avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Sentinta executorie de drept
Discuție deschisă în Executare silită

Sentinta executorie de drept

Hello.
Daca cineva care are o hotarare judecatoareasca prin care se stabileste faptul ca este executorie de drept (drepturi banesti castigate in instanta), si trebuie sa-ti faci lichidarea de la locul de munca (deci mai trebuie sa-ti incasezi si drepturile salariale pana in ultima zi de munca!), este legal sa-ti conditioneze plata "drepturilor banesti castigate in instanta" prin hot. jud. ca numai dupa ce se semneaza fisa de lichidare ti se achita acest drept stabilit de Tribunal? Poate ca se poate in cazul drepturilor salariale cuvenite cu ocazia plata ultimului salar?
Rog asistenta si o baza legala, pt. ca eu stiu ca daca in 15 zile nu se achita sumele stabilite de instanta se poate face plangere penala impotriva angajatorului!!
O zi buna!
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 18:46, 30 Iulie 2015
Fisa de lichidare nu are nicio baza legala in ceea ce priveste emiterea acesteia.

Plata salariilor nu poate fi conditionata de semnarea acestei fise de lichidare. Angajatorul are obligatia sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca.

Intr-adevar , potrivit art.287 C.pen - Nerespectarea hotărârilor judecătoreşti
(1) Nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti săvârşită prin:
.........
e) neexecutarea hotărârii judecătoreşti privind plata salariilor în termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de către partea interesată;
........
se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2) În cazul faptelor prevăzute în lit. d)-g), acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Conform art.274 Codul Muncii hotararile pronuntate in fond sunt definitive si executorii de drept.Puteti formula plangere penala impotriva angajatorului conform art.287(1)lit.e) Noul Cod Penal ptr.nerespectarea hotararilor judecatoresti ,actiune penala se pune in miscare la plangerea prealabila a partii vatamate in termen de 3 luni din ziua in care partea vatamata a aflat despre savarsirea faptei.Atentie!Termenul de 3 luni este un termen de decadere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu blackbeautybrother blackbeautybrother Angajatorul nu mi-a achitat drepturile salariale pe o perioada de 3 luni din anul 2014 plus o luna din 2015. Am o hotarare a instantei de judecata prin care ... (vezi toată discuția)
Hot. jud. definitiva str8 str8 buna. doresc sa stiu care este termenul legal in care angajatorul trebuie sa faca plata/ sa puna in aplicare o hat.jud. privind drepturi banesti castigate in ... (vezi toată discuția)
Am hotărârea civila încheiată din noiembrie 2020 din procesul ... Neluțu John Neluțu John Am hotărârea civila încheiată din noiembrie 2020 din procesul de litigii de munca drepturi bănești însă angajatorul obligat de instanță nu a plătit ... (vezi toată discuția)