avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 908 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident in timpul programului de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident in timpul programului de munca

am avut un accident de masina in timpul programului de lucru firma trebuia sa anuntie ca accident de munca itm? daca eu nu trebuia sa fiu la lucru pentru ca am fost obligat sa stau in locul colegului meu pot face plangere la itm? accidentul sa intimplat acum 2 luni .
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 23:06, 26 Iulie 2015
Fiind un accident produs in timpul programului de lucru se considera accident de munca iar angajatorul avea obligatia sa anunte ITM.
Cine s-a facut vinovat de producerea accidentului si care au fost consecintele accidentului?
Sesizati la ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) evenimentul in care ati fost implicat. Apoi se va cerceta evenimentul si comisia de cercetare va stabili daca a fost sau nu accident de munca. pentru incadrarea accidentului ca acciident de munca nu conteaza cine a fost vinovat. Conteaza daca accident de circulatie este soldat cu decesul victimelor,caz in care daca printre victime sunt si persoane aflate in indeplinirea unor indatoriri de serviciu, atunci serviciile politiei rutiere avea obligatia comunicarii evenimentului la ITM.

Art. 5. din leg 319/2006
- In sensul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatorul inteles:
f) eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vatamari ale organismului, produs in timpul procesului de munca ori in indeplinirea indatoririlor de serviciu, situatia de persoana data disparuta sau accidentul de traseu ori de circulatie, in conditiile in care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum si cazul susceptibil de boala profesionala sau legata de profesiune;
Art. 27. - (1) Angajatorul are obligatia sa comunice evenimentele, de indata, dupa cum urmeaza:
a) inspectoratelor teritoriale de munca, toate evenimentele asa cum sunt definite la art. 5 lit. f);

ART. 2 din NM de aplicare a Leg 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006
In intelesul prezentelor norme metodologice, termenii si expresiile folosite au urmatoarea semnificatie:
9. accident de munca de circulatie - accident survenit in timpul circulatiei pe drumurile publice sau generat de traficul rutier, daca persoana vatamata se afla in indeplinirea indatoririlor de serviciu;

ART. 110
In cazul accidentelor de circulatie produse pe drumurile publice, soldate cu decesul victimelor, in care printre victime sunt si persoane aflate in indeplinirea unor indatoriri de serviciu, serviciile politiei rutiere vor comunica evenimentul la inspectoratul teritorial de munca din judetul pe raza caruia s-a produs.
Ultima modificare: Duminică, 26 Iulie 2015
inspectorSSM, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident auto in timpul orelor de serviciu. emillius emillius Buna ziua, Spuneti-mi va rog daca atunci cand un angajat este implicat intr-un accident auto in timpul orelor de serviciu, trebuie anuntat ITM-ul? ... (vezi toată discuția)
Accident de munca gicuro12 gicuro12 as vrea sa stiu daca a trecut mai mult de sase luni de la producerea unui accident el mai poate fi declarat ca accident de munca ? (vezi toată discuția)
Accident rutier - cand este si accident de munca. Sanda67 Sanda67 Buna ziua. As dori sa aflu daca un accident rutier, in urma caruia soferul, angajat al unei societati, nu a avut nevoie de ingrijiri medicale, dar care s-a ... (vezi toată discuția)