As vrea sa va cer parere cu privire la problema pe care o voi expune in cele ce urmeaza.
Stim cu totii ca in Codul Muncii (mai exact art. 60, alin. 1, lit .c) este prevazuta interdictia de a dispune concedierea salariatelor gravide in perioada gaviditatii lor, cu conditia ca acestea sa fi adus la cunostinta angajatorului starea lor de graviditate inainte de emiterea deciziei de concediere.
In acelasi timp, OU 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca stabileste ca femeile gravide nu pot fi concediate din motive care au legatura directa cu starea lor (art. 21, alin.1, lit. a).
Suntem toti de acord ca in materia dreptului muncii Codul Muncii este norma generala. Prin urmare, OU mentionata mai sus ar fi o norma speciala in ceea ce priveste reglementarea modalitatii de incetare a contractelor individuale de munca in cazul femeilor gravide.
Ce parere aveti, am putea considera ca angajatorii pot sa inceteze raporturile de munca cu femeile gravide din alte motive decat cele ce au legatura directa cu starea lor, considerand ca norma speciala (adica OU) restrange aria de aplicabilitate a normei generale data de Codul Muncii?