avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 774 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Termen preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Termen preaviz

Salutare!
Stiu ca de obicei am cele mai stupide intrebari dar sunt la inceput si sunt anumite lucruri pe care nu le cunosc.Vreau sa-mi dau demisia de la locul de munca actual si mi s-a spus ca se poate face doar cu preaviz.In lege se specifica sa nu fie mai mare de 20 de zile insa nu se specifica si partea minima.
Eu as pleca cat mai repede insa nu vreau sa fiu nesimtit pentru ca nu-mi sta in fire.
Cum sa procedez?Pe formularul de demisie scrie data cu care sa-mi dau demisia si ma tot uit de ceva timp la ea si nu stiu ce data sa trec...
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:14, 28 Iulie 2015
1. Codul Muncii reglementeaza durata maxima a termenului de preaviz si nu durata minima.

Termenul de preaviz este cel mentionat in c.i.m. , angajatorul avand posibilitatea de a renunta total sau partial la acest termen.

Art.81 C.mun.
....
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

2. Mai exista posibilitatea solicitarii incetarii c.i.m. cu acordul aprtilor (art.55 lit.b C.mun.), situatie in care nu se acorda preaviz.
In acest caz, efectele acordului cu privire la încetarea contractului de muncă se vor produce la data realizării lui sau la data stabilită de părţi.

3. Cand doriti sa incetati c.i.m.?
1)Problema este ca sunt incadrat intr-un program de integrare pe piata muncii eu absolvind facultatea acum un an.
2)Zilele libere pe care nu mi le-am luat mi se platesc?(sunt angajat pe perioada nedeterminata)
3)Eu doresc sa incetez C.I.M cat mai repede posibil
Zilele libere nu se pot plati.

Solicitati incetarea c.i.m. cu acordul partilor (art.55 lit.b C.mun.), in aceasta situatie nu se acorda preaviz.

Din ce am inteles eu de la contabila nu imi pot da demisia cu acordul partilor deoarece sunt inscris in acel program cu integrarea pe piata muncii si daca as face asta firma ar fi obligata sa restituie banii luati de pe urma mea.
Demisie cu acordul partilor nu exista , fie se solicita incetarea c.i.m. cu acordul partilor , fie prin demisie.

De asemenea, nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca alexapaula alexapaula Buna ziua, Am semnat un contract de munca pe o perioada de 6 luni ca asistent vanzari. In momentul de fata sunt in perioada de proba. As dori sa stiu daca ... (vezi toată discuția)
Demisie: trebuie neaparat preaviz? alexandra_andrei alexandra_andrei salutare, as dori sa-mi dau demisia de la actualul loc de munca datorita programului exploatant si a ilegalitatii ce are loc. Intrebarea mea este : se poate sa ... (vezi toată discuția)
Incetare perioada proba The-Borg The-Borg Buna seara, Am un CIM cu o firma, pe perioada determinata de un an incepand cu data de 27.06.2016 si perioada de proba de 90 zile calendaristice. Doresc sa ... (vezi toată discuția)