avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... scandalagii la intrare in scara se poate face ceva in ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

scandalagii la intrare in scara se poate face ceva in acest sens?

Buna ziua tuturor, si sa auzim numai de bine!

Am si eu o mare nedumerire: de ceva timp la scara blocului mai exact p etreptele de la intrare au inceput sa se adune grupuri de tineri care nu locuiesc in acest bloc si nici in jur ci la o distanta considerabil de mare. Ce fac acesti tineri pe langa faptul ca nu tin cont de programul de liniste, manca seminte,fumeaza,uneori beau bere, joaca carti, uneori pe bani.
Toate bune dar deabia poti intra in scara blocului de ei, injura ca la usa cortului, am incercat sa le explic au inceput sa aiba un limbaj vulgar.
Se poate face ceva legal, dat fiind faptul ca sunt minori desi sunt cu un cap mai inalt decat mine?
Am incercat sa le explic calm ca nu e bine ce fac si din moment ce nu ei platesc femeia de servici si nu fac parte din asociatie nu au nici un drept sa stea, i-am amenintat ca sun la politie nici ca ii dureau in cot, apoi in ziua urmatoare ma luau la misto cand vine politia.
M-am enervat si am luat aparatul si le-am facut poza au luat-o la fuga, dar m-am asteptat dupa gardul viu si m-au urmarit sa vada in ce masina ma urc apoi au iesit si vociferau ca o sa o rezolve ei masina.
Acum mie imi pare rau ca am luat atitudine pentru ca mi-am creat singur probleme.
Am fost la politie doar sa ii intreb daca are rost sa fac reclamatie daca e legal sa stea in fata scarii si sa faca ce galagie ,murdarie,etc. Ei m-au pus sa completez o reclamatie, eu ce rezolv cu acea reclamatie?ca mie o sa imi sparga geamurile si masina si cu putin ghinion o sa ma aleg si cu o bataie pentru ca ceilalti vecini stau bine mersi si nu misca un deget tocmai din aceelasi motiv pentru ca daca indrasnesti sa te revolti o iei in barba. Problema este ca tineri cresc, sunt razbunatori, locuiesc in zona si mai devreme sau mai tarziu tot o sa se razbune.
In caz ca se intampla ceva, la o singura persoana am reusit sa ii faca o poza clara poate fi trasa la raspundere, pentru ca prinzandu-l pe acesta ii gasesti si pe ceilalti. Sa ne ferasca Dumnezeu sa se ajunga la lucruri de genul.
Stiti ce ma deranjeaza lasitatea oamenilor, cei de la parter nu au luat nici o atitudine desi baieti mai au putin si le scuipa sau intra pe geam.
Acum vreau sa va intreb exista vreu temei legal sau masuri care se pot lua avand in vedere ca sunt minori si nu sunt sigur ca treptele pana la intrare in bloc fac temeiul proprietati asociatiei; daca se poate incadrala tulburarea linistii publice si in final poti sa chemi la nesfarsit politia sa ii imprastie cand ei au alte lucruri mai grave de rezolvat sau imi caut alt apartament si ma mut.
Multumesc pentru promptitudine va doresc numai lucruri bune!
Claudiu
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 14:22, 19 Septembrie 2009
Atata timp cat Asociatia de Proprietari nu are vreo hotarare in acest sens, puteti sa afisati zisa lege. Ati procedat ca un cetatean de care Romania are cat mai mare nevoie.
SUCCES.
Ati procedat corect! Nu conteaza ca ceilalti nu iau atitudine, romanii au fost lasi intotdeauna, conteaza faptul ca macar dv. ati ripostat. Luati numarul de telefon al politistului care se ocupa de blocul dv. si, in momentul in care tinerii isi fac de cap pe scarile blocului (bun comun al Asociatiei) sau fac galagie langa bloc, chemati-l telefonic urgent pe politist pentru a distruge "clubul ad-hoc". Chiar daca sunt tineri, pot fi legitimati si parintii lor amendati in baza Legii nr. 61/1991 daca incalca in vreun fel prevederile acesteia. Dupa prima amenda, veti observa cum isi vor cauta un alt "culcus".
Felicitari pentru atitudine!
Eu sunt femeie si nu ma sperii sa iau atitudine, confruntandu-ma cu o situatie asemanatoare, eu locuind intr-un bloc de 80% pensionari in care toata lumea discuta pe banci dar nimeni nu vrea sa se implice. Nepasarea atrage curajul tinerilor care se pot deda mai tarziu la acte de vandalism sau chiar la acte de violenta asupra celorlalti. ;)
linistea si ordinea publica in Romania este reglementata prin Leg. nr. 61/1991 R.
Ar fi bine ca politia sa fie sesizata printro plingere din partea Asociatiei de Proprietari semnata de presedinte sau de membrii comitetului executiv, iar dvs. impreuna cu alti locatari sa o sustineti.
Politia de proximitate are obligatia de a asigura linistea locatarilor in mediul urrban, iar daca cei ce deranjeaza sunt minori are obligatia de a identifica parintii acestora urmind a lua masuri fata de acestia pentru lipsa de supraveghere si educare a minorilor.
Oameni buni, mi-a placut asta cu bravo! luati atitudine! fiti curajos! si altele, dar sunt destul de departe de realitate, din nefericire!
Imi amintesc de acum ceva timp cand sunai in miez de noapte la politie sa le spun ca suna o alarma si ofiterul de seviciu ma intreaba "Si ce vreti sa facem noi??" :)):((
ADica sa-l invat eu sau cum? INtrebarea parea sa transmita ca nu e nimic in atributiile lor,ca n-ar fi o problema ca suna o alarma...
Ala cu alarma incalca vreo doua legi (cu nivelul de zgomot si durata alarmei), poate cineva tocmai spargea ceva (imobil sau masina, nu, ca de-aia suna alarma, corect?) si aia ma intrebau ce sa faca?? =D>

Asa incat insistati, stati de vorba cu politistul de proximitate, spuneti-i ca scapa de dv. cand veti scapa si dv. de zgomot si uite-asa, poate ajungeti sa va gasiti linistea impreuna.
Pana la insistenta de gen, nici naiba nu o sa miste vreun deget, darmite sa identifice, sa dea amenzi etc.
Cereti asociatiei sa puna extrase din lege la avizier langa telefonul ofiterului de proximitate. Pe de o parte...

