avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 279 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Banca refuza plata drepturilor stabilite prin ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Banca refuza plata drepturilor stabilite prin certificat mostenitor!

Mama mea - care a decedat in ianuarie 2015 - a avut mai multe depozite deschise la mai multe banci.Dupa succesiune s-a stabilit prin certificat de mostenitor ca am dreptul la 1/2 din masa succesorala,iar cealalalta jumatate revine unui nepot.
Toate bancile mi-au achitat dreptul,in mod individual, cu exceptia uneia care conditioneaza plata banilor cuveniti de prezenta ambilor mostenitori.
Aceasta conditie o consider abuziva.Nu face obiectul niciunei legi,prevederi sau norme ale BNR si lezează profund dreptul meu de proprietate.Daca al doilea mostenitor este plecat din tara si nu considera ca trebuie sa se deplaseze pentru 1000 lei (depozitul este de 2000lei) daca are probleme de sanatate sau pur si simplu nu-l intereseaza suma, eu nu pot beneficia de dreptul meu?
Am insistat in scris - sperand ca a fost vorba de toana vreunei domnisoare de la ghiseu - dar am primit siderat acelasi raspuns din partea Directiei de calitate a bancii. Aceasta se bazeaza leonian pe doua interpretari:
- Prima: Conditiile generale bancare pentru persoane fizice - pct.9 - ”In cazul decesului clientului sumele aflate in cont sau in depozit se vor elibera numai persoanelor desemnate in acest sens prin Certificatul de Moștenitor și numai în limitele prevăzute în acesta (aceste persoane vor prezenta de asemenea și actele de identitate și certificatul de deces al clientului”
Perfect de acord! Am respectat toate conditiile - Dar de unde reiese ca mostenitorii trebuie sa se prezinte in acelasi timp? Eu sunt persoana desemnata,am certificat de moștenitor,am cerut numai partea mea (1/2) am prezentat act de identitate si certificat de deces al clientului...dar degeaba...
A doua: conform art.2187 Noul Cod civil alin.1 - ”In cazul in care titularul contului decedeaza,pina la efectuarea partajului (?) mostenitorii sunt considerati titulari coindivizari ai contului,pentru efectuarea operatiunilor in cont fiind necesar consimtamantul tuturor coindivizarilor.”
Despre ce partaj e vorba? Eu am certificat de mostenitor in care se precizeaza clar la ca bunuri si in ce cuantum am dreptul. Nu e vorba de nicio coindivizare, nu e vorba de consimtamant coindivizar cand este un certificat de mostenitor - dar cum sa convingi o banca cu care ai - repet o relatie leoniana - adica ea e leul care tine halca de carne intre labe si zice el - leul - ca tu vrei sa i-o iei cand de fapt este a ta.
Orice ajutor este binevenit!
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: IMicro Bucuresti , Consilier juridic 10:04, 28 Iulie 2015
Adrsesati la acea banca o cerere in scris si sa solicitati sa isi exprime refuzul in scris.
Dupa parerea mea puteti sesiza si OPC.

Ce banca procedeaza in acest mod ca este bine sa stim...
Ultima modificare: Luni, 27 Iulie 2015
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Dacă depozitul respectiv este cu termen nescadent, acesta nu poate fi spart de către un singur moștenitor. Este singurul motiv pentru care Banca v-ar putea refuza , și este un motiv corect.
Ultima modificare: Luni, 27 Iulie 2015
IMicro Bucuresti, Consilier juridic
Daca este un depozit cu termen aveti perfecta dreptate deoarece este necesar si acordul celuilalt comostenitor.
Am adresat cererea in scris - si am primit raspuns scris - asa cum am aratat in descriere.
Politica siteului Avocat net.ro ne impiedica sa folosim nume pentru persoane fizice si persoane juridice.
Depozitele au fost facute in anul 2000 si 2003 - probabil pentru o luna - dar nu s-a interesat nimeni de ele.Nu sunt purtatoare de dobanda fiindca nu s-au actualizat niciodata datele personale ale Clientului depunator. (defunct)

Alte discuții în legătură

"acces pentru informare"art 67(2)/lege 196/2018-asociatii de proprietari-clarificare anonimavocatnet anonimavocatnet Doresc sa stiu , daca cineva in aceasta situatie a primit un raspuns valid legal, deoarece nu este clar, apar tot felul de raspunsuri pe forum, dar nici unul ... (vezi toată discuția)
Banca este obligata (la cerere )sa dea mostenitorilor extrase ... dumitruvr@yahoo.com dumitruvr@yahoo.com Banca este obligata (la cerere )sa dea mostenitorilor extrase bancare ale contului unui decedat pentru perioade înainte de deces ? (vezi toată discuția)
Mostenire pasive Horia_G Horia_G Buna, Sper sa primesc informatii utile legate de o problema nou intalnita de mine. Acum cateve luni am avut un eveniment tragic in familie.Sora mea a ... (vezi toată discuția)