avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce daca imi este incalcata perioada legala de preaviz ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce daca imi este incalcata perioada legala de preaviz in cazul demisiei??

Daca un angajat demisioneaza din cadrul sistemului national militar, iar durata de preaviz ii este incalcata (mai exact, pana la eliberarea din functie au trecut 57 de zile), cum poate fi sanctionata unitatea militara?
Concret, angajatul are acest drept conferit legal - o perioada maxima de preaviz - , dar daca ii este incalcat, ce se intampla??
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:41, 21 Mai 2012
In Legea 80/1995 - Statutul cadrelor militare, la trecerea in rezerva prin demisie nu este consemnat un termen in care angajatorul comunica decizia de trecere in rezerva.
Pînã la comunicarea ordinului de trecere în rezerva, cei în cauza sînt obligaţi sa-şi îndeplineascã atribuţiile funcţiilor în care sînt încadraţi, precum şi toate îndatoririle ce le revin.
Corect. Dar cadrelor militare si functionarilor publici cu statut special nu le sunt opozabile si prevederile codului muncii?? Altfel, aceste categorii sociale se gasesc intr-un vid de acoperire legislativa in ceea ce priveste reglementarea muncii? Or, prin urmare, acestor categorii nu li se aplica o durata de preaviz in concordanta cu Codul Muncii? Altfel, asa cum sustineti dumneavoastra, un militar poate fi retinut impotriva vointei lui si nejustificat in functie o perioada nedeterminata? Prin aceasta practica nu cumva se ajunge chiar la incalcarea unor drepturi ale omului, fara vreo justificare? Totusi, sa nu mergem atat de departe, fara macar sa fie cazul acum.
Nu sunt opozabile prevederile Codului Muncii , ci cele ale Legii nr.188/1999 .. in principiu, cred ca termenul de preaviz este de 30 de zile in cazul cadrelor militare , in tacerea legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preaviz militari?? Alexandru8899 Alexandru8899 Ce durata are preavizul militarilor, al trecerea in rezerva prin demisie, conform Noului Cod al Muncii si legilor romanesti aplicabile?? Ce se poate intampla ... (vezi toată discuția)
Demisie cadru militar ContSters405252 ContSters405252 Buna ziua! Sunt cadru militar si mi-am depus demisia acum aproape 30 de zile calendaristice. Demisia inseamna si trecere mea in rezerva, dupa cum mi-a fost ... (vezi toată discuția)
Termen legal pentru preaviz emil_c emil_c Buna ziua, Sunt (Am fost???) ofiter in cadrul MApN. Mi-am depus demisia in data de 01.07.2016, iar pana acum (20.08.2016) nu am primit nici un raspuns pentru ... (vezi toată discuția)