Pe contractul de munca scrie ca munca se desfasoara 8 ore pe zi/inegal. Durata 40 de ore/saptamana.
In ultimele luni, programul meu nu a mai respectat cele 5 zile lucratoare cu 2 de repaus, astfel am ajuns sa lucrez 7 sau chiar 9 zile incontinuu fara repaus. As dori sa stiu daca acest lucru este legal? Mentionez ca nu a existat o situatie exceptioanala pentru a lucra fara repaus.
Dupa cele 9 zile lucrate am primit doar 3 zile libere. In mod normal daca depasesc cele 5 zile lucratoare, cele efectuate ulterior trebuie sa fie considerate suplimentare? Astfel e obligatoriu sa primesc si sporul de 75% minim pentru acele ore suplimentare?
De asemenea, compania nu are un contract colectiv de munca sau macar un reprezentant al angajatiilor in conditiile in care suntem peste 21 de angajati. Este obligatoriu existenta unui CCM?
1. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
m) incalcarea de catre angajator a obligatiei prevazute la art. 27 si 119, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
......
2. Pentru munca prestata in zilele de sambata si duminica, un salariat trebuie sa beneficieze cumulativ de :
- de un repaus de 48 de ore consecutive
- un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
3. Nici Codul Muncii si nici Legea nr.62/2011 nu prevad obligativitatea incheierii unui c.c.m. Prevad doar obligativitatea negocierii.
Art. 229 C.mun.
(1) Contractul colectiv de muncã este convenţia încheiatã în formã scrisã între angajator sau organizaţia patronalã, de o parte, şi salariaţi, reprezentaţi prin sindicate ori în alt mod prevãzut de lege, de cealaltã parte, prin care se stabilesc clauze privind condiţiile de muncã, salarizarea, precum şi alte drepturi şi obligaţii ce decurg din raporturile de muncã. (2) Negocierea colectivã la nivel de unitate este obligatorie, cu excepţia cazului în care angajatorul are încadraţi mai puţin de 21 de salariaţi.
....
Art. 129 din Legea nr.62/2011.
(1) Negocierea colectiva este obligatorie numai la nivel de unitate, cu exceptia cazului in care unitatea are mai putin de 21 de angajati
....
Sporuri salariale
ionelpo906
Buna seara.As dori sa aflu care sunt sporurile minime obligatorii pe care angajatorul este obligat sa le plateasca - spor de noapte,spor ore suplimentare ... (vezi toată discuția)