avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 998 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil

Buna ziua!

Sunt insarcinata in 6 luni si jumatate si as dori sa stiu cum exact se calculeaza indemnizatia de crestere a copilului in anumite conditii. Am carte de munca din Iulie anul trecut si din luna mai anul acesta am si un PFA cu norma fixa. La calculul indemnizatiei se iau in considerarea si veniturile realizate pe PFA, si daca da toate venituile pe PFA sau doar aceea norma fixa? O alta intrebarea este cand pot sa intru in prenatal si cum trebuie sa procedez in cazul PFA-ului in aceasta situatie.
Va multumesc pentru ajutor!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:32, 4 August 2015
1. Pentru calcularea indemnizatiei pentru CCC sunt avute in vedere toate veniturile profesionale brute (din salarii si activitatea de PFA) din cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).

2. Cu privire la veniturile din PFA luate in calcul intrati pe:
www.avocatnet.ro/content/for...

3. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
...

Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.
(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
...

4. - Puteti beneficia de inemnizatie de concediu de maternitate si in calitate de PFA numai daca ati platit la CJAS cota de contributie de 0,85% pentru concedii si indemnizatii.
- Luati legatura cu CJAS sa va spuna cum se procedeaza ca sa incheiati contractul de asigurare pentru concedii si indemnizatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand pot sa intru in concediu prenatal? mihaelatucaliuc mihaelatucaliuc Buna seara, As dori sa stiu, in conditiile unei sarcini normale, cand se poate intra in prenatal? Legea prevede 63 zile inainte de nastere si 63 zile dupa, ... (vezi toată discuția)
Cand ar trebui sa intru in concediul prenatal? ioana_d2008 ioana_d2008 Buna ziua! Prin amabilitatea d-voastra, as dori sa stiu mai exact perioada ori data intrarii mele in concediul prenatal.Avand in vedere ca ma aflu in 20 ... (vezi toată discuția)
Cand pot intra in concediu prenatal? ccrina88 ccrina88 Buna ziua, Cand pot intra in concediu prenatal? Data probabila a nasterii este 01.12.2013. Pe perioada concediului prenatal o sa mai primesc salariu, si ... (vezi toată discuția)