avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare teren cu clauza de a construi
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare teren cu clauza de a construi

Detin 4 parcele de teren pe care vreau sa le vand. Intentionez ca la prima parcela vanduta, sa accept un pret semnificativ mai mic, cu conditia ca potentialul cumparator sa se angajeze ca pana la finele anului sa inceapa sa construiasca pe acel teren.
Ma gandesc ca astfel, voi impulsiona oarecum eventuali alti cumparatori si la vanzarea celorlalte trei parcele. Faptul ca cineva a inceput deja sa construiasca as vrea sa fie un indemn la cumparare pentru alti clienti.
Va rog sa imi recomandati modalitati de punere in practica a acestei clauze.
Sunt constient ca terenul odata vandut, nu o sa-l mai pot lua inapoi.
Totusi, trebuie sa existe o modalitate legala, astfel incat daca in cazul in care totusi, cumparatorul nu isi realizeaza obligatiile asumate la cumpararea terenului, sa il pot obliga la plata unei despagubiri.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: libra_oradea , utilizator 08:57, 25 Noiembrie 2015
Incercati sa primiti sfatul unui notar, cu siguranta va poate da un sfat abilitat.
Puteti pune clauza-"daca pana la finele anului sau data X nu incepe/finalizeaza constructia sa plateasca o diferenta de Y euro/lei" , dar trebuie sa aveti si sustinere juridica, de aceea va sfatuiesc sa aveti mai multe pareri de la un notar sau avocat.
Pai... exact asa cumati aratat. Ori la neindeplinire conditiei de a construi plateste despagubire sau puteti rezolutiona contractul.(e mai dificila a doua varianta, juridic vorbind, insa se poate realiza) ori la indeplinirea conditiei de a construi achitati dv. o anumita parte din pretul platit sau, dupa caz, alta favoare.
Nimeni nu cred că va accepta această condiție. Fiecare va construi când va crede de cuviință, când va avea banii necesari, etc. Trebuie să fie nebun cel care ar accepta o asemenea clauză dar într-un contract se poate solicita și accepta orice, doar contractanții să fie de acord.
Pai, am vorbit cu un notar. Si m-a indrumat spre un avocat. Spunea ca problema il depaseste. :(
Nu am inteles ce inseamna "puteti rezolutiona contractul". Adica sa anulam vanzarea? Nu doresc asta. Si nici cumparatorul. In principiu, ambii suntem de acord cu aceasta clauza.

Chiar nu a mai facut nimeni asa ceva? Sunt eu absurd? La cate tranzactii cu terenuri au fost in tara, nu a pus nimeni pe hartie o asemenea clauza?

Practic, eu vreau ca viitorul cumparator sa inceapa sa construiasca. Nu tin neaparat sa finalizeze constructia pana la un termen dat. Nu vreau sa impun un termen mult prea scurt. Vreau doar sa impulsionez putin treaba. Si pentru aceasta, sunt dispus ca din start sa reduc pretul de vanzare.

Sa presupunem ca includem in contract clauza respectiva. Stabilim pretul de vanzare cu 15-20% mai mic decat pretul de piata (cam atat as fi dispus sa cedez pentru aceasta clauza). Stabilim termenul pana la care cumparatorul sa execute minimum o faza a costructiei. Sa spunem ca toarna fundatia. Presupunand prin absurd ca noul proprietar (cumparatorul) nu reuseste sa toarne fundatia casei pana la termenul stabilit de comun acord, eu ar trebui sa fiu indreptatit sa-i cer diferenta de pret, adica tocmai acea reducere de 15-20% pe care am facut-o la vanzare. In acel moment, ce am eu de facut? Constat starea de fapt printr-un inscris cu cumparatorul si/sau martori, urmand ca in baza contractului de vanzare si a acelui act sa-l dau in judecata pentru diferenta de bani? Ce sanse am in instanta apoi? Cat timp ar dura procedura asta?

Multumesc.
pentru a fi in siguranta eu as solicita ca diferenta de 15-20% sa o incasati la semnarea contractului drept garantie, urmand ca la indeplinirea angajamentului sa restituiti garantia.
Se poate face o garantie bancara cu acea suma sau un depozit bancar, ceva care sa atraga si cumparatorul si sa aiba incredere ca veti fi "om de cuvant".

Alte discuții în legătură

Cumpar ap nou! help me! morosanucarmen morosanucarmen Am incheiat un antecontract de vinzare cumparare pt cumpararea unui ap nou. Ap costa 68.000 euro. Am platit avans=58.000 euro. Urmeaza sa mai platesc la ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare cumparare fara efectuare plata maria1123 maria1123 Buna ziua, As dori sa stiu ce implicatii juridice are urmatoarea situatie. Am incheiat un antecontract de vanzare cumparare pentru a achizitiona un teren. ... (vezi toată discuția)
Conditii suplimentare in antecontract de vanzare-cumparare pentru un teren dorincornea dorincornea Intentionez sa cumpar o parcela dintr-un teren intravilan care urmeaza sa fie dezmembrat. Terenul respectiv a fost teren arabil fara drum direct de acces ... (vezi toată discuția)