avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 307 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preaviz demisie militar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preaviz demisie militar

Ce durata are preavizul unui militar, de la data notificarii demisiei? Pot superiorii refuza, din varii motive, luarea la cunostinta referitor la decizia de demisie a militarului?
Demisia unui militar se realizeaza in baza Codului Muncii, ca la un angajat civil? Daca da, la ce articol se raporteaza actul demisiei? In caz contrar, in baza carui act normativ se realizeaza demisia?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:34, 18 Decembrie 2011
Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
Art.85 alin.1 din Legea nr.80/1995 prevede la lit.h ca, ofiţerii, maiştrii militari şi subofiţerii în activitate pot fi trecuţi în rezervă sau direct în retragere prin demisie.

Cadrele militare au statut de functionar public, fapt ce face sa le fie incidente prevederile Legii nr.188/1999 privind Statutul functionarului public care prevede un termen de preaviz in cazul demisiei de 30 de zile.
Ce se intampla in cazul in care superiorul catre care este inaintata notificarea de demisie refuza inregistrarea acesteia? Termenul de preaviz incepe sa curga de la inregistrarea acesteia - asa inteleg din legea 188/1999.
Intr-adevar, demisia produce efecte după 30 de zile calendaristice de la înregistrare. ... in cazul refuzului inregistrarii, aceasta se poate trimite prin posta - scrisoare recomandata cu confirmare de primire .. de la data primirii atunci va incepe sa curga termenul de preaviz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie in perioada de concediu de odihna lex_ad lex_ad sunt angajat la MAPN si beneficiez de 30 de zile de concediu de ohihna dar eu vreau sa-mi dau demisia in luna august, deci o sa se calculeze zilele ce au mai ... (vezi toată discuția)
Doresc sa-mi dau demisia din politie si as dori sa stiu ce presupune stefilazar stefilazar Buna ziua. As dori sa-mi dau demisia din politie din motive personale. Nu stiu ce presupune acest demers, termene, formulare, ce serviciu sa apelez, ce lege ... (vezi toată discuția)
Depunere demisie intr-o institutie de stat Ariana5688 Ariana5688 Buna seara, Am ales sa scriu aici, pentru ca nu pe cine sa intreb, nici macar insitutia aflata in subordinea unui minister, institutie pentru care am lucrat ... (vezi toată discuția)