Daca faceti actul la notar mergeti sa vorbiti cu notarul.
Fiecare notar are tipizatul sau de contract.
Trebuie sa aflati si daca are chef sa faca cum vreti si sa verifice si legalitatea clauzelor pe care le vreti.
Aveti si posibilitatea de a merge la avocat pentru a face acest act.
De regula cu avocatul puteti discuta mai mult decat cu notarul dar va costa mai mult ca va acorda timp.
Acordarea timpului semnifica consultatia juridica cu discutiile aferente necesare.
Puteti introduce acele clauze, pentru asta cautati pe net dispozitiile Codului civil si le descrieti cat mai corect raportat la acele dispozitii si la intentia dv. si a promitentului-vanzator... ori mergeti la un avocat. Sau la un notar.
Totusi, ma tem ca redactarea unnui astfel de contract dureaza destul de mult, ca nu multi juristi din notariate au experienta redactarii unu act personalizat si ca acele clauze va vor fi explicate succint.
Pe de alta parte, ar trebui sa cunoasteti, de exemplu, ca terenurile intravilane agricole nu se mai incadreaza la curti-constructii decat prin emiterea autorizatiei de constructie. Prin urmare, nu stiu in ce masura prop[rietarul este dispus sa ceara o autorizatie de constructie pentru respectivul teren sau in ce masura asta v-ar ajuta pe dv., vazand ca taxele pentru emiterea autorizatiei sunt mari, iar daca nu va place proiectul (care iar il costa pe proprietar) trebuie sa reautorizati, deci sunt bani pierduti.
Totusi, sunt convinsa ca nu asta e intentia partilor, ci asigurarea pentru dv. ca veti putea construi.
De asemenea, e important sa stiti ca autorizatia de construire mai depinde de anumiti parametri ai zonei ca distanta fata de linii electrice de inalta/medie tensiune, existenta unor vestigii sau nu, unor conducte vechi de utilitati... va pare improbabil, dar in Ilfov, de exemplu, s-au intalnit numeroase cazuri.
De asemenea, trebuie separate promisiunile care nu sunt indeplinite din vina promitentului-vanzator sau care nu sunt indeplinite din vina anumitor autoritati, definita promisiunea, fiecare in parte, ca fiind de diligenta sau de rezultat.
Si comentariile pot continua...
Va multumesc mult pentru raspunsuri.
Intentia mea este sa inchei antecontractul respectiv la un notar. Mi-e teama insa de ceea ce ziceati dumneavoastra si anume ca un notar va folosi un simplu contract tipizat si ca cei angajati sa redacteze respectivul contract este posibil sa nu aibe suficienta experienta pentru a formula corect clauzele respective.
Legat de intrebarea mea de la punctul (2), din cate am mai citit intre timp se pare ca nu va fi posibil sa-mi recuperez avansul in cazul in care vanzatorul incalca conditiile respective fara sa-l dau in judecata.
Legat de punctul (3), imi puteti oferi ceva sfaturi?