avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 281 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Banca refuza plata drepturilor stabilite prin ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Banca refuza plata drepturilor stabilite prin certificat mostenitor!

Mama mea - care a decedat in ianuarie 2015 - a avut mai multe depozite deschise la mai multe banci.Dupa succesiune s-a stabilit prin certificat de mostenitor ca am dreptul la 1/2 din masa succesorala,iar cealalalta jumatate revine unui nepot.
Toate bancile mi-au achitat dreptul,in mod individual, cu exceptia uneia care conditioneaza plata banilor cuveniti de prezenta ambilor mostenitori.
Aceasta conditie o consider abuziva.Nu face obiectul niciunei legi,prevederi sau norme ale BNR si lezează profund dreptul meu de proprietate.Daca al doilea mostenitor este plecat din tara si nu considera ca trebuie sa se deplaseze pentru 1000 lei (depozitul este de 2000lei) daca are probleme de sanatate sau pur si simplu nu-l intereseaza suma, eu nu pot beneficia de dreptul meu?
Am insistat in scris - sperand ca a fost vorba de toana vreunei domnisoare de la ghiseu - dar am primit siderat acelasi raspuns din partea Directiei de calitate a bancii. Aceasta se bazeaza leonian pe doua interpretari:
- Prima: Conditiile generale bancare pentru persoane fizice - pct.9 - ”In cazul decesului clientului sumele aflate in cont sau in depozit se vor elibera numai persoanelor desemnate in acest sens prin Certificatul de Moștenitor și numai în limitele prevăzute în acesta (aceste persoane vor prezenta de asemenea și actele de identitate și certificatul de deces al clientului”
Perfect de acord! Am respectat toate conditiile - Dar de unde reiese ca mostenitorii trebuie sa se prezinte in acelasi timp? Eu sunt persoana desemnata,am certificat de moștenitor,am cerut numai partea mea (1/2) am prezentat act de identitate si certificat de deces al clientului...dar degeaba...
A doua: conform art.2187 Noul Cod civil alin.1 - ”In cazul in care titularul contului decedeaza,pina la efectuarea partajului (?) mostenitorii sunt considerati titulari coindivizari ai contului,pentru efectuarea operatiunilor in cont fiind necesar consimtamantul tuturor coindivizarilor.”
Despre ce partaj e vorba? Eu am certificat de mostenitor in care se precizeaza clar la ca bunuri si in ce cuantum am dreptul. Nu e vorba de nicio coindivizare, nu e vorba de consimtamant coindivizar cand este un certificat de mostenitor - dar cum sa convingi o banca cu care ai - repet o relatie leoniana - adica ea e leul care tine halca de carne intre labe si zice el - leul - ca tu vrei sa i-o iei cand de fapt este a ta.
Orice ajutor este binevenit!
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: IMicro Bucuresti , Consilier juridic 10:04, 28 Iulie 2015
Nu este vorba de a ”sparge” contul - este vorba de a pune in practica prevederile unui certificat de mostenitor.Normal se inchide contul in baza certificatului de deces si se deschid subconturi pentru fiecare mostenitor cu partile prevazute in certificatul de mostenitor.Daca eram 40 de mostenitori - si unul nu vrea sa se prezinte ca sa-i sicaneze pe ceilalti - inseamna ca ceilalti 39 nu au dreptul sa-si ridice partea cuvenita de la banca fiinda nu se pot intruni?
Care este criteriul in baza caruia banca are drept in continuare asupra acestor surse banesti desi este evident ca nu-i mai apartin in administrare?
Indiferent daca este sau nu depozitul la termen - nu vad nicio legatura in acordul celulalt mostenitor - daca exista certificat de mostenitor care desemneaza persoanele si cuantumul la care au dreptul. Nu este vorba de partaj,sau folosinta comuna. Pretentia de a avea acordul comostenitorului pentru drepturile care mi se cuvin - mi se pare nelegală si netemeinica si dupa mine se intrunesc toate elementele unui abuz in serviciu.
Partea cea mai interesanta - este ca depozite de acest gen (descrise in materialul prim) au fost la trei banci. Din cele trei - doua banci mi-au dat partea care mi se cuvenea conform certificatului de mostenitor,fara nicio problema si fara nicio conditie!
Fiind 3 bănci diferite, sunt 3 produse de economisire distrincte. Implicit funcționează diferit una față de cealaltă.

Dar aceste aspecte nu au nicio valoare.
Nu ne-ați dat nicio informație cu privire la termenul pentru care depozitul respectiv era încheiat.

Trebuie să știți că un contract de depozit nu încetează prin decesul titularului, el continuă cu măștenitorii, până la data scadenței.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

"acces pentru informare"art 67(2)/lege 196/2018-asociatii de proprietari-clarificare anonimavocatnet anonimavocatnet Doresc sa stiu , daca cineva in aceasta situatie a primit un raspuns valid legal, deoarece nu este clar, apar tot felul de raspunsuri pe forum, dar nici unul ... (vezi toată discuția)
Banca este obligata (la cerere )sa dea mostenitorilor extrase ... dumitruvr@yahoo.com dumitruvr@yahoo.com Banca este obligata (la cerere )sa dea mostenitorilor extrase bancare ale contului unui decedat pentru perioade înainte de deces ? (vezi toată discuția)
Mostenire pasive Horia_G Horia_G Buna, Sper sa primesc informatii utile legate de o problema nou intalnita de mine. Acum cateve luni am avut un eveniment tragic in familie.Sora mea a ... (vezi toată discuția)