avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1844 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie cadru militar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie cadru militar

Buna ziua!

Sunt cadru militar si mi-am depus demisia acum aproape 30 de zile calendaristice. Demisia inseamna si trecere mea in rezerva, dupa cum mi-a fost comunicat de catre cei de la resurse umane.
Astfel, am fost pus de cei de la resurse umane sa solicit aprobarea pentru trecerea in rezerva ca urmare a prezentarii demisiei (conform Legii 80, art 85, litera h). Nu am inteles de ce sa mai cer aprobare, dat fiind caracterul unilateral al actului de demisie, dar mi s-a spus ca asa se procedeaza si conducerea va fi obligata sa imi solutioneze pozitiv cererea.

Problema mea este legata de faptul ca se intarzie comunicarea datei la care pot pleca, primind doar raspunsuri evazive si conditionand plecarea de APROBAREA raportului intocmit, despre care nimeni nu poate spune cat va dura!
Intrebarea mea este cand pot totusi pleca? Demisia este un act unilateral si ar trebui sa nu fiu conditionata de vreo aprobare a cuiva.

Legea 80/1995 privind Statutul Cadrelor Militare nu face nicio mentiune la durata preavizului si nici in cat timp se produce trecerea in rezerva ca urmare a demisiei.
Prevederile Codului Muncii spun ca preavizul este de 20 de zile lucratoare, in caz ca nu se specifica altfel, depasirea celor 20 de zile lucratoare fiind un abuz.
Cautand alte informatii am gasit ca militarii au statut de functionar public si ca urmare li se poate aplica Legea 188/1999 in care Art. 102 zice ca "Demisia nu trebuie motivata si produce efecte dupa 30 de zile calendaristice de la inregistrare."

Eu deja am depasit termenul prevazut de Codul Muncii si ma apropiu de 30 de zile calendaristice.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:07, 15 Septembrie 2016
Cadrele militare au statut de functionar public si ,prin urmare, ar trebui sa le fie aplicabile prevederile Legii nr.188/1999 privind Statutul functionarului public ,care prevede in cazul demisiei un termen de preaviz de 30 de zile.

Art.6 din Legea nr. 80/1995
prevede : În exercitarea atribuţiilor ce le revin potrivit legii şi prevederilor regulamentelor militare, ofiţerii, maiştrii militari şi subofiţerii sunt investiţi cu exerciţiul autorităţii publice, bucurându-se de protecţie potrivit legii penale.

Potrivit prevederilor art.85 alin.3 teza a II-a din Legea 80/1995 privind Statutul cadrelor militare, până la comunicarea ordinului de trecere în rezervă, cei în cauză sunt obligaţi să-şi îndeplinească atribuţiile funcţiilor în care sunt încadraţi, precum şi toate îndatoririle ce le revin.

Multumesc pentru raspuns, sper sa continuam dialogul si poate mai apar si alte pareri/indicatii.

Cele doua legi la un moment dat pot intra in conflict, de exemplu se depasesc cele 30 de zile si inca nu am fost trecuta in rezerva, ce se intampla in acest caz?
Conform legii 188, demisia produce efecte si ar trebui sa fiu libera sa plec, trecand probabil defacto in rezerva, fara aprobarea cuiva.
Conform legii 80, sunt inca obligata sa imi indeplinesc atributiile... pana CAND? Deja am depasit preavizele in domeniu.
Daca in ziua 31 nu ma prezint la unitate inseamna ca am dezertat? Este un caz de abuz al celor care nu m-au trecut in rezerva in termenul prevazut de lege?
Avand in vedere ca Legea 80/1995 are caracter de lege speciala se aplica cu prioritate inaintea Legii188/1999, chiar şi atunci când norma specială este mai veche decât norma generală.

Pentru aspectele pe care nu le reglementează, norma specială se completează cu normele generale în materie.

Astfel, in opinia mea, termenul de preaviz este de 30 de zile, situatie in care la expirarea acestuia raportul de serviciu inceteaza.

Poate constitui un abuz , faptul ca la expirarea celor 30 de zile nu a fost emis raportul de trecere in rezerva.





~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preaviz militari?? Alexandru8899 Alexandru8899 Ce durata are preavizul militarilor, al trecerea in rezerva prin demisie, conform Noului Cod al Muncii si legilor romanesti aplicabile?? Ce se poate intampla ... (vezi toată discuția)
Ce daca imi este incalcata perioada legala de preaviz in cazul demisiei?? Adrian1483 Adrian1483 Daca un angajat demisioneaza din cadrul sistemului national militar, iar durata de preaviz ii este incalcata (mai exact, pana la eliberarea din functie au ... (vezi toată discuția)
Termen legal pentru preaviz emil_c emil_c Buna ziua, Sunt (Am fost???) ofiter in cadrul MApN. Mi-am depus demisia in data de 01.07.2016, iar pana acum (20.08.2016) nu am primit nici un raspuns pentru ... (vezi toată discuția)