Am semnat un precontract pentru cumparare apartament la o agentie, insa comisionul "negociat" de 1,5% urma sa-l platesc ulterior. Data limita de incheiere a contractului de vanzare-cumparare fiind 1.05. Intre timp, eu nereusind sa vand apartamentul meu, nu am respectat acest termen, insa m-am inteles cu vanzatorul ca ma asteapta.
Problema este ca din cei 645 EUR comisionul agentie, sunt dispusa sa platesc doar o parte, deoarece agenta nu s-a ocupat absolut deloc de "medierea" vanzarii-cumpararii, nici macar la semnare nu a venit ca astepta sa fie sunata. Iar cu vanzatorul tot eu m-am inteles si am pastrat legatura. Mai precizez ca nu s-a semnat niciun act aditional care sa-mi garanteze ca vanzatorul ma asteapta, agenta multumindu-se ca i s-au dat asigurari verbale.
In situatia data, care ar fi rezultatul daca agentia ma da in judecata, ar avea castig de cauza? Ei sustin ca obligatia lor era doar sa-mi arate apartamentul, desi pe precontract scrie si altceva la obligatii.
Ce a semnat trebuie respectat, insa daca omul plateste si agentia nu si-o fi facut treaba, miroase a culpa contractuala si imbogatire fara just temei a agentiei.
Trebuie vazut contractul si discutata in amanunt situatia de fapt.
Cum spunea userul de mai sus, a vorbi cu un avocat inseamna deseori a scuti bani, indiferent ca e prin negocierea de clauze contractuale sau prin obtinerea de servicii suplimentare (care sunt trecute superficial in contracte, fara a parea ca sunt obligatii concrete de indeplinit) sau, efectiv, pe negociere de comision.
Buna ziua!daca tot ati avut zece ani de imobiliare de ce v-ati lasat ca este o meserie frumoasa dar se mai si castiga.si probabil ca v-ati facut avocat ca se castiga mai mult si mai usor decat un biet agent imobiliar care urca si coboara scari si mai citeste si intelege si niste acte de proprietate de vreo 15 ani pana in prezent.totodata pe noi agentii nu ne protejeaza nici o lege si stai sa castigi un proces de comision poate 1 an ,doi cu conditia sa achiti onorariul avocatului inainte si pana la urma nu-ti garanteaza nici avocatul finalizarea cu brio a procesului.e adevarat ca sunt si agenti care nu au habar de acte dar nu faceti procent de 99,99% ca probabil daca erati acum agent imobiliar faceati parte din cei sus mentionati.cu stima si respect,marian-agent imobiliar.o zi buna!
Initial nu am vrut sa iti raspund, dar o voi face!
Sa nu mi-o iei in nume de rau, dar....trebuie sa precizez;
1. Nu sunt avocat. Sunt inginer si traiesc acum de pe urma a ceea ce am invatat in facultate.
2. De ce am plecat din imobiliare? Pentru o oferta mai buna. N-are rost sa intru in detalii. Am stat 10 ani in imobiliare, cand am vazut ca se strica treaba , in 2008, am cautat altceva..... Asa cum au facut multi altii. Pana la urma, important e sa ma simt bine, nu sa idolatrizam un loc de munca.... E ca la fotbal, cu transferurile, te duci acolo unde e bine...
3. Crede-ma, am vazut multe in imobiliare. Am vazut zeci, sute de agenti care nu fac altceva decat sa traga de client sa plateasca acel comision FARA sa se uite in actele de proprietate.
De notorietate in firma in care am lucrat (am stat 10 ani in aceeasi firma de imobiliare) a fost un tip care, dupa ce a ajuns la o intelegere cu cumparatorii si vanzatorii i-a adus in agentie pentru antecontract. S-a dat avans si s-a platit 50% din comision de fiecare parte. Si-au dat intalnire peste 10 zile in notariat. Acolo...ce sa vezi? Iata ce zice vanzatorul: "Nu e casa mea, e a unui prieten, care este emigrat! Nu am procura si nu pot sa mai dau de el......"
Are rost sa mai spun ca s-a ajuns la parchet? Are rost sa mai spun ca s-a ajuns la condamnare? Sa mai zic ca inclusiv marele agent imobiliar a primit cu suspendare , intrucat instanta nu l-a crezut ca n-are nicio legatura cu asa zisul vanzator?
Nu mai idolatriza munca in real estate, du-te acolo unde ti-e bine......
buna ziua. explicatia de sus , arata ca unii agenti imobiliari traiesc din comision, fara sa -si asume si raspundere. am trait experienta de a incheia un contract comision cu o agentie, care in final ( dupa 1 an) am reusit sa incheiem contractul de vanzare-cumparare, iar agentul nu a stiut decat sa ceara comisionul. emotiile si cheltuielile suportate pentru acte aditionale la precontract , nu l-a interesat. cum sa accept in aceasta situatie sa platesc diferenta de suma( ptr. ca am platit 1000 ron in avans , fara sa elibereze bon fiscal) daca nu l-a interesat ca nici acum nu am curent electric!!!!
Am ajuns la concluzia ca unii agenti imobiliari , nu se implica in rezolvarea cauzelor care se ivesc in timpul incheierii contractelor de vanzare -cumpararee si vor comisionul cu orice pret!