avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 932 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Pasaport minor
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Pasaport minor

Buna ziua,

La sfarsitul lunii august voi pleca cu fetita mea (7ani jumatate) in Italia, pt o saptamana. Stiu ca este nevoie ca ea sa aiba pasaport pentru a trece granita, insa m-am tot interesat in stanga si-n dreapta si nu sunt lamurita in toate chestiunile.
Eu si sotul meu (tatal fetitei) am divortat...urmeaza ca la sfarsitul acestei luni sa primim hotararea definitiva in ceea ce priveste divortul (custodia copilului este comuna). Ii pot face fetitei pasaportul in urmatoarea perioada (stiu ca si pt pasaport am nevoie de procura tatalui,in cazul in care nu merge si el la depunerea actelor) sau mai intai sa astept hotararea de divort ? tin sa precizez faptul ca in urma divortului eu am solicitat revenirea la numele anterior casatoriei si drept urmare va trebui sa-mi schimb actul de identitate. Timpul este foarte scurt, iar eliberarea actelor dureaza si nu stiu cum sa procedez ca sa fie bine....nu vreau sa am probleme la vama (o sa plecam cu microbuzul, nu cu avionul)
As mai dori sa stiu ce anume trebuie sa contina procura pentru iesirea din tara....este nevoie sa se treaca perioada stricta a vacantei sau putem trece ceva de genul "august-septembrie 2015"? noi plecam pe 27august si ne vom intoarce pe 7septembrie. Nu stiu daca ulterior,pana la sfarsitul anului vom mai pleca din tara.

Multumesc anticipat.
Toate cele bune!
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 17:13, 20 Iulie 2015
Daca e de acord sa ii faceti pasaport puteti depune actele si acum, pana nu reveniti la numele purtat anterior.
De asemenea, va poate face si declaratia acord de plecare in strainatate tot acum, daca nu va schimbati numele imediat dupa ce sentinta ramane definitiva nu e un capat de tara. Cel mult riscati sa primiti o amenda intre 40 si 80 de lei daca nu respectati termenul de 15 zile insa nu cred ca va fi cazul. Ziceti ca urmeaza sa o primiti; dupa comunicare presupun ca va mai fi un termen de apel si abia apoi o puteti legaliza. Deci mai dureaza, asa ca ''bata'' datele de pe declaratie cu datele din actuala dvs. CI.

In concluzie, tatal poate merge de-acum la notar sa dea o singura declaratie care sa cuprinda urmatoarele date (sunt informatii oficiale de la Politia de frontiera):

Referitor la posibilitatea intocmirii unei singure declaratii care sa cuprinda atat mandatul pentru depunerea si ridicarea pasaportului pentru minor, cat si consimtamantul de efectuare a calatoriei in strainatate, va comunicam faptul ca organele politiei de frontiera romane permit iesirea din tara pe baza unui asemenea document.

In ce priveste continutul declaratiei, potrivit Legii nr. 248/ 2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, aceasta trebuie sa cuprinda datele de identitate ale minorului si pairintelui insotitor, acordul parintelui care nu insoteste minorul cu privire la efectuarea calatoriei respective in statul sau in statele de destinatie, precum si cu privire la perioada acesteia.

Raportat la situatia de fata, respectiv calatoria in strainatate a unui minor insotit doar de unul dintre parinti, Legea privind libera circulatie a cetatenilor romani in strainatate nu prevede obligatia mentionarii in declaratie a seriei si numarului pasaportului minorului ca date de identitate, putand fi trecut mai degraba codul numeric personal (reprezinta un numar semnificativ ce individualizeaza o persoana fizica si constituie singurul identificator pentru toate sistemele informatice care prelucreaza date cu caracter personal ce nu se schimba niciodata), in acest fel evitandu-se costurile suplimentare aferente intocmirii a doua declaratii.

Aveti nevoie de 2 exemplare ale declaratiei, la Pasapoarte va vor opri unul. Listati raspunsul pe care l-am pus in citat ca sa il dati sotului, sa il aiba cand merge la notar. Atentie, trebuie neaparat sa scrie pentru depunerea si ridicarea pasaportului pentru minor, altfel nu vi-l da daca mergeti fara el.

Am uitat sa scriu despre durata calatoriei: e bine cum ati zis, nu e nevoie de date exacte. Conteaza in principal data iesirii din tara, la intoarcere nu va mai intreaba nimeni de ea.
Ultima modificare: Luni, 20 Iulie 2015
Ares-3, moderator
Ce trebuie sa soseasca acum, este hotararea definitiva. Cea cu apelul a fost trimisa....in jur de 27iulie ar fi termenul de emitere a hotararii definitive.

Multumesc oricum pt raspuns
Dupa ce vine mai aveti de facut ceva, legalizarea. Abia apoi va puteti schimba CI.

Aici aveti procedura de legalizare:

www.avocatnet.ro/content/for...

In acest caz - cu declaratia facuta de sot cu noul dvs. nume - va trebui sa aveti sentinta legalizata la dvs. si la Pasapoarte si la iesirea din tara, ca sa puteti justifica schimbarea de nume.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Iulie 2015
Ares-3, moderator
tot stau si ma gandesc....daca legalizez hotararea de divort dupa intoarcerea in tara si tot atunci schimb si actul de identitate, este o problema? ma gandesc ca atunci cand ies din tara nu scrie pe fruntea mea ca sunt divortata si ca trebuia sa-mi schimb CI-ul :))
sau dupa acel termen de 15zile, figurez undeva ca nu am facut toate demersurile care trebuiau?
Ares-3 a scris:

Dupa ce vine mai aveti de facut ceva, legalizarea. Abia apoi va puteti schimba CI.
Aici aveti procedura de legalizare:
www.avocatnet.ro/content/for...

In acest caz - cu declaratia facuta de sot cu noul dvs. nume - va trebui sa aveti sentinta legalizata la dvs. si la Pasapoarte si la iesirea din tara, ca sa puteti justifica schimbarea de nume.

deci...daca sotul imi face acum procura pe numele actual si ulterior, pana plec, schimb CI, daca am la mine sentinta legalizata, nu voi avea probleme la iesirea din tara.
am inteles bine?
imi cer scuze daca pun atat de multe intrebari, dar nu am cunostinte in domeniu

Alte discuții în legătură

Schimbare nume in urma divortului buterflies buterflies Buna, am urmatoarea situatie: in sentinta definitiva si irevocabila a divortului s-a stabilit ca trebuie sa reiau numele anterior casatoriei .Prima intrebare: ... (vezi toată discuția)
Plecare din romania cu un minor tsimona tsimona BUNA,CINE MA POATE AJUTA SA IMI SPUNA,,,AM DIVORTAT SI AM O FETITA DE 2ANI MIA FOST INCREDINTATA MIE DEFINITIV..EU AS DORI SA PLEC IN ITALIA CU FETITA SI ... (vezi toată discuția)
Plecare minor din tara alina27 alina27 buna seara...am 2 copii cu care doresc sa parasesc tara,dar fostul meu sot nu mi da procura.exista cumva posibilitatea de a l da in judecata si sa l oblig sa ... (vezi toată discuția)