avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1025 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie

Buna ziua!
Sunt angajata la o unitate militara si intentionez sa imi inaintez demisia. Momentan ma aflu in concediu fara plata, motivul fiind cresterea copilului cu varsta sub 2 ani (intrucat nu am intrunit conditiile pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului, concediul fara plata a reprezwntat aingura optiune). Intrebarea mea eate daca exista posibilitatea ca angajatorul sa imi accepte demisia fara a mai fi necesara efectuarea preavizului de 20 zile (mi s-a spus ca dupa inaintarea cererii de demisie, trebuie sa ma prezint la servici pe perioada preavizului).
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:36, 30 Iulie 2015
art. 85 din Legea 80/1005
(1)Ofiterii, maistrii militari si subofiterii in activitate pot fi trecuti in rezerva sau direct in retragere, dupa caz, in urmatoarele situatii:
...
h)prin demisie;
....
(3)Raportul comandantilor privind trecerea in rezerva a cadrelor militare in conditiile prevazute la alin. 1 lit. h) se inainteaza pe cale ierarhica, impreuna cu raportul de demisie, celor in a caror competenta intra, potrivit art. 43, trecerea in rezerva. Pana la comunicarea ordinului de trecere in rezerva, cei in cauza sunt obligati sa-si indeplineasca atributiile functiilor in care sunt incadrati, precum si toate indatoririle ce le revin.
....
Multumesc pentru raspuns! Totusi, am omis sa precizez faptul ca sutn salariat civil.
Art.81 C.mun.
.....
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
.....

In cazul demisiei cu preaviz, nerespectarea de către salariat a termenului de preaviz reprezintă abatere disciplinară, care justifică sancţionarea sa disciplinară, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preaviz demisie militar ContSters156394 ContSters156394 Ce durata are preavizul unui militar, de la data notificarii demisiei? Pot superiorii refuza, din varii motive, luarea la cunostinta referitor la decizia de ... (vezi toată discuția)
Demisie cadru militar ContSters405252 ContSters405252 Buna ziua! Sunt cadru militar si mi-am depus demisia acum aproape 30 de zile calendaristice. Demisia inseamna si trecere mea in rezerva, dupa cum mi-a fost ... (vezi toată discuția)
Demisie m.a.pn militaru77 militaru77 lucrez in armata sunt militar profesionist de 11 ani,acum sunt plecat din tara in concediu,infranta,ma intereseaza daca imi pot da demisia de aici,mentionez ca ... (vezi toată discuția)