avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Care este termenul limita pentru a depune o plangere ...
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Care este termenul limita pentru a depune o plangere la CEDO

As vrea sa stiu care este termenul limita in care pot depune o plangere la CEDO impotriva unei hotarari definitive irevocabile.

Si cum se socoteste acest termen ( de la data in care s-a dat hotararea sau de la data la care am primit acasa hotararea motivata ).

Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 21:14, 5 August 2015
Stimat forumist,

Termenul este de 6 luni de la ultima cale de atac efectivă.

Socotirea acestui termen se face astfel:

1. În situația în care, potrivit legii, hotărârea nu se comunică, termenul va curge de la data la care aplicantul, cu maximum de diligențe, ar putea să intre în posesia hotărârii motivate. Acest lucru nu implică, deci, un calcul de la data pronunțării, ci de la realizării motivării. Este data care apare, de altfel, pe ultima pagină a hotărârii, după dispozitiv.

2. Există și situația în care hotărârile, potrivit legii, se comunică părții. Exclusiv în acest caz, termenul curge de la comunicare.

Atenție, acesta nu este cazul, ca exemplu, în care, judecându-se după Codul de procedură vechi, în care hotărârile pronțate în recurs nu se comunicau, aplicantul să fi solicitat în scris comuicarea și, astfel să fi primit hotărârea la o dată ulterioară redactării acesteia. În acest caz termenul curge de la redactarea efectivă, nu de la comunicare.

Nu în ultimul rând, aplicațiea trebuie depusă complet, pe formularul standard, însoțită de toate actele necesare. O aplicație incompletă nu mai întrerupe termenul de 6 luni.

Cu stimă.
Ultima modificare: Marți, 4 August 2015
andreigrigoriu, moderator
Va multumesc pentru raspuns.Citisem undeva ca se modificase termenul si ca ar fi 4 luni de-asta am intrebat aici
Stimat forumist,

Într-un fel aveți dreptate. Termenul de 6 luni a fost modificat de către Protocolul 15, într-un termen de 4 luni.

Însă, la această dată, Protocolul 15 Adițional nu a intrat în vigoare. Părerea mea este că nici nu va intra în vigoare prea curând.

Astfel, în Protocolul 15, la art. 7, se prevede:
,,Prezentul Protocol va intra în vigoare în prima zi a lunii care urmează expirării unei perioade de trei luni de la data la care toate Înaltele Părţi Contractante ale Convenţiei îşi vor exprima consimţământul de a fi legate prin Protocol, conform prevederilor Articolului 6.,,

Problema este că ultima schimbare a Convenției a fost adusă de Protocolul 14, care a fost deschis spre semnare pe data de 13 mai 2004. Și totuși, Protocolul14, conținând dispoziții similare privind intrarea în vigoare, a devenit apliabil pe 1 iunie 2010.

De ce? Pentru că Rusia a refuzat semnarea sa și după lungi, lungi negocieri l-a semnat, nu înainte de a fi trecut 6 ani. Este lesne de văzut că în acele vremuri Rusia nu avea o atitudine, să zicem conflictuală, cu Europa.

Or, în contextul actual, nu aș paria pe semnarea Protocolului 15 de către Rusia, prea curând, sau chiar într-un timp mediu...

Cu stimă
Ultima modificare: Miercuri, 5 August 2015
andreigrigoriu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen de adresare cedo ruta2012 ruta2012 Buna seara, am aflat de curand despre faptul ca termenul de adresare la Curtea Europeana a Drepturilor Omului s-a modificat. Din cate cunosteam, pana la ... (vezi toată discuția)
Termen depunere dosar cedo Margareta Pruteanu Margareta Pruteanu BUNA ZIUA, M-AR INTERESA CARE ESTE TERMENUL DE DEPUNERE A UNUI DOSAR LA CEDO, DUPA ULTIMELE MODIFICARI APARUTE DIN DATA DE 01.01.2014. (vezi toată discuția)
Care este termenul legal de motivare a hotararii, in scris a judecatoriei ? franciscszabo franciscszabo Concret; intr-un dosar civil,s-a pronuntat o solutie cu drept de recurs(solutia a fost postata pe saitul judecatoriei respective la nr.de dosar in cauza) dar ... (vezi toată discuția)