In iulie 2013 am intrat in somaj. Am adus toate documentele necesare inclusiv adeverinta de la ANAF ca nu am alte venituri. Toate au fost in regula si am primit indemnizatie de somaj.
In iulie 2015- dupa 2 ani- primesc dispozitie de incetare a indemnizatiei de somaj pe motiv ca am avut venituri din dobanda bancara.
Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34
(1) Somerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
Este corecta citirea art 5IVc cu nu "realizeaza venituri" sau "nu realizeaza venituri din activitati autorizate conform legii" sau "nu realizeaza venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă"?
In Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 pana in 2014 nu apare nici o referinta dspre ce inseamna "nu realizeaza venituri", iar din februarie 2014 s-a adaugat (3)
art.15 .....
(3) Se considera ca nu realizeaza venituri, potrivit prevederilor art. 5 pct. IV lit. c), art. 17 alin. (1) lit. f), art. 34 alin. (1) lit. b) si alin. (3) lit. b) si art. 66 alin. (1) din lege:
a) persoanele care nu realizeaza venituri impozabile sau care realizeaza venituri neimpozabile in conformitate cu Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) persoanele care realizeaza venituri din salarii reprezentand plati compensatorii acordate persoanelor disponibilizate din bugetul angajatorului, in temeiul contractului colectiv de munca aplicabil;
c) persoanele care realizeaza venituri din investitii, venituri din premii si din jocuri de noroc si venituri din transferul proprietatilor imobiliare definite conform Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
La o eventuala contestatie pot folosi aceata completare a vechii metodologii chiar daca ea este anterioara anului acordarii somajului?
De ce ANAF la data cand mi-a eliberat adeverinta nu a pus veniturile din dobanzi, venituri din dobanzi am avut si in anii anteriori.
Pana la intrarea in vigoare a HG 119/2014, art.15 alin.2 din Normele de aplicare a Legii 76/2002 prevedeau: (2) Prin activităţi autorizate potrivit legii se înţelege activităţile desfăşurate de persoane fizice în mod independent şi de asociaţiile familiale în baza autorizaţiei de funcţionare eliberate conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispoziţiilor legale speciale, precum şi activităţile desfăşurate în calitate de asociat în cadrul societăţilor comerciale.
Probabil ca aici este data o interpretare eronata a textului de lege. In opinia mea , sintagma "nu realizeaza" se refera la venituri din activitati autorizate si nu la toate veniturile.
Indemnizatie somaj
ella2389
Buna ziua. Zilele trecute mi s-a incheiat contractul de munca la o companie la care am lucrat 11 ani drept pentru care as vrea sa optez pentru indemnizatia de ... (vezi toată discuția)