avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de munca

Buna ziua,
sunt angajat al unei firme straine care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei si care nu plateste contributii sociale la bugetul statului. Am suferit un accident de munca in urma caruia sunt imobilizat 30 de zile prin atela gipsata la recomndarea medicului specialist.
De ce spitalul nu-mi elibereaza documentele aferente externarii? (mi s-a precizat ca s-a schimbat legislatia privind accidentele de munca).
Care sunt drepturile mele?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:34, 2 August 2015
Nu s-a schimbat legislatia privind accidentele de munca.
Se aplica prevederile Legii ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare art.30,
respectiv HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
Art. 147 (1) Orice eveniment produs pe teritoriul Romaniei, in care sunt implicati cetateni straini aflati in indeplinirea atributiilor de serviciu, va fi comunicat imediat la inspectoratul teritorial de munca pe raza caruia a avut loc, de catre angajator sau de catre orice alta persoana care are cunostinta despre eveniment.
(2) Inspectoratul teritorial de munca care a primit comunicarea va instiinta misiunea diplomatica sau consulatul tarii din care provine persoana accidentata, prin intermediul Inspectiei Muncii.
Art. 148 (1) Cercetarea unor astfel de evenimente se face de catre inspectoratul teritorial de munca pe raza caruia au avut loc, impreuna cu celelalte organe competente, precum si cu reprezentanti ai angajatorului strain implicat in eveniment sau de catre Inspectia Muncii, conform art. 29 alin. (1) lit. c) din lege.
(2) La cercetare poate participa un reprezentant al misiunii diplomatice sau al consulatului tarii respective.
(3)Termenul de cercetare este cel prevazut la art. 120.
(4) Dosarul de cercetare va cuprinde actele prevazute la art. 122. (5) Dosarul de cercetare se va intocmi astfel:
a) intr-un exemplar, pentru evenimentele care au produs incapacitate temporara de munca sau care sunt accidente usoare; dosarul se pastreaza in arhiva inspectoratului teritorial de munca care a cercetat evenimentul;
b) in doua exemplare, pentru evenimentele care au produs deces, accidente colective; originalul se inainteaza organelor de urmarire penala si un exemplar se pastreaza la inspectoratul teritorial de munca care a efectuat cercetarea;
c) in 3 exemplare, pentru evenimentele cercetate de Inspectia Muncii; originalul se inainteaza organelor de urmarire penala, un exemplar se pastreaza la Inspectia Muncii si un exemplar la inspectoratul teritorial de munca pe raza caruia s-a produs evenimentul;
d) in mai multe exemplare, pentru evenimentele care au produs incapacitate temporara de munca pentru victime cu angajatori diferiti; originalul se pastreaza in arhiva inspectoratului teritorial de munca care a efectuat cercetarea.
(6) Dosarul de cercetare intocmit conform prevederilor alin. (5) lit. a) si b) va fi transmis Inspectiei Muncii in conditiile prevazute la art. 126 alin. (1).
(7) O copie a dosarului original se va transmite misiunii diplomatice sau consulatului tarii de unde provine accidentatul de catre inspectoratul teritorial de munca care a efectuat cercetarea sau, dupa caz, de catre Inspectia Muncii.
Presupun ca efectuati anumite activitati pe teritoriul Romaniei in perimetrul unor firme/ institutii publice/ primarii, etc. Evenimentul trebuie anuntat la ITM de catre entitatea romana, respectiv firma straina sau de catre dvs.
Sunt necesare documentele medicale pentru efectuarea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conform cãrui temei legal și prin ce modalitate se pun la dispoziție diferite documente poliției? s0ldja s0ldja Bună ziua, Lucrez la o firmă în cadrul serviciului de prevenire și protecție a muncii. În urma accidentelor de muncă se întocmește ... (vezi toată discuția)
Accident de muncă,în delegație in olanda,nedeclarat de ei ... Adrian Doru Adrian Doru Accident de muncă,în delegație in Olanda,nedeclarat de ei trimis acasă ne tratat a doua zi după.Ce pot face,ei incalcind toate normele EU și drepturile ... (vezi toată discuția)
Accident de munca - produs in belgia, angajat al unei firme din romania si detasat in belgia Gina C Gina C Buna ziua! Sotul meu este angajat la o firma.de constructii dinGalati si detasat inBelgia. Luni,29oct 2018 a cazut de pe schela rupandu.si piciorul in zona ... (vezi toată discuția)