Cod Proc.Penala "Plangerea prealabila trebuie sa fie introdusa in termen de 3 luni din ziua in care persoana vatamata a aflat despre savarsirea faptei." Termenul de 3 luni este un termen de prescriptie.
~ Conținut șters la cerere ~
YSL a scris:

Termenul de 3 luni este un termen de prescriptie.

Nu, termenul de 3 luni este de decădere.

Corect.
Termenul de 3 luni prevazut pentru introducerea plangerii este unul procedural, care se calculeaza conf. 269-270 c.p.p., nerespectarea acestuia acestuia atrage consecintele specifice nerespectarii unui termen procedural, prev. de art. 268 alin. 1 c.p.p., adica decaderea din dreptul de a introduce plangere al persoanei vatamate si anularea plangerii prealabile.
Eu cred că rostul unei eventuale plângeri pentru acel SMS este doar acela de a-l pune pe drumuri și de a-i explica polițistul (veți discuta cu un polițist, nicidecum cu un procuror) că e mai bine să înceteze orice activități împotriva dvs dar e greu de crezut că el va primi vreo pedeapsă penală, contravențională sau de orice natură pentru acel sms.

Alte discuții în legătură

Plangere penala pt amenintare???cum??? vulpitza_mik vulpitza_mik Buna ziua. va scriu din nou pentru a-mi la muri unele lucruri. De la un timp primesc amenintari de genul \'\'ai grija pe unde mergi ca o patesti\'\' si multe ... (vezi toată discuția)
Amenintare Sandy11 Sandy11 Buna ziua am colaborat cu politia si cu ajutorul meu au inchis 2 traficati de droguri care dupa o luna au iesit. Am primit amenintari de la prietenii acestora ... (vezi toată discuția)
Calomnie anonimus1995 anonimus1995 Buna , ma numesc L.B , am 21 de ani si sunt din salaj. Am o relatie cu o fata de aici de aproximativ un an si 2 luni. Problema este ca tatal fetei se tot leaga ... (vezi toată discuția)