avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare proprietate de vanzator inapt mintal
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare proprietate de vanzator inapt mintal

As vrea sa stiu daca se poate incheia un contract de vanzare-cumparare, vanzatori fiind in numar de 7 daca macar unul este inapt mintal.
Se intentioneaza vanzarea unui teren detinut la comun de catre cei 7 vanzatori, un teren peste care nu s-a dezbatut inca succesiunea dupa moartea tatalui acestora.
Ma intereseaza daca se poate incheia contractul de vanzare-cumparare in cazul unul dintre vanzatori nu este in toate facultatile mintale, adica nu stie cati ani are, ori in ce zi din saptamana este si nici sa semneze nu mai e capabil, lucruri elementare. As putea sa dovedesc cumva acest fapt, inregistrare video/audio cu momente de nebunie ale partii incapabile din punct de vedere mintal incat sa pot impiedica instrainarea acestui imobil comun pana la o dezbatere a succesiunii? As dori daca se poate, articolele de lege care mi-ar fi de ajutor pentru a impiedica vanzarea. Mentionez ca vanzatorul incapabil mintal pentru a putea vinde a fost diagnosticat cu ceva vreme in urma cu Arteroscleroza, maladie ce poate afecta orice organ, deci si creierul, reducand capacitatile mintale ale bolnavului.
Cel mai recent răspuns: Marius Bote , Practician in insolventa 09:16, 28 Iulie 2015
Instrainarea terenului fara efectuarea succesiunii nu este posibila iar vanzarea cu chitanta de mana nu este valabila.
Daca unul dintre succesori are probleme de sanatate si este inapt pentru semnarea contractului de v/c atunci trebuie instituita curatela adica se numeste o persoana care sa ia decizii in numele si interesul acestuia.
Notarul este obligat sa nu incheie contractul de v/c daca constata ca unul dintre vanzatori nu este capabil sa inteleaga termenii contractului sau daca este informat ca are probleme de sanatate care nu ii permit sa isi exercite drepturile.

