avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 552 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită litigiu
Discuție deschisă în Executare silită

litigiu

Buna ziua,

As dori cateva informatii in legatura cu o casa in litigiu.... voi explica pe scurt cele intamplate ...
O persoana fizica a imprumutat alta persoana fizica cu o suma de bani si garantie a fost pusa casa, cu acte notariale prin care persoabna care a imprumutat banii se obliga sa plateasca intr-o anumita perioada daca nu va pierde casa...
Banii nu au fost inapoiati in trmenul stabilit casa a fost scoasa la licitatie..
Intrebarea mea este .... la prima licitatie nu a fost cumparata casa si acum urmeaza a 2 a licitatie....ce se intampla daca nici de data aceasta nu va fi cumparata casa??
va exista o a 3 a licitatie?!??
si daca nici la a3 a nu fa fi cumparata...in acest caz casa va reveni in mod automat celui care a acordat imprumutul??

va multumesc
Cel mai recent răspuns: SEBASTIAN VITTA , Expert judiciar 01:19, 12 Iulie 2009
1. La a doua licitatie, pretul de pornire va fi mai mic cu 25%fata de pretul initial. Daca nici la aceasta licitatie imobilul nu este cumparat, poate urma o a trei, o a patra etc. licitatie.
2. In conditiile in care imobilul nu este cumparat in urma licitatiilor, acest lucru nu inseamna in nici un caz ca aceasta va intra in mod automat in proprietatea imprumutatorului. Acesta poate participa si el la licitatie ca oricare potential cumparator, pretul oferit de acesta fiind egal cu creanta pe care o are de recuperat ( suma imprumutata ), dar care nu va putea fi mai mic de 75% din pretul initial de vanzare.
va multumesc...si cate licitatii vor avea loc??
de fiecare data va scadea valoarea de pornire a licitatie??
daca totusi nu vrea nimeni sa o cumpere nici la a 3 a , nic la a 4a licitatie..ce se intampla cu cel care a dat banii cu imprumut?? nu mai primeste banii...
cela care a dat cu imprumut banii a cumparat o data acel imobil dar s-au facut numeroase constestatii si a reusit sa anuleze actele de proprietate a celui care cumparase(cel care a imprumutat banii) pe motiv ca nu a fost evaluata corect casa(la suma dorita de cela care a imprumutata banii)...acum s-a ajuns din nou la licitatie si cel care a dat banii cu imprumut( si in acelsi timp care a sui cumparat casa la licitiatie ) nu a mai vazut nici un ban( din diferenta care a platit-o pt a cumpara acel imobil)..
deci...dupa ce au fost anulate actele de proprietate a celui care a cumparat imobilui..acum se reia licitatia!!

este foarte alambicat...daca totusi ma puteti ajuta cu un sfat.. cu orice info..

va multumesc anticipat pt ajutor
In esenta, executarea silita imobiliara este o procedura pre­vazuta de Codul de Procedura Civila si este demarata de catre posesorul unui titlu execu­toriu, fie ca este o hotarare judeca­toreasca definitiva si irevoca­bila, fie un act notarial investit cu for­mula executorie (cu ipoteca).

Pentru a demara pro­ce­dura de executare silita, detina­torul unui astfel de titlu se va adresa unui birou de executor judecatoresc ce isi are sediul obligatoriu in raza Curtii de Apel, unde este situat si imobilul pentru care se solicita executarea, pentru ca apoi executorul sa pro­ce­deze la emiterea unei somatii prin care solicita debi­to­rului, ca in termen de 15 zile sa achite sumele datorate si doar in caz contrar se dispune demararea procedurii de scoa­­tere la licitatie a imobilului urmarit.

Anuntul privind organizarea unor astfel de licitatii se afiseaza la sediul biroului judecatoresc, acolo unde ur­meaza sa aiba loc si sedinta de licitare, la judecatoria in raza careia se afla imobilul, precum si la prima­ria de care apartine acea pro­prietate si i se comu­nica totodata si debito­rului urmarit. Anterior licita­tiei, executorul jude­ca­toresc va de­semna un expert pentru evaluarea valorii de piata a imobilului urmarit, iar sedinta de licitatie cu strigare sa porneasca de la pretul stabilit de acel expert. In situatia in care nu exista niciun ofertant care sa plateasca o suma mai mare sau cel putin egala cu pretul de pornire al licitatiei, executorul va relua pro­ce­dura de executare silita, organizand o noua licitatie, la care pretul de pornire va fi scazut cu 25% din valoarea evaluata a proprietatii respective.
La aceasta a doua sedinta, in situatia in care niciun ofertant nu ofera suma cel putin egala ( 75% din valoarea evaluata), se va adjudeca imobilul celui care ofera mai mult, doar in cazul in care participa doi ofertanti .

Creditorul poate participa si el la licitatie si poate adju­deca imobilul in contul creantei pe care o detine, insa acestuia nu i se poate atribui acea proprietate la o va­loare mai mica de 75% din pretul eva­luat.
Pentru participarea la o astfel de licitatie, persoanele care se inscriu, cu exceptia creditorului, tre­buie sa achite o cautiune de 10% din pretul de pornire al licitarii. Dupa inchi­derea sedintei de licitare cu strigare, partici­pantilor care nu au adjudecat proprie­tatea li se restituie de catre executor recipisa CEC de con­semnare a cautiu­nii de 10%, acestia putand sa-si retraga banii chiar in ziua respectiva

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Licitatie imobil in calitate de unic ofertant analysa analysa Buna ziua. As dori sa particip la o licitatie publica pentru o casa. Este a treia licitatie, dar nu sunt sigura de un lucru: pretul de pornire este de 396.000 ... (vezi toată discuția)
Care este pretul minim de vanzare a unui imobil prin executare silita cristap cristap Am un credit ,pe care nu l-am mai putut achita,binenteles girat cu un imobil.Acuma am fost somat la plata si urmeaza executarea silita a acestuia.Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Participare la licitatie executare silita Romeo Valentin Romeo Valentin Buna ziua Am calitatea de creditor, daca solicit a se vinde la licitatie prin executere silita un imobil, pot participa la licitatie ?\\ Daca cei care ... (vezi toată discuția)