avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Reziliere contract de intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Reziliere contract de intretinere

Am un testament olograf prin care mie si unei alte persoane ni se transmit la data decesului testatoarei bunurile aflate in patrimoniul acesteia.

Pana la decesul batranei, unul din prezumtivii mostenitori face cu testatoarea un contract de intretinere fara ca acest lucru sa fie cunoscut de celalalt prezumtiv mostenitor. Din bunuri i se transmit persoanei in cauza doar o garsoniera, nu si un loc de veci.
Ambele parti mentionate in testament au participat la intretinerea defunctei cu sume considerabile.
Defuncta era internata la un camin de batrani, pensia si chiria casei contribuind in ultima perioada la plata alocatiei necesara la camin.
In ultimii ani batrana era la pat cu o stare degradata a starii de sanatate. Nu mai era capabila sa recunoasca persoane, traia intr-o lume a ei. Avea 87 de ani la data cand se prezuma a fi fost incheiat contractul de intretinere.

Notarul care a incheiat actul nu era acelasi cu cel care de ani de zile facuse procura pentru pensie, ci un altul care din ce am descoperit a fost cercetat in cateva dosare penale.
Intrebare :
Ce actiune se poate intreprinde pentru a se recupera cheltuielile facute cu intretinerea batranei ?
Se poate solicita anularea acelui contract pentru incheierea lui fara respectarea legii ? Lipsa disecrnamantului poate fi invocata tinand cont de starea de sanatate ?

Multumesc !
Cel mai recent răspuns: Alexandrina Mihai , 15:18, 14 Aprilie 2016
Contractul de intretinere ,ca orice contract paote fi anulat datorita lipsei discernamantului, conform art.1.205(1) NCC Lipsa discernamantului"Este anulabil contractul incheiat de o persoana care,la momentul incheierii acestuia ,se afla ,fie si numai vremelnic,intr-o stare care o punea in neputinta de a-si da seama de urmarile faptei sale." Lipsa discernamantului trebuie insa,dovedita cu acte medicale.
Sanctiunea este nulitatea relativa, actul este anulabil.


Exact la asta m-am referit si eu cand am invocat art.1.205(1) Noul Cod Civil.Lipsa discernamantului poate duce la anularea actului,adica,altfel spus, actul este anulabil.
Poate partea care este prejudiciata, sa solicite anularea actului de intretinere daca nu este parte in contract in contextul in care una din parti a decedat ? (batrana care "a dat garsoniera" pentru intretinere )
Depinde de motivul de nulitate invocat.
Potrivit prevederilor art. 1248 alin. 2 Cod civil, „nulitatea relativă poate fi invocată numai de cel al cărui interes este ocrotit prin dispoziţia legală încălcată

Dacă invocați lipsa de discernământ a donatoarei, aveți interes în calitate de beneficiar al tetamentului să invocați nulitatea contractului de întreținere, doar că va fi destul de greu să dovediți faptul că acel contract încheiat în fața notarului a fost semnat de o persoană lipsită de discernământ.

În altă ordine de idei, faptul că celălalt moștenitor nu a avut cunoștință de încheierea contractului de întreținere nu are nici o relevanță.

Alte discuții în legătură

Drepturile asupra unui testament in care sunt implicati si alti membrii ai familiei ContSters215993 ContSters215993 Problema mea este urmatoarea: am grija de o batranica a carui sot a murit in urma cu 15 ani. Aceasta doreste ca dupa moartea dumneaei apartamentul sa-mi revina ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare-cumparare anulare ContSters266112 ContSters266112 Buna ziua, Care sunt sansele ca o batrana de 85 de ani sa obtina anularea unui contract de vanzare-cumparare incheiat acum 5 ani pe motiv de nebunie? Cum ... (vezi toată discuția)
testament-nulitate absoluta sau relativa? adriana rusateanu adriana rusateanu Sunt avocat, si ma confrunt cu o situatie oarecum dificila. Clienta mea are un testament incheiat in favoarea sa,iar ulterior acestuia, la vreun an, s-a ... (vezi toată discuția)