avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... amenajare spatiu verde
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

amenajare spatiu verde

Buna ziua,

Detin in proprietate un garaj la parterul unui bloc. Intre garaje, oarecum ca o delimitare, se afla mici spatii (care ar trebui sa fie) verzi. Din cate cunosc eu, atat panta garajului, cat si aceste spatii, intra la capitolul domeniu public si sunt administrate de ADP. As vrea sa amenajez spatiul, care acum e o bucata de pamant, dintre panta garajului meu si panta vecina. Avand in vedere ca intre mine si cel care ocupa garajul vecin (chirias) exista niste conflicte (parcheaza in dreptul garajului meu, blocandu-mi accesul), am apelat la ADP, pentru a obtine urmatoarele:

- as fi dorit ca reprezentatii lor sa faca aceasta amenajare (iarba, flori, copaci), pentru a nu exista un conflict suplimentar intre mine si vecin
- in cazul in care acestia nu au de gand sa faca amenajarea (nu sufar de naivitate, stiu ca traiesc in Romania), as vrea sa-mi dea acordul in scris ca eu pot face aceste lucrari (vorbim totusi, de domeniul public).
- mai departe, daca situatia va escalada (ma astept ca vecinul sa distruga orice amenajare, as fi vrut sa existe cineva care sa-l traga la raspundere (ADP, politie?) pe baza a ceva (faptul ca ADP a amenajat sau ca mi-a dat acordul pentru a face eu amenajarile).

Stiu cat de stupid suna situatia, credeti-ma ca nu-mi doresc astfel de conflicte, dar ce poti face cand ti se blocheaza accesul la garaj si esti injurat si amenintat? (am fost deja la politie, m-au pus sa scriu o hartie, mi-au dat numar de inregistrare si aici s-a terminat totul)

As vrea sa va intreb cum pot proceda in relatie cu ADP. Am trimis deja de saptamana trecuta un mail (ca sa fie scris) cu cererea de a veni sa amenajeze spatiul (insotita de poze). Alti vecini si-au amenajat singuri bucatica de pamant, stiu ca e stupid sa astepti dupa ADP cand poti face singur ceva, dar cum spuneam, sunt in conflict cu vecinul, iar orice efort de-al meu va fi calcat in picioare.

N-am primit inca raspunsul de la ADP. Banuiesc ca trebuie sa ma astept la 30 de zile, dar as fi profitat de perioada imediat urmatoare cand vecinul va fi plecat si macar se pot face lucrari fara scandal. Mentionez ca acesta intentioneaza sa toarne beton peste panta lui si cu siguranta va acoperi si ce ar trebui sa fie spatiu verde. Va fi un pic cam greu dup-aia sa explic cuiva (fie politie, fie ADP) ca acolo a fost spatiu verde - o sa se considere ca atat e panta garajului lui.

In orice caz, as dori o clarificare din partea dvs in legatura cu urmatoarele aspecte:

1. Spatiul verde nu este proprietatea mea, ci este domeniu public. Daca amenajez pe cont propriu si este distrus, la cine pot apela? Nu e ca si cum mi-a distrus proprietatea, nu pot apela la politie, iar ADP o sa spuna ca ei nu mi-au dat acordul pentru amenajari.
2. Daca totusi va betona inclusiv spatiul verde, cine si cum il va trage la raspundere pentru aceasta?
3. S-a discutat recent chestiunea asta: am voie sa instalez in garajul meu o camera de filmat, astfel incat sa fie surprins momentul cand este distrusa amenajarea? Unde ma pot prezenta cu inregistrarea, ca nu cred ca vor fi interesati nici la politie, nici la ADP, cu atat mai putin cat n-am niciun drept asupra bucatii aceleia de pamant?
Ultima modificare: Joi, 23 Iulie 2015
QED, utilizator
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 09:06, 26 Iulie 2015
QED a scris:

Va fi un pic cam greu dup-aia sa explic cuiva (fie politie, fie ADP) ca acolo a fost spatiu verde - o sa se considere ca atat e panta garajului lui.

ADP detine baza de date concreta a spatiilor cu utilizare loc parcare
Incercati sa contactati personal serviciul de gospodarire comunala care se ocupa efectiv de intretinere aceste spatii ,dar care nu detine fondurile si personalul necesar sa acopere toate solicitarile
in eventualitatea in care vecinul intelege sa betoneze terenul,ADP detine autoritatea sa constate contraventie si sa aplice amenda

Eu am inteles ca APD nu dispune de resursele financiare, de aceea n-ar fi nicio problema sa suport eu cheltuielile. In mailul pe care l-am trimis n-am putut specifica textual acest lucru, dar am lasat sa se inteleaga ca le acord tot sprijinul. Tot ce ma intereseaza pe mine este sa vina niste oameni care sa aiba autoritatea si competenta necesare sa faca acest lucru, iar de cheltuieli ma ocup eu.

In lipsa raspunsului ADP, am contactat niste firme care se ocupa cu amenajari spatii verzi/gradini. In eventualitatea in care incep o colaborare cu acestia, as avea urmatoarele intrebari:

1. Ei au dreptul sa amenajeze acest spatiu dintre pantele garajelor (care e totusi spatiu public) la cererea mea, care detin in proprietate garajul, dar nu si panta?

2. In cazul in care amenajarea facuta de ei este distrusa, la cine apelez? Politie, APD? Mi-e teama ca ADP-ul va zice ca ei nu m-au autorizat sa fac lucrarile si o sa se spele pe maini. Iar politia poate amenda pentru distrugerea spatiului public, dar trebuie sa-l prinda si pe faptas, nu?

3. E legal sau nu sa instalez o camera video care sa filmeze strict aceasta fasie dintre cele doua garaje, tocmai pentru a putea arata cine a facut distrugerea? Se poate depune la politie aceasta inregistrare, va fi luata in considerare, sau tot eu o sa am de patimit pentru ca n-aveam dreptul sa filmez?
Nu va hazardati sa executati interventii asupra domeniului public fara a detine document/
acord din partea autoritatii in domeniu
Referitor la instalare sistem supraveghere pe domeniul public,va revine obligatia sa respectati Decizia nr.52/2012" a Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, publicata in Monitorul Oficial nr. 389 din 11.06.2012.
-Legea nr.333/2003
-Legea nr 40/2010 - pentru modificarea si completarea Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor Monitorul Oficial nr 153/2010
-Legea nr 9/2007 - pentru modificarea Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor Monitorul Oficial nr 30/2007
-OUG 16/2005 - pentru modificarea lit. h) a art. 17 din Legea nr. 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate si pentru modificarea si completarea Legii nr. 333/2002 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor Monitorul Oficial nr 205/2005
-NORMELE METODOLOGICE de aplicare a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Politia spune ca ... Qala Qala Am un magazin cu produse de profil I.T. de dimensiune relativ reduse, deci nu pot spune ca am marfa de foarte mare valoare. Am doi pereti comuni cu vecinii, ... (vezi toată discuția)
Montaj camere video de supraveghere OliviuBogdan OliviuBogdan Buna ziua as avea o intrebare, detin un PFA cu codul caen 9511 \"reparatii intretinere si etc pentru electronice\". stiu ca montajul de camere e putin cam ... (vezi toată discuția)
Montare sistem supraveghere video Ovidiu Cozma Ovidiu Cozma Buna ziua. Sunt administratorului unui magazin-bar(PFA) in mediul rural. In prezent unitatea este doata cu sistem de alarma de o firma specializata. In viitor ... (vezi toată discuția)