Buna ziua,
Pe scurt, nu indeplinesc calitatea de asigurat pentru ca am 26 de ani, desi sunt student.
Conditia lor este simpla, sa am intre 18-26 de ani si sa fiu student, dar eu daca am ales sa imi continui studiile, nu mi se pare corect sa nu mai am calitatea de asigurat.
Am facut o facultate de 3 ani - in timpul careia am fost asigurat, un master de 1 an - am fost asigurat, iar acum am inceput o facultate de 6 ani, la stat, si pentru simplul fapt ca am 26 de ani impliniti trebuie sa imi platesc asigurarea, lunar (54 lei) sau sa ma angajez.
Ma poate ajuta cineva? Poate fi dat CNAS-ul in judecata pentru aceasta problema? Imi incalca anumite drepturi si libertati?
Se respecta prevederile din Legea sanatatii nr.95/ 2005 cu modificarile si completarile ulterioare.
-Art. 213. (1) Următoarele categorii de persoane beneficiază de asigurare, fără plata contribuţiei:
a) toţi copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenţi şi dacă nu realizează venituri din muncă;
Este greu de crezut ca o actiune in instanta ar avea sorti de izbanda. Nu sunt sigur nici daca s-ar accepta actiunea dvs. in instanta.
Este nevoie de o modificare a legii de catre parlament in sensul dorit de dvs.
Ati beneficiat totusi de prevederile legii fiind asigurat in perioada in care ati urmat deja o facultate plus master pana la varsta de 20 de ani.
Legiuitorul a avut in vedere posibilitatea sa existe cetateni care sa urmeze cursuri universitare continuu, motiv pentru care a limitat varsta in ideea ca fiecare cetatean este dator sa si contribuie la fondul de asigurari de sanatate, in conditiile in care avand deja o calificare se poate angaja.
Nu este interzis de lege sa urmezi cursuri universitare dupa varsta de 26 de ani, dar nu mai esti asigurat fara contributie in sistemul de asigurari.