avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 978 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Refuz aviz sapaturi pentru AC pentru retea electrica
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Refuz aviz sapaturi pentru AC pentru retea electrica

Buna ziua

Va prezint urmatoarea situatie: Sunt posesorul unei case intr-un cartier din Brasov. Casa a fost construita respectant toate "formalitatie" legale si este intabulata.

Mentinez ca locuiesc in casa de 4 ani.

Ma aflu in momentul in care doresc sa imi trag cum este normal curentul electric definitiv. (pana acum l-am avut pe organizare de santier 2ani + 1 an), iar de un an primesc curent de la un vecin care sta la aproximativ 200 m de mine. Aceasta solutie nu mai poate continua din motive "tehnice".

Au fost facute toate demersurile necesare acestui pas, am obtinut aviz de la electrica, dar toate cablurile trebuie sa fie trese pe sub pamant. Penteu asta, cum este normal, am nevoie de autorizatie de sapaturi de la primarie. Am facut toate demersurile legale, iar pentru a obtine autorizatie am nevoie si de cateva avize, pe care le-am obtinut, cu exceptia unuia.

Tot cei de la primarie, de la departamentul de circulatie si drumuri publice, refuza sa imi dea avizul pentru sapaturi, in conditiile in care TOTUL ESTE SUPORTAT DE MINE, DIN BANII MEI (costuri de aproximativ 10 000 euro).

Motivul pentru care refuza este urmatorul:

Terenul unde am construita casa, este la aproximativ 200 m de strada principala. Aici exista mai multe parcele: 12 pe o parte si 16 pe cealalata parte a drumului nou format, perpendicular pe drumul principal, conform PUZ. Noua strada a primit nume de la primarie in urma cu aproximativ 1 an de zile.

Strada a fost fomata prin donarea de catre fiecare propietar de parcela, conform contractului de vanzare cumparare si conform PUZ, a cotei parete care ii revenea din drum.
Abia acum apare problema. Din toti propietarii ultimii 4 nu au donat acea cota parte pentru drum. Tocmai acesta este motivul pentru care nu reusesc sa primesc avizul de la primarie. Mentionez ca cei 4 care NU au donat portiunea de drum sunt ultimii si sapaturile NU trec prin fata parcelelor lor. Sapaturile ajung pana la aproximativ 50 m de ei.

Solutiile date de primarie pentru a obtine avizul sunt:

1. Declaratie notarilala de la cei 4 ca sunt deacord cu sapaturile (sapaturile NU ajung la ei)
2. Dovada ca cei 4 au donat cota parte corespunzatoare.

Nici una din cele 2 solutii propuse de primarie nu poate realizata. Prima pentru ca pe trei din cei 4 nu ii putem gasi (nu i-am vazut niciodata in 7 ani de cand am terenul si apoi casa acolo, probabil sunt plecati din tara), iar unul este sofer de tir si este plecat in America si NU pot lua legatura cu el.
A doua pentru ca nu sunt donate portiunule corespunzatoare.

Ce este de facut in ceasta situatie.

