avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 260 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Pasaport Provizoriu / Pierdut CI si Certificatul de ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Pasaport Provizoriu / Pierdut CI si Certificatul de nastere

Buna seara, numele meu este Cristi Moise. Va cer ajutorul pentru solutionarea situatiei in care ma aflu.
Marti 11 ora 5 dimineata trebuie sa plec intr-o vacanta in europa cu prietena mea.
Problema noastra este ca i-a fost furat portofelul cu CI si Ceritificat de nastere.
Inca nu am delcarat la politie ce s-a intamplat pentru ca nu pot lua in calcul faptul ca nu voi pleca.
Mi-am organizat un pic ce am de facut iar va cer parerea daca gresesc undeva si ce am omis sa fac.
Ne avand la dispozitie un CI, doresc sa fac pentru ea o Carte de identitate proviziorie pentru a putea face un Pasaport de urgenta (ce am inteles ca se poate face in 2/3 ore). Conditia pentru acest pasaport, am inteles ca este sa am CI proviz si certificat de nastere in original. Maine planuiesc sa fac un certificat de nastere daca am posibilitatea sa il fac pe loc la primaria comunei, iar apoi sa fac si cartea de identitate provizorie.
Intre timp am gasit o copie legalizata a certificatului de nastere. Prima intrebare este urmatoarea.
-copia legalizata este un document valabil pentru eliberarea pasaportului provizoriu?
Apoi, sunt sanse sa imi fie eliberat un certificat de nastere pe loc? chiar si contra cost?
Ma scuz de acum cu toti cititorii pentru eventualele greseli gramaticale sau de punctuatie, dar sunt foarte disperat ca imi irosesc concediul. :(
Ultima modificare: Duminică, 2 August 2015
cristimoise18, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 08:24, 3 August 2015
Buna dimineata,

Trebuie sa incepeti cu cartea provizorie, acest tip de act se elibereaza doar cand lipseste unul dintre documentele necesare eliberarii CI cu termen lung (in cazul dvs. motivul este lipsa certificat de nastere). N-ar trebui sa dureze mai mult de o zi, doua daca n-au foarte mult de lucru.
Pentru CI provizorie are nevoie de:
- 3 fotografii tip buletin ( 3 x 4 cm, cu banda albă de 7 mm la baza)
- actul de spatiu / de proprietate al imobilului in care locuieste, in original si copie (daca nu este proprietara trebuie sa vina si cel care detine imobilul ca sa-si dea consimtamantul)
- 2 chitante, una de 5 lei si una de de 1 leu, care se platesc la Impozite si taxe, la primaria de care apartine Evidenta persoanelor

Oricum si ca sa depuneti cerere pentru alt certificat de nastere aveti nevoie de CI provizorie, nu doar pentru pasaport. Bine ar fi ca certificatul furat sa fi fost eliberat de primaria din comuna dvs., doar acolo va ajuta intr-un fel copia legalizata - le va fi mai usor sa caute in registre.

Daca exista bunavointa va pot elibera in aceeasi zi si noul certificat. DUpa ce depuneti pentru CI provizorie mergeti la Starea civila si vorbiti cu cine e acolo.
Pentru certificat va completa la Starea civila o cerere si va achita o taxa de 2 lei. Sa ia si acea copie legalizata.

In principiu, daca toate merg bine pana joi ar trebui sa le aveti pe amandoua si in functie de programul celor de la Pasapoarte ati putea merge si acolo. Vedeti ca vinerea au, de regula, program scurt.

PS: n-o sa inteleg niciodata de ce oamenii poarta la ei si certificatul de nastere. N-o mai lasati sa umble cu toate actele la ea :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat de nastere romanesc pt copii nascuti in strainatate LidyHM LidyHM Buna! Am 2 copii nascuti in strainatate(unul in Canada si altul in USA). Am reusit sa le obtin Apostila pe certificatele de nastere si in curand o sa le am ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere pierdut ioana2102 ioana2102 Buna! Am pierdut certificatul de nastere, cartea de identitate mi-a expirat, in schimb am pasaportul valabil (pasaport temporat) si am o copie legalizata a ... (vezi toată discuția)
Schimbare carte de identitate dupa casatorie in regim de urgenta Isabela_bv Isabela_bv Miercuri voi avea cununia civila si sambata trebuie sa plecam din tara. Nu stiu cum trebuie sa procedez sa schimb cartea de identitate cat mai repede dupa ... (vezi toată discuția)