avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 172 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Durata maxima subinchiriere imobil 5 ani?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Durata maxima subinchiriere imobil 5 ani?

Bună ziua,

Întrebarea este următoarea:

In lumina art. 1784 alin. 3 Cod Civil (Noul Cod Civil), se poate trage concluzia ca un contract de subinchiriere imobil se poate incheia pe maxim 5 ani?

Articolul sus mentionat stipuleaza ca: „Daca legea nu dispune altfel, locaţiunile incheiate de persoanele care, potrivit legii, nu pot face decat acte de administrare nu vor depasi 5 ani”.

Speta ar fi urmatoarea: A inchiriaza lui B un imobil iar B vrea sa il subinchirieze mai departe lui C. Avand in vedere ca B este locatar al imobilului, el poate face asupra acestuia acte de conservare si cel mult de administrare (cum este cazul in speta, sa il subinchirieze lui C), in niciun caz nu poate face acte de dispozitie asupra imobilului respectiv.

Dispozitiile art. 1784 alin. 3 Cod Civil vin si spun practic ca inchirierile de imobile incheiate pe durata mai mare de 5 ani sunt asimilate actelor de dispozitie, aceasta este interpretarea data de doctrina. Astfel, avand in vedere toate precizarile de mai sus, rezulta ca B ca locatar al imobilului nu poate face decat cel mult acte de administrare asupra acestuia, motiv pentru care subinchirierea este limitata de lege la o perioada maxima de 5 ani.

De precizat este ca B ca subiect de drept civil are capacitate de exercitiu deplina, dar in raport cu calitatea sa de locatar in speta de fata, neputand face decat cel mult acte de administrare asupra imobilului (pentru ca nu este proprietar al imobilului nu poate face si acte de dispozitie), iar cum inchirierile mai mari de 5 ani sunt asimilate de Codul civil actelor de dispozitie, concluzia pe care eu o trag este ca subinchirierile de imobile sunt limitate la o durata maxima de 5 ani.

Ce parere aveti? Astept opinii.
Cel mai recent răspuns: Costache Andreea , Avocat 13:21, 27 Iulie 2015
Situatia dvs poate fi rezolvata facil dpdv juridic prin obtinerea acordului Locatorului principal. In acest sens odata ce Locatorul principal este de acord ca locatarul sau sa inchieie contractul de subinchiriere si , mai mult decat atat, ca acesta sa aiba o durata mai mare de 5 ani nu este nicio problema dpdv juridic.

Articolul la care faceti referire se refera la un caz special reglementand incapacitatile in materia contractului de locatiune. Aceste incapacitati privesc conditia locatorului si/sau a locatarului si calitatile pe care acestia din urma uneori le au, calitati care le limieaza dreptul de a incheia acte de dispozitie. De exemplu un tutore nu poate incheia decat acte de administrare cu privire la patrimoniul pe care il administreaza si prin urmare locatiunile sale nu pot depasi 5 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Srld_srl [sub]inchiriere tofan_sorin tofan_sorin un srld deschide un punct de lucru intr-un imobil inchiriat. Poate acesta sa subinchirieze o parte din imobil unui srl? (vezi toată discuția)
Chiriasul care subinchiriaza fara acordul proprietarului, in secret Marco50 Marco50 Buna seara, Am inchiriat un apartament unui tanar,care mi-a spus ca e singur. Ma intrebam de ce i-ar trebui lui singur un apartament cu 4 camere, mai ales ca ... (vezi toată discuția)
Instituire tutore serban90 serban90 Doresc sa inchei un contract de chirie cu o persoana fizica,dar imobilul apartine unui propietar si a doi co-propietari,dintre care unul este minor.Doresc sa ... (vezi toată discuția)