avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical pentru angajat al UE in Romania
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical pentru angajat al UE in Romania

Buna ziua,

Ma confrunt cu o situatie ciudata,cred eu. Sotia mea, cetatean italian, rezidenta in Romania, angajata in conditii legale de munca, nu poate beneficia de concediu medical.
Mai exact, in momentul de fata sufera de o conjuctivita si nu isi poate desfasura activitatea la locul de munca. De la locul de munca i s-a spus ca nu isi poate lua concediu medical pentru cele cateva zile in care va lipsi deoarece nu este cetatean roman si ca i se va taia din salariu pe motiv ca face absente nemotivate. Medicul de familie la care suntem inregistrati amandoi ne-a spus ca nu ii poate elibera un concediu de odihna deoarece nu are card romanesc de sanatate, desi ea are cardul european de sanatate.

Exista vreo lege care specifica daca cetatenii UE ce sunt angajati legal in Romania au drept la concediul medical? Si ce pot face pentru a rezolva aceasta situatie? Cine greseste?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:24, 21 Iulie 2015
Ar trebui sa depuneti o sesizare scrisa la Casa judeteana de asigurari de sanatate. Sa mergeti cu sesizarea in mana la Presedintele CJAS, in audienta si/ sau sa luati un numar de inregistrare/ data de la registratura.
Puteti face acelasi lucru si la Inspectoratul teritorial de munca.
ITM-ul nu are nicio legatura cu plata concediilor medicale si/sau acordarea acestora.

Nu-mi mai indrumati degeaba la aceasta institutie.
Multumesc mult pentru raspuns. Deci sa inteleg ca singura solutie este sa merg la CJAS si sa fac o sesizare?
Este totusi o lege din Codul Muncii ce vizeaza concediile medicale in cazul cetatenilor straini/UE?
Codul Muncii nu are nicio prevedere legata de acordarea concediilor medicale.

Prin dispozitiile Legii nr. 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt stabilite doua categorii mari de asigurati in sistemul asigurarilor sociale de sanatate:
– persoanele asigurate in mod obligatoriu;
– persoanele care se pot asigura in mod facultativ in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.

Sunt asigurati obligatoriu in sistemul asigurarilor sociale de sanatate:
- toti cetatenii romani cu domiciliul in tara;

- cetatenii straini si apatrizii care au domiciliul in Romania si fac dovada platii contributiei la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate;

sursa:
[ link extern ]
ITM-ul trebuie informat, fiind vorba despre un contract individual de munca, inregistrat in REVISAL, chiar daca angajatul este strain.

Alte discuții în legătură

Eurocard mihaelacic mihaelacic Care este posibilitatea ca un cetatean roman care prezinta la un birou de internari carte de identitate cu cetatenie romana valabila, domiciliu in Romania, ... (vezi toată discuția)
Card de sanatate pentru un strain angajat in romania ManuelaVasilescu ManuelaVasilescu Buna ziua, Cunoasteti care este procedura concreta de eliberare a cardurilor de sanatate? Si daca un strain (cetatean UE) angajat cu timp partial la o firma ... (vezi toată discuția)