avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Calculul celor 12 luni muncite necesare pentru ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Calculul celor 12 luni muncite necesare pentru indemnizatie crestere copil

Buna ziua,

Sotia mea este insarcinata in 3 saptamani si ar urma sa nasca pe la inceputul lunii aprilie 2016.
Ea lucreaza din data de 4 mai 2015, ceea ce ar insemna (sau cel putin asa am calculat noi) ca se incadreaza in cele 12 luni specificate in legislatie (luand in calcul si exceptia care face referire fractiunea mai mica de jumatate de luna).
Asa ca prima mea intrebare ar fi daca intr-adevar am calculat bine si a doua intrebare, daca spre exemplu ar vrea sa isi ia concediu mai devreme (parca exista aceasta posibilitate incepand cu luna a 7-a), va putea face acest lucru, sau va trebui sa munceasca pana in ultima clipa ca sa intruneasca cele 12 luni muncite?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ruxandy , utilizator 14:19, 3 August 2015
1. - Daca va naste in aprilie 20163 cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta acestuia sunt mai 2015 - aprilie 2016.
- Asadar va putea beneficia de CCC si indemnizatia aferenta acestuia.

2. In aceste 12 luni intra si lunile in care este in eventuale concedii medicale si lunile in care este in concediu de sarcina.

3. In concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) se poate intra incepand cu luna a saptea de sarcina, data acordarii acestui concediu se stabileste impreuna cu medicul curant ginecolog.

4. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
...

Art. 24.
(1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.
(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
...
Multumesc mult pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil mileaflorica mileaflorica Va rog sa imi spuneti daca pot beneficia de indemnizatia pentru crestere copil in urmatoarea situatie: Am lucrat cu contract de munca din 20.04.2015 pana in ... (vezi toată discuția)
Concediu maternitate din somaj sanda1956 sanda1956 sunt somera si gravida in luna a 7-a. pot intra in concediul prenatal/ Somajul se termina pe 12 octombrie, iar eu ar trebui sa nasc la sarsitul lunii. Pot ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de crestere a copilului miki980 miki980 Buna ziua, as dori sa imi raspundeti la urmatoarele intrebari: 1.Sunt angajata din 19.07.2011 si urmeaza sa nasc in jurul datei de 13.09.2012. De cand pot ... (vezi toată discuția)