avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Extras de autentificare lipsa la intocmirea actului de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Extras de autentificare lipsa la intocmirea actului de partaj

Buna ziua. Am mostenit 2 ha de teren agricol in provincie. Notarul mi-a eliberat certificatul de mostenitor si actul de partaj cu incheierea de autentificare si mi-a propus sa-mi intabuleze tot el terenul la OCPI in provincie. Am fost mintit vreme de 2 luni ca atat dureaza intabularea si ca urmeaza sa soseasca. La sfatul dvs. am urmarit pe net situatia dosarului la OCPI si am contactat OCPI-ul telefonic. Dupa zeci de telefoane la notariat-unde am fost mintit mereu- si la OCPI, de la cei din urma mi s-a spus ca notarul, inainte de intocmirea, autentificarea si eliberarea actului de partaj, trebuia sa solicite respectivului OCPI un extras de autentificare, ceea ce nu a facut. In prezent OCPI-ul a cerut notarului sa solicite intai extrasul lipsa si, odata obtinut sa intocmeasca un act rectificativ, urmand ca, dupa primirea actului rectificativ, sa dea un termen nou cererii de intabulare. De la notariat mi s-a spus ca vor face cele solicitate, dar continua sa nu faca nimic si evita sa vorbeasca cu mine prin tot felul de manevre mai mult decat evidente. Am platit tot onorariul notarului- cca.1.300 lei- la momentul eliberarii actelor mentionate si inteleg ca, cel putin actul de partaj nu intruneste conditiile legale pentru finalizarea intabularii. Va rog sa ma ajutati cu un sfat legat de: 1. cum pot determina notarul, care nu coopereaza, sa rezolve situatia- am inteles ca numai el poate rectifica actul de partaj eliberat si autentificat de el; 2. daca pot apela la un alt notar pentru finalizarea intabularii, cei de la OCPI au spus ca se intabuleaza numai prin notariat; 3. daca exista vreun termen pana la care trebuie intabulat terenul si care sunt consecintele nerespectarii acestui termen- notarul actual a fost ales de ceilalti mostenitori, existand intre ei si notar cel putin o relatie de amicitie foarte stransa, ceea ce nu este valabil pentru mine- mentionez ca au trecut peste 3 luni de la eliberarea certificatului de mostenitor si a actului de partaj, si ca ceilalti mostenitori detin si alte terenuri in acelasi loc si ca am ajuns la partajul amiabil destul de greu, deja cu mai multe cedari din partea mea, doar din bunavointa; Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 16:18, 24 Iulie 2015
1. sa il reclamati in scris la camera notarilor din care face parte.
2.nu, nu puteti, doar acelasi notar poate face rectificarea
3. nu exista termen
4 incercati sa ii trimiteti notarului o somatie prin executor judecatoresc sa va enteze rezolvarea problemei altfel veti actiona pe cai legale.
Cu stima, cassy
multumesc, cassy!
Notificati notarul, dati termen, apoi faceti plangere la camera notarilor si mergeti la alt notar, actionati in judecata primul notar pentru neglijenta, pe latura civila, cerand despagubiri.
Cele de mai sus ar fi toate procedurile ce se pot urma, ideea e sa nu treceti prin toate, daca le faceti bine, ar trebui sa va opriti undeva la notificare. Ideal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ostilitate subiectiva birou notarial ionmoisil ionmoisil Buna ziua, Va cer sfatul intr-o situatie care aproape mi-a adaugat o latura paranoica. La inceputul anului trecut am devenit proprietarul unui mic teren in ... (vezi toată discuția)
S-a facut o dezmembrare gresita - ce sepoate face ? oanaportar oanaportar - 1 lot teren - vreau sa cumpar oparte din teren - pt. aceasta s-a facut o dezmembrare gresita - cum pot schimba /corecta dezmembrarea ? Se face corectare ... (vezi toată discuția)
Pentru intabulare, cum iese mai ieftin: notar sau instanta ? Pilu Pilu Buna seara, as avea o rugaminte, daca ma poate ajuta cineva: Am o ruda apropiata care s-a casatorit in urma cu 25 ani. Inainte sa se casatoreasca cu putin timp ... (vezi toată discuția)