avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1000 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Pasaport minor
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Pasaport minor

Buna ziua,

La sfarsitul lunii august voi pleca cu fetita mea (7ani jumatate) in Italia, pt o saptamana. Stiu ca este nevoie ca ea sa aiba pasaport pentru a trece granita, insa m-am tot interesat in stanga si-n dreapta si nu sunt lamurita in toate chestiunile.
Eu si sotul meu (tatal fetitei) am divortat...urmeaza ca la sfarsitul acestei luni sa primim hotararea definitiva in ceea ce priveste divortul (custodia copilului este comuna). Ii pot face fetitei pasaportul in urmatoarea perioada (stiu ca si pt pasaport am nevoie de procura tatalui,in cazul in care nu merge si el la depunerea actelor) sau mai intai sa astept hotararea de divort ? tin sa precizez faptul ca in urma divortului eu am solicitat revenirea la numele anterior casatoriei si drept urmare va trebui sa-mi schimb actul de identitate. Timpul este foarte scurt, iar eliberarea actelor dureaza si nu stiu cum sa procedez ca sa fie bine....nu vreau sa am probleme la vama (o sa plecam cu microbuzul, nu cu avionul)
As mai dori sa stiu ce anume trebuie sa contina procura pentru iesirea din tara....este nevoie sa se treaca perioada stricta a vacantei sau putem trece ceva de genul "august-septembrie 2015"? noi plecam pe 27august si ne vom intoarce pe 7septembrie. Nu stiu daca ulterior,pana la sfarsitul anului vom mai pleca din tara.

Multumesc anticipat.
Toate cele bune!
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 17:13, 20 Iulie 2015
Eu zic sa stati cu actuala CI pana va intoarceti din excursie ca nu e nicio problema daca intarziati putin cu schimbarea ei. De ce va preocupa atat de mult asta, v-a ''speriat'' cineva?

Spuneti-i sa va dea declaratia pana nu se razgandeste si rezolvati cu pasaportul copilului ca si asta dureaza.

Nu m-a speriat nimeni...sunt eu mai fricoasa in astfel de cazuri :)) mi-am tot pus intrebari cu "daca" in fata.

Inca ceva si am terminat....este necesar sa am la mine cazier judiciar cand ies din tara? anumite persoane au spus ca da, altele (care au mai iesit din tara cu minor) spun ca nu
:)

Nu aveti nevoie de cazier; trebuie doar cand iese copilul insotit de alta persoana majora decat unul dintre parinti (de ex. profesorul insotitor intr-o excursie cu un grup de copii, matusa, bunic/a etc).

Acum am vazut asta:

tot stau si ma gandesc....daca legalizez hotararea de divort dupa intoarcerea in tara si tot atunci schimb si actul de identitate, este o problema? ma gandesc ca atunci cand ies din tara nu scrie pe fruntea mea ca sunt divortata si ca trebuia sa-mi schimb CI-ul
sau dupa acel termen de 15zile, figurez undeva ca nu am facut toate demersurile care trebuiau?

Nu, la ambele intrebari.
In plus, cartea de identitate trebuie schimbata in termen de 15 zile dupa ce sentinta ramane definitiva, deci daca o legalizati dupa ce va intoarceti sunteti in termenul prevazut de lege. Oricum sanctiunea pentru depasirea termenului e minora, o posibila amenda intre 40 si 80 de lei. V-am mai spus asta dar intre timp ne-am mai imprietenit, adica pare ca ma credeti :D
Ultima modificare: Luni, 20 Iulie 2015
Ares-3, moderator
Ares_3 are dreptate. In definitiv inca nu aveti sentinta. Oricum aveti termenul de 15 zile pana la ramanerea definitiva si apoi inca 15 pana sa va schimbati buletinul. Mergeti linistita in excursie.Pana una alta sentinta nefiind definitiva dvs.inca sunteti casatorita.
Ultima modificare: Luni, 20 Iulie 2015
Justitiarul711, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare nume in urma divortului buterflies buterflies Buna, am urmatoarea situatie: in sentinta definitiva si irevocabila a divortului s-a stabilit ca trebuie sa reiau numele anterior casatoriei .Prima intrebare: ... (vezi toată discuția)
Plecare din romania cu un minor tsimona tsimona BUNA,CINE MA POATE AJUTA SA IMI SPUNA,,,AM DIVORTAT SI AM O FETITA DE 2ANI MIA FOST INCREDINTATA MIE DEFINITIV..EU AS DORI SA PLEC IN ITALIA CU FETITA SI ... (vezi toată discuția)
Plecare minor din tara alina27 alina27 buna seara...am 2 copii cu care doresc sa parasesc tara,dar fostul meu sot nu mi da procura.exista cumva posibilitatea de a l da in judecata si sa l oblig sa ... (vezi toată discuția)