Buna ziua,am o nelamurire si as vrea sa aflu un raspuns de la dmv.
Am primit o oferta de la o persoana care se ocupa de curierat ,mi sa spus ca voi fi angajat la PFA cu contract part time (4ore),i-ar programul de lucru nu e fix pot sa fie 2 ore 4 ore 6 ore ..insa voi primi ,,leafa'' ca si un salariat cu norma intreaga..acum am niste nedumeriri de la care as vrea raspuns
Fiind in contract cu jumatate de norma,cotizarile la Sanatate,CAS,Somaj etc. vor fi mai mici ca si la contract cu norma intreaga ? si daca o sa am concedu medical nu o sa fie platit cu 75% asa cum il au ceilalti angajati cu norma intreaga
a doua intrebare este daca bineinteles am dreptul la CO,Sporuri etc...si care ar fi dezavantajele unui astfel de contract pe termen lung
Concediul medical va fi platit in procentul in care este prevazut de legislatia in materie, insa va fi raportat la veniturile realizate de catre dvs.
art.106 C.mun. (1) Salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.
(2) Drepturile salariale se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.
Prin urmare, aveti dreptul la CO cu o durata minima de 20 de zile lucratoare.
Singuriul dezavantaj ar putea fi ca stagiul de cotizare la somaj este calculat proportional cu durat timpului de munca.
De exemplu, 2 ani de zile lucrati cu timp partial de 4 ore/zi inseamna un stagiu de cotizare de 12 luni la somaj, exact cat prevede Legea nr.76/2002 ca stagiu minim de cotizare in ultimele 24 de luni premergatoare depunerii actelor la somaj.