avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sunt obligat, la vânzarea \"terenului\", să CEDEZ ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sunt obligat, la vânzarea "terenului", să CEDEZ (sau să vând) și o altă parcelă drept "drum" de acces în condițiile în care terenul are pe 19.3 m deschidere la drum european?

Sunt obligat, la vânzarea "terenului", să CEDEZ (sau să vând) și o altă parcelă drept "drum" de acces în condițiile în care terenul are pe 19.3 m deschidere la drum european? În fapt noi am încheiat ca și promitenți vânzători un antecontract având ca obiect "teren extravilan ... 1000 m2" (și doar atât!), iar prețul 9000 EUR a fost achitat integral în numerar de către promitentul cumpărător. După îndeplinirea formalităților, la perfectarea în formă autentică a contractului de vânzare-cumpărare, cumpărătorul pretinde drept de proprietate și asupra "drumului" deoarece există 3m diferență de nivel între teren și drumul public. Dar parcela de 128 m2 numită "drum" are și ea o diferență de nivel de la 2m până la 3m față de drumul public și fusese cumpărată de noi în cotă de 1/3 (indiviziune) și achitată integral, dar nu fusese întabulată deoarece încă nu era dezmembrată la momentul perfectării în formă autentică a vânzării (noi intenționam să amenajăm "drumul" în colaborare cu viitorii proprietari ai loturilor adiacente). În actualul antecontract noi nu am făcut nici un fel de vorbire despre "drum" deoarece noi am cumpărat "terenul" și 1/3 din "drum" cu 10125 EUR, iar actualul promitent cumpărător nu a acceptat nimic peste prețul de 9000 EUR. Acum, deși a semnat antecontractul în care se stipulează că actul corespunde voinței liber exprimate a părților, este redactat la cererea lor, notarul a oferit consilierea necesară, ..., semnarea este în deplină cunoștință de cauză, promitentul cumpărător revendică drept de proprietate asupra "drumului" (refuzând vreo plată pentru el!), pe motiv că NU are acces la drumul public dată fiind diferența de nivel de 3m, și pretinde că antecontractul este ilegal. Dar nici "drumul" nu oferă acces la drumul public, existând o diferență de nivel de la 2m până la 3m. Deci care sunt consecințele legale ale acestei situații? Vă mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: adriandimitriu , utilizator 14:07, 24 August 2019
servitutea de trecere este stabilita de Codul Civil, art. 617 si urm:
[ link extern ]
servitutea de trecere nu implica o obligativitate de vanzare sau "cesiune", daca partile nu convin asupra acestui lucru.
proprietarul fondului aservit este obligat sa asigure accesul la fondul dominant in conditii rezonabile activitatilor ce se executa conform destinatiei terenului si nimic mai mult.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 August 2019
adriandimitriu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inchiriat teren fara drum de acces Mar188 Mar188 Am 2 terenuri . 1= 200 m2 si 2=500 m2. Cel de 500 m2 nu are acces la drum public si se afla in spatele celui de 200 m2 care are construit o constructie de 100 ... (vezi toată discuția)
Este obligatia vanzatorului ? mariusrous mariusrous Buna ziua , am facut de curand un precontract la notariat pt o parcela de 600m/2 , acum cand mai aveam putin si semnam actele de vanzare-cumparare notarita ... (vezi toată discuția)
Valabilitate antecontract cumparare casa viorel2rusu viorel2rusu Buna ziua, am un antecontract de cumparare a unui imobil in care sunt precizate urmatoarele: " Prezentul antecontract are valabilitate pana la data ... (vezi toată discuția)