Daca un angajat demisioneaza din cadrul sistemului national militar, iar durata de preaviz ii este incalcata (mai exact, pana la eliberarea din functie au trecut 57 de zile), cum poate fi sanctionata unitatea militara?
Concret, angajatul are acest drept conferit legal - o perioada maxima de preaviz - , dar daca ii este incalcat, ce se intampla??
In Legea 80/1995 - Statutul cadrelor militare, la trecerea in rezerva prin demisie nu este consemnat un termen in care angajatorul comunica decizia de trecere in rezerva.
Pînã la comunicarea ordinului de trecere în rezerva, cei în cauza sînt obligaţi sa-şi îndeplineascã atribuţiile funcţiilor în care sînt încadraţi, precum şi toate îndatoririle ce le revin.
Corect. Dar cadrelor militare si functionarilor publici cu statut special nu le sunt opozabile si prevederile codului muncii?? Altfel, aceste categorii sociale se gasesc intr-un vid de acoperire legislativa in ceea ce priveste reglementarea muncii? Or, prin urmare, acestor categorii nu li se aplica o durata de preaviz in concordanta cu Codul Muncii? Altfel, asa cum sustineti dumneavoastra, un militar poate fi retinut impotriva vointei lui si nejustificat in functie o perioada nedeterminata? Prin aceasta practica nu cumva se ajunge chiar la incalcarea unor drepturi ale omului, fara vreo justificare? Totusi, sa nu mergem atat de departe, fara macar sa fie cazul acum.
Nu sunt opozabile prevederile Codului Muncii , ci cele ale Legii nr.188/1999 .. in principiu, cred ca termenul de preaviz este de 30 de zile in cazul cadrelor militare , in tacerea legii.