Dar mai ales: folositi mintea, nu legea! Ca ei sunt minori, dv. sunteti major. Manipulati, ca nu stiu sa va spun altfel!
Luati o bere, mergeti langa ei, spuneti-le sa coboare vocea. O sa va ia la misto, ca asta fac la varsta aia, asa as face si eu in locul lor... Invidiati-i, spuneti-le ca isi permit mistouri, ca nu au soacra/nevasta/cumnata care va stau in gat ca nu sunteti barbat indeajuns sa le faceti lor liniste...
Intrati in joc, spuneti-le ce aiurea e sa ai o gura sparta acasa, daca-s numai baieti sunt toti de partea dv. si ati obtinut acceptarea, daca-s si fete le intrebati daca ele sunt asa, nu sunt, nu, ca par inteligente, dovada ca va pun pe dv. pe jar...
Daca dati vina pe o persoana pe care nu o vad, nu va urasc, nu va sparg masina! N-o sa-i dea in cap nici acelei persoane, ca nu i-a atacat direct, adolescentul musca atunci cand e muscat.
Sunati la politie, asigurati-va ca vin, iesiti iar la ei, spuneti-le ca nebuna a sunat iar la politie, ca ar fi indicat sa plece. Dar povestiti-le o chestie haioasa, ca sa mai stea, asteptati cu ei pana vine politia.
O sa va vada de partea lor chiar daca nu sunteti.
Mai tarziu le spuneti ca v-a pus nevasta etc. sa nu mai veniti cu masina acasa... mergeti pe jos doar ca-i ea prea deranjata... Le cereti acordul sa o aduceti inapoi, daca nu ii fac nimic, sunteti pe drumul cel bun.
La a doua-treia chestie pleaca pentru ca nu isi pun ambitia, mai degraba inteleg ca e un discomfort ca le stricati apele.
Daca incep sa va urasca, sa va vada ca pe un dusman, ataca, instinctul e mai dezvoltat, inca, fata de ratiune. Probabil.

Faceti-i sa se simta mai destepti, ei va ataca masina ca sa va arate ca sunt mai tari, daca le aratati ca sunt deja, nu mai au ce demonstra. Lasati-i sa rada... ca ei nu au rabdarea sa rada la urma, dv. insa poate da.

Stiu ca nu e ortodox, cred insa ca e mai rapid si e un exercitiu; daca da gres, nu ati periclitat nimic; cele doua pot merge in paralel, le imbinati. Scenariul poate fi adaptat.
Succes!
Mi se pare a fi un scenariu cu finalitate iluzorie. Traiesc intr-un bloc unde cei de la parter si cu ferestrele in spatele blocului au probleme de genul acesta de ani de zile (cu mici pauze). Se cunoste, si psihologii, sociologii o pot confirma, ca pustii din gastile de cartier au un tupeu si o nesimtire care intrece cu mult si actiunile politistilor (care s-or deranja sa intreprinda cate ceva), cat si a locatarilor, dar si faptul ca daca locatarii nu sunt vigilenti sa le starpeasca in fasa cuibul de adunare, foarte greu vor putea sa scape de ei. Amintiti-va, din copilarie, ca erati atrasa de acelasi loc unde obisnuiati sa va jucati sau sa va intalniti cu ceilalti copii si n-ati fi schimbat acel loc nici in ruptul capului.
La noi s-a incercat ungerea treptelor si a gardurilor pe unde se aciuisera cu ulei folosit de masina, aruncatul cu zoaie de la etaj. Au avut efect pe scurta durata.
Nu este vorba de copiii de la blocul nostru, ci de adolescenti veniti de te-miri-unde si care isi cumpara bere si seminte, se aduna dupa ora 22, stau pana dupa miezul noptii si lasa o mizerie de nedescris in urma lor....nu mai vorbesc de galagia pe care o fac. Ce parinti?....Ce acte de identitate?...Ce politie? Cand se intampla sa mai apara masina politiei prin zona si sa-i raspandeasca, dupa ce pleaca politia se aduna din nou. Pana nu-si fac numarul...nu se lasa.
Nu ne ramane decat sa intreprindem actiuni sporadice contra acestui fenomen cu radacini in situatia sociala generala si intretinut de o educatie precara in familie si scoala.

Alte discuții în legătură

Deranjarea linistii publice Eduardito Eduardito As dori sa stiu daca pot suna la urgente pentru a sesiza tulburarea linistii publice si daca cei reclamati vor afla datele mele de contact,am un vecin care ... (vezi toată discuția)
Ce masuri pot fi luate impotriva vecinilor galagiosi? cedeandreea cedeandreea Buna ziua. De citeva saptamini, vecinii noi de deasupra apartamentului meu fac niste zgomote incredibile in podea, respectiv tavanul meu. La sfirsit de ... (vezi toată discuția)
Deranjarea linistii in scara blocului androidu androidu De doua luni in scara blocului la intrare ,unde locuiesc , zilnic , seara de seara, se string trei fete si rtei, cinci baieti, cu virste intre 16 si 19 ani, de ... (vezi toată discuția)