1. Exista o solutie legala? ... sau trebuie apelat la solutii ilegale?

2. Daca exista o solutie legala, care ar fi ea si conform caror legi.

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: sn2022 , utilizator 16:06, 5 Aprilie 2022
Cererea pentru obtinerea avizului a fost facuta in scris? Daca da ati primit un raspuns in termen de 30 de zile ? Daca la ambele intrebari raspunsul e da ce motivatie legala vi s-a dat pentru ca cele de mai sus ma indoiesc ca vi le-au scris in raspuns.
Potrivit Ordin 59/2013 art. 36 alin.1 ANRE pentru traversarea terenului terțului (la d-voastră est vorba de 4terenuri)este obligatoriu deținerea unui ACORD AUTENTIC sau CONVENȚIE încheiată cu respectivii proprietari,Este o condiție imperativă. Această condiție a existat și în legislațiile trecute(L.318/2003, L,13/2007-HG.90/2008)
Prin urmare, primăria nu are treabă cu săpatul unui șanț ci este vorba despre ocuparea proprietății altei persoane, în afara consimțământului acesteia. Si pentru încheierea contractului de furnizare aveți nevoie de acest acord. Căutați și luați legătura cu respectivii proprietari (vedeți ca semnăturil să fie a proprietarilor nu a altora -eventual rude(
Daca am inteles eu bine au cedat din teren fiecare si s-a facut o strada , nu e vorba sa treaca cu sapatura prin batatura oamenilor ci pe strada , de aceea are treaba primaria care nu inteleg de ce nu ii da omului acordul cind domnul plateste lucrarea , il conditioneaza de obtinerea donatiilor celor 4 care oricum nu sunt nici afectati ba din contra sunt putin avantajati pentru ca ei in momentul cind vor dori sa se lege la curent este mult mai aproape decit este acum .
Oricum Primaria nu poate conditiona acordarea avizului de donatiile celor care nu sunt de gasit , Primaria acorda avizul sau nu cu raspuns motivat in scris in termen de 30 de zile de la data depunerii cererii .
Dacă respectiva DONAȚIE a fost acceptată de primărie și în consecință s-a făcut stradă , -deci domeniu public, atunci doar primăria are dreptul și obligația să permită săparea drumului pt. cablurile subterane cu condiția de a se readuce terenul la starea inițială(acoperirea șanțului)ț
Se pare însă că a fost doar o obligație a oamenilor de a ceda din proprietate fără ca primăria să accepte în mod oficial această donație, pentru a nu avea obligația de a întreține drumul respectiv.
Faceți o cerere în scris pe Legea 544/2001 să vi se comunice cui aparține strada respectivă - domeniului public al comunei sau a fiecărui proprietar riveran(și în acest caz este normal că trebuie solicitat acordul fiecăruia)Dacă ar fi domeniul public al comunei , puteți arăta că sunteți privat de servicii de utilitate publică și prin urmare puteți solicita și daune.
De la primarie am primit raspuns scris in care imi spune ca pentru a obtine avizul trebuie:

1. Declaratie notarilala de la cei 4 ca sunt deacord cu sapaturile (sapaturile NU ajung la ei)

sau

2. Dovada ca cei 4 au donat cota parte corespunzatoare

Pana o sa le prezint unul din cele 2 de mai sus "raman in evidenta lor"


Intrebarea era, daca exista o alta modalitate legala de a evita acest aviz si a obtine autorizatia de sapaturi sau daca se poate obtine avizul fara a putea fi inteplinit unul din cele 2 puncte cerute de ei. Problema este ca unul din cei 4 e plecat in America si nu pot obtine declaratie notariala si nici nu poate dona cota parte corespunzatoare. Mentionez ca NU se poate lua legatura cu acest om in nici un fel. NU am nici un contact de-al lui. Stiu ca e plecat de cativa ani, atunci cand m-am intalnit cu el dar a refuzat sa imi dea un contact (mail, telefon sau adresa)

Strada nu este asfaltata, cei de la primarie i-au dat doar nume si au pus in capatul ei un semnd de circulatie (STOP) si o placuta cu numele strazii.

Strada a fost facuta de mine, din banii mei, punand piatra pe ea, iar acum ... nu ma lasa sa fac sapaturi pe ea.

Sapaturile nu ar fi o problema, ca nu are nimeni nimic impotriva. Problema este ca daca nu obtin autorizatia de sapaturi, NU pot obtine de la electrica avizul de racord si nu pot incheia contractul de furnizare de energie electrica, chiar daca instalatia o pot face fara nici o problema.

Adica totul o sa fie functional, dar electrica nu ma poate "lega" la curent daca nu am aceasta autorizatie de sapatura.

Alte discuții în legătură

Parcela cumparata fara "drum public " .... pe hirtie .. ca fizic este ... vio1976 vio1976 Buna ziua , A fost cumparata o parcela de teren linga Timisoara in comuna Ghiroda iar in momentul in care am cerut avizele pentru constructie si am ajuns la ... (vezi toată discuția)
Problema racordare energie elec Georg3_bus Georg3_bus Buna ziua ! Detin o casa in care locuim de 2 ani dar nu este racordata oficial la energie elec. Am inceput demersurile pt racordare insa pe certificatul de ... (vezi toată discuția)
Pot fi "gica contra" ? gigi-m gigi-m Buna ziua! In urma efectuarii unui PUZ colectiv, sunt propietar pe o portiune de strada si mentionez ca nu am cedato inca primariei de care apartinem cu ... (vezi toată discuția)