avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Actiuni ale unei societati comerciale (S.A)
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Actiuni ale unei societati comerciale (S.A)

Buna ziua,
Am inceput sa studiez subiectul societati comerciale pe actiuni si am cateva nelamuriri.
Va rog sa ma ajutati cu cateva clarificari:
- din cate am inteles la o societate comerciala pe actiuni capitalul social este in totalitate impartit in actiuni
Ce inseamna acest lucru?
Un actionar care detine o cota parte din actiunile unei societati ce drepturi are? Detine si o parte din terenul pe care este infiintata societatea comerciala si o parte din cladirilor de pe terenul respectiv?
Multumesc.
Buna ziua,

detinerea unei actiuni iti da dreptul sa votezi in AGA (adunarea generala a asociatilor) deci sa iei parte la deciziiile privind activitatea societatii + incasarea de dividende.
patrimoniul societatii este cu totul distinct de patrimoniul asociatilor astfel ca detinerea unei actiuni (sau mai multor actiuni) nu inseamna ca detii o parte din bunurile societatii.
Buna ziua,
Daca un grup strain cumpara 99% din actiunile unei societati romanesti, asta inseamna ca nu detine terenul si cladirile construite (hale, depozite etc...) pe terenul respectiv ? Ma refer la situatia de privatizare a unei societati de stat.
Contractul de privatizare este altceva decat cumpararea actiunilor ?
Multumesc.
Buna ziua,

grupul strain, cum il numiti dvs, detine societatea iar societatea detine bunurile.
Sigur ca indirect, controland societatea, ei controleaza si bunurile acesteia dar ei nu sunt proprietarii acestor bunuri. In drept se face o distinctie clara intre patromoniul societatii si patrimoniul actionarilor.
Si in aceasta situatie cine este proprietarul terenului, daca nu grupul strain care are 99 % actiuni?
Din cate inteleg eu functionarea unei societati pe actiuni, in capitalul social este inclusa valoarea terenurilor pe care este infiintata societate.

Alte discuții în legătură

Vanzare teren din patrimoniul sc Monica H. Monica H. speta mea este cam asa> o S.C. 55 S.A. cu actionar unic statul roman prin AVAS are in patrimoniu un teren. Societatea Y a formulat o cerere prin care o ... (vezi toată discuția)
Srl - asociat minoritar: capital social, majorare capital social, divizare askator askator Societate comerciala: Istoric: 1. Infiintare: Societatea se infiinteaza ca S.A. prin divizare dintr-un S.A. mai mare (fost de stat). Cu ocazia divizarii ... (vezi toată discuția)
Aport in natura la sa pbmice pbmice Adunarea AGA al SC X SA hotaraste infiintarea SC Y SA ai carei actionari sunt: SC X SA - 99% si persoana fizica (actionar majoritar la SC X SA) - 1%. Aceeasi ... (vezi toată discuția)