avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1012 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Montaj camere video de supraveghere
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Montaj camere video de supraveghere

Buna ziua as avea o intrebare, detin un PFA cu codul caen 9511 "reparatii intretinere si etc pentru electronice". stiu ca montajul de camere e putin cam delicat, intrebarea este daca am voie sa montez in zone private gen: locuinte, case, firme, curte firma etc? Unde nu e domeniu public, atata timp cat instintez beneficiarul ca la o eventuala problema, camerele respective nu constituie o proba. Ele sunt doar pentru vizualizarea spatiului cand nu e nimeni acolo.


M-am informat si cunosc faptul ca exista o licenta in acest sens. dar daca privim aceste sisteme ca sistem electronic si nu ca sistem de securitate, pur si simplu un client X vrea sa vada ce are in curte cand nu e el acolo, stiind faptul ca, in cazul unui ev neplacut aceste camere nu sunt probe relevante.
Ultima modificare: Duminică, 24 Ianuarie 2016
OliviuBogdan, utilizator
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 23:40, 24 Ianuarie 2016
Conform dispozitii in vigoare instalarea sistemelor de supraveghere poate fi executata numai de catre operatori economici autorizati si cu licenta eliberata de catre IGPR si SRI
Am inteles acest lucru, dar camerele video nu sunt sisteme de supraveghere atata timp cat nu sunt autorizate de IPJ. Ca aceste sisteme sa fie probe trebuie autorizate. Atata timp cat sunt nelicentiate sunt doar echipamente electronice perfirice, gresesc undeva?

din pdv fiscal se ofera chitanta si factura pe codul 9511
Ultima modificare: Duminică, 24 Ianuarie 2016
OliviuBogdan, utilizator
Legile care reglementeaza acest domeniu ,pe langa decizia Decizia nr.52/2012 privind prelucrarea datelor cu caracter personal prin utilizarea mijloacelor de supraveghere video,publicata in M.Of. nr. 389 din 11.06.2012 sunt :

Legea nr.333/2003 si actualizarile ei prin :

Legea 40/2010 - pentru modificarea si completarea Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor Monitorul Oficial 153/2010

Legea 9/2007 - pentru modificarea Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor Monitorul Oficial 30/2007

OUG 16/2005 - pentru modificarea lit. h) a art. 17 din Legea nr. 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate si pentru modificarea si completarea Legii nr. 333/2002 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor Monitorul Oficial 205/2005

NORMELE METODOLOGICE de aplicare a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor
conform Legii nr.333/2003 art.58 instalarea de sisteme de supraveghere video asimilate sistemelor de alarma trebuie facute de catre firmele licentiate de politie

Legea nr. 286/2009:

Art. 226 – Violarea vieţii private

(1) Atingerea adusă vieţii private, fără drept, prin fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuinţă sau încăpere ori dependinţă ţinând de aceasta sau a unei convorbiri private se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă.

(2) Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fără drept, a sunetelor, convorbirilor ori a imaginilor prevăzute în alin. (1), către o altă persoană sau către public, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

(4) Nu constituie infracţiune fapta săvârşită:

a) de către cel care a participat la întâlnirea cu persoana vătămată în cadrul căreia au fost surprinse sunetele, convorbirile sau imaginile, dacă justifică un interes legitim;

b) dacă persoana vătămată a acţionat explicit cu intenţia de a fi văzută ori auzită de făptuitor;

c) dacă făptuitorul surprinde săvârşirea unei infracţiuni sau contribuie la dovedirea săvârşirii unei infracţiuni;

d) dacă surprinde fapte de interes public, care au semnificaţie pentru viaţa comunităţii şi a căror divulgare prezintă avantaje publice mai mari decât prejudiciul produs persoanei vătămate.

(5) Plasarea, fără drept, de mijloace tehnice de înregistrare audio sau video, în scopul săvârşirii faptelor prevăzute în alin. (1) şi alin. (2), se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

Daca doriti sa instalati sistem de supraveghere pentru locuinta sau spatiu in care se desfasoara activitate persoana juridica,trebuie sa aveti in vedere ca supravegherea video, plus inregistrarea audio, nu sunt permise.
Se permite doar una dintre cele doua- niciodata impreuna.
Daca va asumati responsabilitatea sa instalati sistem de supraveghere= sa filmati si sa inregistrati audio ,in cazul utilizarii datelor stocate drept la autoritati=parchet/politie ,veti fi sanctionat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Montare sistem supraveghere video Ovidiu Cozma Ovidiu Cozma Buna ziua. Sunt administratorului unui magazin-bar(PFA) in mediul rural. In prezent unitatea este doata cu sistem de alarma de o firma specializata. In viitor ... (vezi toată discuția)
Am un magazin mixt in zona rurală pe if. am nevoie de camere ... Alex Lucian Alex Lucian Am un magazin mixt in zona rurală pe IF. Am nevoie de camere de supraveghere? (vezi toată discuția)
Camera de supraveghere la bloc Cumrou Cumrou Buna ziua, As dori sa instalez o camera de supravegheat la usa apartamentului meu.Locuiesc la etajul 4 si am numai un vecin pe palerul meu.Blocul in care ... (vezi toată discuția)