Vanzatorii sunt 7, si detin fiecare in parte cate o parcela din lotul ce vor sa il vanda, adica aceasta e impartita fiecaruia in rol, ei sustin ca fiecare detine cate o parte egala desi la bunicu, in rol, figureaza ceva mai mult decat ar spune ei ca este intrucat cand li s-a impartit de strabunicu terenurile, a fost impartit preferential....acum vor sa vanda tot lotul respectiv la un loc fiindca asa spun ca nu trebuie dezbatuta succesiunea fiind toti detinatorii de rol de acord. Eu ca si descendent si mostenitor dupa tata care il mosteneste pe bunicu', nu sunt de acord cu pretul de vanzare intrucat primaria specifica ca e zona B, dar nu se vinde nici macar la pretul de zona C pentru teren intravilan. As incerca tot ce e necesar pentru a nu fi instrainat acest bun, si avand in vedere Ateroscleroza cu care a fost diagnosticat bunicu ( care e unul dintre cei 7 vanzatori), plus ca nu mai este senil in momentul de fata, avand fel de fel de inchipuiri si asa mai departe (chiar joi ma striga pe la 12 sa ma certe ca de ce nu l-am trezit sa plece la serviciu), dar ce ar trebui sa fac, e de ajuns dovada diagnosticarii bunicului cu ateroscleroza incat notarul sa fie rezervat in intocmirea actului V/C? Cine trebuie sa ceara expertiza psihologica pentru a dovedi ca bunicu este sau nu in toate facultatile mintale?
Oricum, chiar si asa, sunt convins ca tata va lua decizia vanzarii "sa nu strice relatiile" cu rudele daca bineinteles, va putea lua el dreptul de a decide in locul bunicului.
Da, deci am mai cautat si treaba sta cam asa, trebuie sa obtin certificat medico-legal conform caruia persoana in cauza e inapta din punct de vedere mental, adica n-are toate rotile la trasura. Pe baza acestui certificat, merg si depun o cerere de punere sub interdictie a persoanei in cauza la judecatoria de care apartine aceasta, procedura ce va dura destul de mult timp, timp in care persoana in cauza poate sa semneze ce ii tuna prin cap sau ce i se indruga din partea altor persoane ce urmaresc anumite interese. Totusi o sa incerc obtinerea certificatului pe baza caruia s-ar putea notarul sa nu riste sa mai intocmeasca niciun act de instrainare in dreptul acestei persoane.
Dacs fiecare din cei 7 au ROL la primarie inseamna ca succesiunea a fost facuta, au certificat de mostenitor dar NU au iesit din indiviziune.
Ddar asa cum v-am spus, vanzarea nu se poate face decat prin notariat iar notarul trebuie sa se asigure ca vanzatorul este constient de ce semneaza. Tatal dvoastra trebuie sa se implice deoarece ii sunt afectate drepturile de mostenitor.
Din ce am inteles, nu au scos titluri de proprietate, in roluri terenurile sunt trecute de peste 30 de ani de catra strabunicu, dar impartite alandala, nu frateste, egal....de exemplu bunicu nu are teren agricol deloc iar alti frati au si cate 2 parcele de agricol de la strabunicu, si asa mosu meu s-a ales cu mai mult teren in lotul ala ce vor sa-l vanda acum, insa o sora afirma ca ea are 10 prajini acolo si mosu meu tot 10, desi in rol sunt 2600mp sau 2650mp, deci 15 prajini, nu 10....automat mie nu-mi convine sa primesc aceeasi parte cu ceilalti cand partea noastra e mai mare. Tata parca e bolund la cap...
Dezbaterea de succesiune s-a intentat undeva prin '94 insa cum fratii n-au convenit cu imparteala, n-au mai finalizat-o, fiindca unii au mai mult, altii mai putin, aia care au mai mult nu le convine sa se imparta egal....desi legea spune clar ca partile intre mostenitori trebuie sa fie egale. Am sa incerc totusi sa il duc pe bunic la expertiza psihiatrica in vederea obtinerii certificatului medico-legal pentru a putea fi declarat inapt spre a-si exercita drepturile si a-si apara interesele, si sa incerc sa obtin imputernicirea luarii deciziilor spre interesul si avantajul sau fara drept de instrainare a bunurilor. Astfel, in dreptul bunicului, s-ar putea sa pot cere dezbaterea succesiunii dupa strabunicu', si sa se imparta egal totul. Si pentru a se imparti egal tot, s-ar putea sa pot cere rolul strabunicului, ceea ce detinea el in total, fiindca sunt unii frati care au avut in rol anumite domenii cu suprafete mai mari si care le-au instrainat fiindu-le trecute in rol. Trebuie insa sa ma interesez bine de toate demersurile ce trebuie sa le fac pentru a intra in posesia tuturor informatiilor necesare, avand in vedere ca de la primarie nu-mi spun nici macar ce detine bunicu' meu in rol fiindca nu-s eu titularul, deci la alte informatii ajung cu atat mai greu, pentru a putea analiza situatia. Primul pas oricum este obtinerea acelui certificat medico-legal pentru a putea impiedica temporar vanzarea lotului in cauza, asta daca nu vor inainta in ritm alert vanzarea incat eu sa nu pot obtine in timp util acest document. Daca as sti ca notarul va fi rezervat in intocmirea actului de vanzare cumparare, l-as ruga doar sa-l intrebe pe bunicul cateva lucruri cum ar fi ce varsta are, in ce si zi ce luna este.....si s-ar lamuri ca nu este in toate facultatile mintale, si poate s-ar mai amana un pic procesul de instrainare.
Luni oricum dau pe la primarie si solicit iar sa mi se prezinte rolul bunicului meu, si daca are valabil vreun contract de concesiune ( fiindca anumite parti afirma ca 5 prajini de teren ar fi concesionate de acesta de la primarie, luate in folosinta, desi eu nu cunosc nicio concesionare a acelei parcele in cauza intrucat intentionam s-o solicit eu cu scop de vatra de stupina intrucat nu detin niciun mp de teren pe care sa-mi instalez stupina si am inteles ca e in puterea primariei ca la solicitare, aceasta sa-mi ofere vatra de stupina) deci ramane sa ma interesez ce e si cu acea parcela de teren ce se considera concesionata, desi daca era concesionata, nu trebuia sa fie aparte trecuta in rol? adica pe langa cei 2600mp? Oricum, zilele astea am de umblat nitel si sa vad ce voi obtine.

Alte discuții în legătură

Bunica mi-a donat 1/2 din casă și o suprafață din grădină, dar copiii ei nu sunt de acord cu ce am primit și nu mă lasă să-mi fac casă acolo. cum aș putea să obțin bucata mea de teren? diana2482 diana2482 Am facut contract de donatie cu bunica si am primit jumate din casa si o suprafata de 1260mp de teten din gradina unde mai au si cei 4 copii ai ei teren.Eu as ... (vezi toată discuția)
Contract vinzare cumparare,valabil sau nu Michael65 Michael65 Buna seara,mama a murit acum un an,nu sa sa facut taxa de succesiune iar acum neam trezit ca tata a vindut pamintul cuiva fara sa ne anunte pe noi copii lui ... (vezi toată discuția)
Succesiune codin12 codin12 Avem de facut succesiune dupa tata sintem 2 frati si am avut surpriza sa aflam ca terenul pe care a construit tata casa si a platit impozite la primarie in ... (vezi toată discuția)