avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 381 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Retinere permis de conducere
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Retinere permis de conducere

Am fost oprit de un echipaj al politiei rutiere si mi s-a comunicat ca nu am acordat prioritate la trecerea pietonilor (lucru neadevarat, intrucat pietonul nu se angajase in traversare la momentul in care eu eram pe trecerea de pietoni). Am refuzat sa semnez procesul verbal, iar atunci agentul constatator a plecat fara sa-mi dea procesul verbal, dar retinandu-mi permisul de conducere. Am primit o dovada cu drept de circulatie. Intrebarea mea este daca agentul a procedat normal sau a comis un abuz. In legislatie spune ca trebuia sa-mi dea procesul verbal chiar daca am refuzat sa-l semnez, agentul trebuind sa mentioneze acest lucru in el. Ce actiuni ar trebui sa intreprind pentru rezolvarea problemei, mai ales ca vreau sa contest procesul verbal? Va multumesc pentru eventualele sfaturi.
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 20:22, 5 August 2015
Agentul a procedat legal. Procesul verbal urmeaza sa va fie comunicat in 60 zile si aveti dreptul sa il contestati in 15 zile de la comunicare.
Semnarea pv nu inseamna recunoasterea faptei si din acest motiv legiuitorul a prevazut dreptul la contestarea pv.
Bineinteles ca pv poate fi comunicat dupa expirarea valabilitatii dovezii cu drept de circulatie iar daca va fi comunicat dupa 55 zile, timp in care perioada de suspendare a fost executata nu cred ca mai are rost sa pierdeti timpul pe la judecatorie. Poate doar pentru a anula amenda!
Multumesc pentru raspuns. Totusi, va rog sa precizati, daca spuneti ca a procedat legal, un text de lege care sa confirme. Eu am gasit doar ca el ar fi trebuit sa consemneze pe procesul verbal faptul ca refuz semnarea lui. Nu am gasit nimic referitor la legalitatea refuzului sau. In acelasi mod trebuia sa-mi trimita si dovada. Va rog daca exista un text de lege sa mi-l semnalati.
HG1391-reg.aplic.oug195

Art. 180. – (1) În cazul în care constata încalcari ale normelor rutiere, agentul constatator încheie un proces-verbal de constatare a contraventiei, potrivit modelului prevazut în anexa nr.1A, care va cuprinde în mod obligatoriu: data, ora si locul unde este încheiat; gradul profesional, numele si prenumele agentului constatator, unitatea din care acesta face parte; numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau resedinta contravenientului, numarul si seria actului de identitate sau, în cazul cetatenilor straini, al persoanelor fara cetatenie sau al cetatenilor români cu domiciliul în strainatate, seria si numarul pasaportului ori ale altui document de trecere a frontierei de stat, data eliberarii acestuia si statul emitent; descrierea faptei contraventionale cu indicarea datei, orei si locului în care a fost savârsita, precum si aratarea tuturor împrejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia; numarul punctelor-amenda aplicate si valoarea acestora, posibilitatea achitarii, de catre persoana fizica, în termen de cel mult 2 zile lucratoare a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ, sanctiunea contraventionala complementara aplicata si/sau masura tehnico-administrativa dispusa; indicarea societatii de asigurari, în situatia în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale; termenul de exercitare a caii de atac, semnatura agentului constatator si unitatea de politie la care se depune plângerea.
(2) În cazul în care contravenientul refuza sau nu poate sa semneze procesul-verbal, agentul constatator va face mentiune despre aceste împrejurari, care trebuie sa fie confirmate de un martor asistent. În acest caz procesul-verbal va cuprinde numele, prenumele, codul numeric personal si semnatura martorului.

OK. Si unde spune ca nu trebuie sa-mi dea procesul-verbal daca refuz sa semnez?
OUG195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice
art. 109
(9) Prevederile prezentei ordonante de urgenta referitoare la contraventii se completeaza cu cele ale Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, daca prin prezenta ordonanta de urgenta nu se dispune altfel

OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor
Art. 26
(1) Daca agentul constatator aplica si sanctiunea, iar contravenientul este prezent la incheierea procesului-verbal, copia de pe acesta si instiintarea de plata se inmaneaza contravenientului, facandu-se mentiune in acest sens in procesul-verbal. Contravenientul va semna de primire.
(2) Dispozitiile alin. (1) se aplica si fata de celelalte persoane carora trebuie sa li se comunice copia de pe procesul-verbal, daca sunt prezente la incheierea acestuia.
(3) In cazul in care contravenientul nu este prezent sau, desi prezent, refuza sa semneze procesul-verbal, comunicarea acestuia, precum si a instiintarii de plata se face de catre agentul constatator in termen de cel mult o luna de la data incheierii.

OG 5/2015 pentru modificarea unor termene prevazute de OG 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor
3. La articolul 26, alineatul (3) va avea urmatorul cuprins:
"(3) In cazul in care contravenientul nu este prezent sau, desi prezent, refuza sa semneze procesul-verbal, comunicarea acestuia, precum si a instiintarii de plata se face de catre agentul constatator in termen de cel mult doua luni de la data incheierii."

q.e.d. ;)
Ultima modificare: Miercuri, 5 August 2015
cyan, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reclamație întârziere comunicare pv Msrius Msrius Cum pot reclama întârzierea intenționată a agentului de circulație de a nu binevoi să trimită procesul verbal pe care am refuzat sa-l semnez, am nevoie ... (vezi toată discuția)
Proces verbal incheiat in lipsa a001122 a001122 ma poate lamuri cineva in ce condidii se poate incheia un proces verbal de constatare a contraventiei in lipsa? stima (vezi toată discuția)
Contestatie pv intocmit gresit ContSters105013 ContSters105013 Buna ziua, Pe scurt: Am fost oprit de agent..radar..nu am semnat PV. Pe PV au trecut adresa din buletin, fara sa observe ca am mutatie in alta localitate. ... (vezi toată discuția)