avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 822 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dreptul de mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dreptul de mostenire

buna ziua! ma numesc madalina si as dori sa va consult cu privinta la un act de mostenire.
bunicii mei, parintii mamei mele, doresc sa incheie un act de mostenire pentru casa lor pe numele mamei si al matusii mele. ambele vor avea drepturi egale. matusa mea este casatorita, dar nu are copii. bunicii mei ar dori sa stie ce se va intampla in cazul in care matusa decedeaza inaintea sotului ei: partea de casa care ii corespunde matusii ii va reveni sotului? daca da, exista vreo clauza care ar putea fi introdusa in actul de mostenire care sa impiedice acest lucru si care sa indice ca partea matusii, dupa moartea ei, va reveni mamei mele sau noua in cazul in care mama nu se va mai afla printre noi?
insist asupra faptului ca bunicii mei doresc ca mostenirea sa ramana in familie.
Trebuie sa retineti ca nici o persoana care are drept de mostrenire nu poate fi dezmostenit!!!
Exista doua modalitati in care bunica poate decide:
1. testament pentru una din fiice
2. contract de intretinere pentru una din fiice
In ambele cazuri nici unul din copii nu pot fi dezmosteniti fiecare primind o parte mai mare sau mai mica dupa caz.
Mai exista posibilitatea unei donatii facute mamei dvs. Sau a unei vanzari numai ca aceasta poat fi atacata in instanta de matusa ca fiind vanzare mascata, in cazul in care nu exista dovezi de achitare a pretului la care se presupune a fi fost vanduta casa.
Puteti sta totusi linistita daca va e teama ca sotul matusii va dori sa vanda, deoarece acesta nu poate vinde decat cu acordul dvs. Doar in cazul in care va hotarati, veti putea face o dezmembrare a casei cu cai de acces separate, si astfel nu veti fi deranjate de alte persoane, aceasta bineinteles dace este posibila si totodata implica mari cheltuieli.

ok. va multumesc mult.
orice pact asupra unei succesiuni viitoare este lovit de nulitate.
aceasta inseamna ca bunicii dvs., vor putea sa faca de ex donatie in favoarea mamei si a matusii dvs ., donandu-le cate o jumatate din imobil la fiecare .
ulterior ele vor putea sa ceara ieisirea din indiviziune si sa-si intabuleze fiecare partea din imobil .

donatiile sunt personale iar sotii nu au nici un drept in privinta acestora .
daca matusa decedeaza inaintea sotului dansei, pt a evita ca sotul sa ramana cu o parte din imobil , ar putea intocmi un testament in favoarea cui doreste dansa, in timpul vietii sau ar putea incheia un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere sau uzufruct.

dar va complicati prea mult, pt ca la succesiunea bunicilor dvs oricum vor veni mama dvs si matusa, in calitate de descendenti .
iar mostenirile sunt personale, sotii nu au nici un drept in cee ce le priveste.
si tot astfel, odata stabilita cota sa succesorala, matusa ar putea face un contract de v-c cu clauza de intretinere, sau uzufruct, ori donatie , testament, etc. pt a evita ca bunul sa -i revina sotului ( o cota parte_) in eventualitatea decesului dansei .
orice pact asupra unei succesiuni viitoare este lovit de nulitate


Cred ca va referiti la succesiunea nedeschisa....prin moarte.

donatiile sunt personale iar sotii nu au nici un drept in privinta acestora
daca nu s-a dispus gratificarea in favoarea ambilor soti.

ar mostenirile sunt personale, sotii nu au nici un drept in cee ce le priveste.
daca nu exista vreun act care sa prevada contrariul , un testament spre exemplu....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot fi dezmostenit? Sorinasandru Sorinasandru Suntem 2 frati,eu sunt plecat in strainatate de mai bine de 3 ani.Inainte de a pleca am locuit impreuna cu familia in casa mamei mele.De 5 luni de zile mama e ... (vezi toată discuția)
Subiectul etern:mostenirea de familie... iannnis iannnis buna ziua! Va rog un sfat in legatura cu o mostenire.Mama sotiei,singura la parinti,a mostenit de la parinti ei prin moartea lor care s-a petrecut demult o ... (vezi toată discuția)
Mostenire nepot gesica gesica Buna ziua Va rog sa ma sfatuiti in urmatoarea problema: bunica mea a lasat mostenire mamei si matusii mele (copiii) o casa la curte. Sunt singura fiica a ... (vezi toată discuția)