avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 823 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Fals in acte si delapidare?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Fals in acte si delapidare?

Buna seara,

Am fost angajat la un S.C. in calitate de agent de vanzari si am falsificat niste chitante, suma lor nefiind mai mare de 5-6000 de lei. precizez ca , chitantele se afla in posesia patronului. Acesta ma ameninta cu proces daca nu ii dau 40.000 de lei (asa zisul prejudiciu) + contravaloarea altor bunuri din gestiune, gestiune la care au avut acces mai multi angajati si care sunt imputate pe nedrept, iar in cei 2 ani de functionare societatea a executat doar un singur inventar(probabil ar mai fii ceva inventare "aranjate" de contabila). Mentionez ca sunt la prima abatere. Intrebarile mele ar suna cam asa:
- in ce forma de acuzare poate incadra aceasta fapta?
- Care ar fii pedeapsa?
- Ce ma sfatuiti sa fac?
-In cazul in care as plati suma aceea de 5-600 de lei s-ar schimba cu ceva pozitia mea?
-Se poate cere daune mai mari decat prejudiciul real (5-6000 lei), in sensul ca datorita incidentului imi sunt imputate toate lipsurile din gestiune fara nici o dovada?
- se pot cere daune morale din partea lui sau a mea?
Cel mai recent răspuns: MasterCata , utilizator 21:17, 4 Mai 2011
.......... Puteti fi acuzat de delapidare(art.215C pen), gestiune frauduloasa(art.214 Cpen). Ar fi de preferat sa platiti suma de bani, intrucat , actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.De asemeni puteti fi acuzat de fals material in inscrisuri oficiale(art 288 Cpen)
Cam asa ar suna incadrarea juridica a faptei comise de dvs. Suma pe care v-o pretinde patronul ce reprezinta, prejudiciul pe care il apreciaza chiar el?
Dar suma este foarte mare. Normal nu ar trebui sa va fie imputate decat lucrurile in privinta carora se poate face dovada ca le-ati comis. Incercati sa negociati cu patronul si sa nu depuna plangere , explicandu-i ca va regretati fapta si ca nu va permiteti sa achitati asa o suma enorma. Pt. delapidare pedeapsa este inchisoare de la 1 la 15 ani. Dar puteti primi ceva cu suspendare, fiind la prima abatere si tinandu-se cont si de alti factori. Pentru infractiunilede lfals in inscrisuri pedeapsa este mai mare. Existand un concurs de infractiuni , intotdeauna se aplica pedeapsa cea mai mare, care , si aceasta, poate fi sporita, daca instanta considera necesar. Va trebui sa restituiti suma sustrasa si eventual, la cererea pagubitului , sa platiti si eventualul prejudiciu. Mult susces
Ultima modificare: Joi, 9 Iulie 2009
ContSters47264, utilizator
Aveti toate sansele de a fi cercetat pentru infractiuni contra patimoniului si infractiuni de fals,la fel cum avati si sansa de a fi condamnat pentru acest gen de infractiuni...
Daca inca nu sa formulat inca plingere inpotriva dvs. cautati sa rezolvati problema amiabil...:)
In ce priveste daunele morale ,pe care va ginditi sa le cereti...:)...:-/
2680426335012 a scris:

.......... Puteti fi acuzat de delapidare(art.215C pen), gestiune frauduloasa(art.214 Cpen). Ar fi de preferat sa platiti suma de bani, intrucat , actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.De asemeni puteti fi acuzat de fals material in inscrisuri oficiale(art 288 Cpen)

De ce spuneti ca a savarsit fapta de la art. 288?
In nici unele din infractiunile sus mentionate nu e incidenta plangerea penala prealabila , existand o sesizare a agentilor de politie/procurorului , prin vreo plangere sau vreun denunt, vor fi efectuate ,in mod obligatoriu , acte de cercetare.(nu exista posibilitatea de a retrage actele de sesizare )
Bine ar fi sa recuperati paguba patrimoniala cauzata , intrucat , odata adus in fata institutiilor de stat acest raport juridic de conflict , poate fi aplicata o sanctiune ( pedeapsa cu inchiosarea ).Consecintele actiunilor dumneavoastra nu sunt deloc de neglijat, intrucat pericolul social e mai ridicat daca suntem in prezenta unui concurs real de infractiuni.Succes
Ultima modificare: Joi, 9 Iulie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Delapidare etta etta un salariat al unei societati comerciale a iesit in uma inventarului facut de catre administratorul societatii cu o lipsa in gestiune de 2000 lei. acesta poate ... (vezi toată discuția)
Daca nu exista condamnare pt delapidare, se poate cere obligarea la plata? Florentina_A Florentina_A La data de 03.06.2005, in urma unui control efectuat la casieria unei societati, s-a constatat o lipsa in gestiune in valoare de 120.000 ron. De la ... (vezi toată discuția)
Furt Cristina Ifrim Cristina Ifrim Stimati colegi d epe forum, daca un angajator descopera ca un salariat fura din unitate si nu doreste sa cheme Politia dar il cerceteaza disciplinar poate ... (vezi toată discuția)