avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1020 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu sarcina si lauzie dupa incetare CIM
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu sarcina si lauzie dupa incetare CIM

Buna ziua,

Spuneti-mi, va rog, daca pot beneficia de concediu de crestere si lauzie de 126 de zile daca mi-a incetat contractul dse munca cu data de 01.06.2015, iar nasterea va fi la jumatatea lunii octombrie?
Contractul de munca a fost pe perioada determinata intre 15.04.2014 - 01.06.2015.
Intentionez sa iau atat concediu prenatal, cat si postnatal (impartind cele 126 de zile).

Astept raspunsul dvs. cu deosebit interes.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:03, 28 Iulie 2015
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 23.
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.

(2) De aceleaşi drepturi beneficiazã şi femeile care nu se mai aflã, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevãzute la art. 1 alin. (1), dacã nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calitãţii de asigurat. Faptul cã pierderea calitãţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauzã se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de cãtre angajatori sau asimilaţii acestora.
...

2. - In aceasta situatie va adresati Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) unde veti depune certificatele medicale si care va plati indemnizatia. aferenta.
- Tot ca CJAS va interesati ce acte vi se solicita la prima depunere de certificat medical.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot beneficia de prenatal daca imi expira contractul temporar? ce as putea face pentru a putea beneficia de prenatal? adelinamaria adelinamaria Buna ziua, In luna septembrie imi va expira contratul temporar de munca, si sunt insarcinata de cateva luni. As dori sa intreb daca nu imi vor prelungi ... (vezi toată discuția)
Inca nu sunt in concediu prenatal in luna a 8-a de sarcina anysa90 anysa90 Buna!Imi platesc singura contributiile la cartea de munca la o intreprindere individuala as dori sa stiu de ce nu m-a bagat inca in concediul prenatal desi am ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal crysstyle crysstyle La cate saptamani de sarcina pot intra in concediu prenatal? (vezi toată discuția)