avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1066 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... schimbare nume in urma divortului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

schimbare nume in urma divortului

Buna, am urmatoarea situatie: in sentinta definitiva si irevocabila a divortului s-a stabilit ca trebuie sa reiau numele anterior casatoriei .Prima intrebare: In cat timp sunt obligata sa fac schimbarea de nume ? Doream sa pastrez numele din casatorie , pentru ca am am un copil care mi-a fost incredintat mie iar fostul sot nu a fost de acord (la ultima infatisare a depus o hartie in acest sens); A doua intrebare: pot sa cer schimbarea numelui , de la numele de dinainte de casatorie (asa cum prevede sentinta) la numele copilului , pe cale administrativa ? (in motivare : a avea acelasi nume ca si copilul ) .
A trei intrebare: daca mi-a fost incredintat copilul prin sentinta definitiva, pot sa ii fac pasaport si sa ies cu el din tara, in vacanta, fara sa cer acordul notarial al tatalui? Intrebarea patru: voi avea probleme la vama daca eu nu mi-am schimbat inca buletinul?
Multumesc anticipat.
1.In 15 zile de la ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii de divort.
2. Da, dar numai cu consimtamantul fostului sot dat in forma autentica.
3.Da, nu aveti nevoie de declaratia notariala a tatalui.
4.Da, pentru ca veti fi nevoita sa prezentati hotararea in original la iesirea din tara.
1. daca nu mi-am schimbat inca buletinul de la numele din casatorie la cel de dinainte , asa cum prevede sentinta, ce mi se poate intampla ? ( amenda? dosar penal ? ... sau ... ? ) sau ramane valabil buletinul pana la expirarea ?
4.nu mi-am schimbat buletinul pe numele nou si voi prezenta hotararea de divort in original la iesirea din tara . nu ma deranjeaza asta , totul e sa stiu cu ce sa ma prezint ca sa nu ratez concediul . Sunt totusi una si aceeasi persoana ...
Multumesc de raspuns .
1.Sanctiunea este amenda contraventionala prev de Oug.97/2005.
2.Va folositi de un nume de familie care nu va mai apartine chiar prin hotararea care o veti prezenta.
Este cat se poate de simplu sa evitati ratarea unei plecari pentru un lucru de acest gen, care de altfel nu va foloseste chiar la nimic, dar daca vreti sa riscati, ramane exclusiv la latitudinea dvs.
Ultima modificare: Duminică, 27 Martie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Asa este, aveti dreptate, nu imi foloseste la nimic. E vorba doar de timp. Eventual o sa intreb la Serviciul Pasapoarte de acest lucru, urmand sa schimb actele dupa ce ne intoarcem . Multumesc .
In 7 zile aveti cartea de identitate.Nu vad de ce sa nu intrati in legalitate.Daca sotul vroia sa va lase numele accepta acest lucru la divort.
Asa, e mai bine sa asteptati poate cu timpul revine la sentimente mai bune.
Vacanta placuta!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

(nelemurire) minor incredintat spre crestere - iesirea din tara alinus31 alinus31 buna seara! am si eu o nelamurire. eu sunt divortata de 4 ani si am o fetita care a ramas in custodia mea dar nu e trecuta pe numele meu ci pe a fostului ... (vezi toată discuția)
Sentința de divorț mi-a fost reținută la starea civilă. cum pot obține un alt exemplar? alina8610 alina8610 buna ziua! sunt la a doua casatorie,din prima casatorie am un copil minor incredintat mie prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.la depunerea ... (vezi toată discuția)
Schimbarea numelui dupa divort cronista54 cronista54 Buna ziua, acum 17 ani am divortat si in hotararea de divort s-a stabilit ca trebuie sa revin la numele dinaintea casatoriei. Am ignorat acest lucru, am ... (vezi toată discuția)