avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 353 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concedierea femeilor gravide
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concedierea femeilor gravide

Salutari tuturor celor logati,

As vrea sa va cer parere cu privire la problema pe care o voi expune in cele ce urmeaza.

Stim cu totii ca in Codul Muncii (mai exact art. 60, alin. 1, lit .c) este prevazuta interdictia de a dispune concedierea salariatelor gravide in perioada gaviditatii lor, cu conditia ca acestea sa fi adus la cunostinta angajatorului starea lor de graviditate inainte de emiterea deciziei de concediere.

In acelasi timp, OU 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca stabileste ca femeile gravide nu pot fi concediate din motive care au legatura directa cu starea lor (art. 21, alin.1, lit. a).

Suntem toti de acord ca in materia dreptului muncii Codul Muncii este norma generala. Prin urmare, OU mentionata mai sus ar fi o norma speciala in ceea ce priveste reglementarea modalitatii de incetare a contractelor individuale de munca in cazul femeilor gravide.

Ce parere aveti, am putea considera ca angajatorii pot sa inceteze raporturile de munca cu femeile gravide din alte motive decat cele ce au legatura directa cu starea lor, considerand ca norma speciala (adica OU) restrange aria de aplicabilitate a normei generale data de Codul Muncii?

Mutumesc

Cel mai recent răspuns: CAMM , utilizator 14:06, 23 Iulie 2009
In opinia mea OU devenita lege nu deroaga in nici un fel de la dispozitile imperative ale Codului muncii, precizarea de care faceti vorbire este mai degraba o nunatare a principiului nediscriminarii in domeniul relatiilor de munca a femilor gravide fata de alte salariate si nu un text de lege derogator.
OG 96/2003 este intitulata - Protectia maternitatii la locul de munca
Se refera la drepturile salariatelor, in timpul sarcinii dar si in perioada de lauzie si alaptare. Sunt mame, care nu stau cu copilul cei 2 ani, revin la servici, dar conform legii, au dreptul la program redus, la pauze ptr. alaptare si ore libere ptr. consultatii medicale, toate platite. Nici in aceasta perioada, salariata nu poate fi concediata ptr. motivele de mai sus.
Ea poate oricand sa intre in conc. de crestere copil.
CM, este completat de aceste legi speciale, care vin in sprijinul lucratorilor. Mai pot da exemplu HG 600/2007 , protectia tinerilor sub 18 ani la LM.
Suntem in prezenta unei reglementari in pereche, duble, asa cum intalnim si in cazul altor instituti juridice ale dreptului muncii ( contractul colectiv de munca, conflictele de munca, etc).
OUG 96/2003 vine in completarea Codului Muncii, normele cele doua reglementari trebuind sa fie atent coroborate, fara ca una sa o restranga pe cealalta.


da, cim poate inceta in cazul femeii insarcinate, pentru motive care nu au legatura cu starea de graviditate. de ex, daca savarseste abateri disciplinare, daca se desfiinteaza postul, etc.
Va multumesc pentru parerile exprimate.

Eu totusi ma alatur opiniei lui Romibaro. Norma instituita prin Codul Muncii este destul de abuziva si instituie un fel de imunitate juridica personala absoluta a femeilor gravide.

Cred ca, in realitate, daca femeia gravida savarseste abateri disciplinare, sau nu corespunde din punct de vedere profesional postului pe care il ocupa, sau acest post se desfiinteaza, atunci si contractul ei de munca poata inceta.

Alte discuții în legătură

Sarcina motiv de concediere adriana2204 adriana2204 Buna ziua! As avea si eu nevoie de o informatie : o persoana daca este insarcinata poate fi concediata?Mentionez ca seful poate invoca alt motiv si nu cel al ... (vezi toată discuția)
Concediere disciplinara salariata gravida lbondila lbondila Potrivit art. 60 alin. (1) Codul muncii (1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa: c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care ... (vezi toată discuția)
Sanctionare angajata insarcinata? molly27 molly27 Buna ziua, Avem o angajata insarcinata (a adus si adeverinta medicala),doar ca nu isi mai dovedeste aptitudinile pentru postul ocupat. (este croitoreasa si nu ... (vezi toată discuția)