avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 183 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drum acces privat, proprietate devalmasie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drum acces privat, proprietate devalmasie

Buna ziua!
Suntem mai multi proprietari ai unui drum de acces (de servitute) cu latimea de 8 m, proprietatea fiind in devalmasie.
Poate vreunul dintre proprietari (mai ales daca are relatii la cadastru) sa-si stabileasca si sa foloseasca, cu acte legale, o bucata din acest drum pentru a-si parca masina?
Exista un carcotas care vrea sa faca asta (cu cadastru) si sa o parcheze in fata gardului meu. Ca nu-i ajunge gardul lui pentru cate masini are.
Devalmasia nu presupune imposibilitatea delimitarii vreunei bucati? Exista exceptii?
Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 21 Iulie 2015
sflorin_1316, utilizator
Cel mai recent răspuns: sflorin_1316 , utilizator 14:49, 24 Iulie 2015
Mai clar, ca nu inteleg. Orice se poate face la cadastru se va face ccu acordul majoritatii proprietarilor. Dar, si daca nu face demersuri la cadastru, poate parca in fata gardului dv. atata timp cat majoritatea proprietarilor nu decid ca nu se poate.
Totusi, reveniti cu clarificari, ca nu prea inteleg.
cadastrul nu are nimic de-a face cu dreptul sau nedreptul parcării unei mașini pe un drum privat comun. Acesta este , cel puțin așa ați scris, în proprietatea tuturor proprietarilor riverani și există așa numita cotă ideală, deoarece acest drum trebuie și poate fi folosit de către toți proprietarii.Titularii acestui drept nu cunosc nici întinderea , nici cota parte în materialitatea ei. Desigur, ca peste tot, vecinul care parchează și în fața gardului d-voastră, dă dovadă de multă bădărănie. Ce puteți face- puneți în locul respectiv un opritor sau un ghiveci mare cu pământ , poate se dezvață.
Mai puteți face o convocare a tuturor proprietarilor și stabili de comun acord modul de folosire a drumului , fiecare dintre d-voastră având calitatea de subiect de sine stătător.
Buna ziua!
Faptul ca parcheaza in fata gardului meu e o problema de lipsa de bun simt, pentru ca loc are oricum. Dar nu asta era intrebarea.
Intrebarea este daca are vreo posibilitate sa o faca legal, cu delimitare a spatiului facuta la cadastru. Din cate inteleg, raspunsul e negativ, pentru ca sunt vreo 20 de proprietari de la care nu are niciun acord.
Exista exceptii sau spete care sa-i permita aceasta delimitare cu acte in regula?
Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 23 Iulie 2015
sflorin_1316, utilizator
Deja are actele in regula sa faca asta, va spunem. Nu e necesar nimic la cadastru si, daca drumul e acces auto si nimic nu interzice parcearea, atunci poate parca.
Partea de drum din fata gardului dv. nu va apartine, puteti parca la el sau la alt vecin. Cu acte in regula.
La întrebarea concretă pe care ați pus-o- nu poate să facă nimic legal, prin cadastru , deoarece are o cotă ideală, așa cum pe porțiunea din fața gardului lui se poate trece tot astfel și d-voastră aveți dreptul să parcați în fața gardului lui sau să treceți pe acolo.

Alte discuții în legătură

Parcare pe cota indiviza loredanan21 loredanan21 Ce putem face daca cineva parcheaza pe locul nostru de parcare pe un drum de servitute din care avem cota indiviza 30% si pentru care am platit atat la ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ! recent am achizitionat o proprietate apedro apedro Buna ziua ! Recent am achizitionat o proprietate care are delimitare un gard din tabla, cam 30 ml pe doua laturi, intr-un carier de case. Pe latura unde am ... (vezi toată discuția)
Dilema intre teren in folosinta si teren in proprietate spynyx spynyx Am o problema la a carei solutionare as avea nevoie de ajutorul dvs: Am un apartament, proprietate personala, intr-un imobil-bloc care are si curte. ... (vezi toată discuția)