Vin si eu cu o mare dilema din familie. Socrii mei au un apartament si au roluri diferite. Nu sunt divortati si nici nu vor sa devorteze dar soacra doreste sa vanda jumatatea ei pt. a-l ajuta pe fiul ei sa ia un apartament. Socrul nici nu vrea sa auda de asta, sustinand ca nu vrea sa fie dat afara din casa. I s-a explicat ca din partea sa isi poate lua o locuinta dar fara succes.
As dori sa stiu cum si daca poate fi fortat socrul meu sa vand apartamentul astfel incat fiecare dintre proprietari sa intre in posesiunea sumei care i se cuvine? Daca da, care este procedura si cat poate sa dureze?
Socrul nu poate fi obligat sub nici o forma sa vanda partea lui.
Soacra insa ar putea solicita desfacerea casatoriei si partajul bunurilor comune.
In acest fel imobilul va trebui impartit urmand ca soacra sa dispuna fie de cota ei -daca poate fi impartit in natura- fie de sulta in raport de persoana care va fi dispusa sa achite sulta.
Nu inteleg insa ce inseamna ”au roluri diferite”.
"Socrii mei au un apartament si au roluri diferite"
Au cumparat apartamentul inainte de casatorie sau l-au mostenit de au "roluri diferite"? In situatia in care l-au cumparat impreuna inainte de casatorie specificandu-se cotele fiecaruia, sau l-au mostenit in cote diferite, partea fiecaruia constituie bun porpriu si fiecare poate face ce vrea cu partea lui., dar numai cu partea ce-i revine.
Daca apartamentul a fost cumparat in timpul casatoriei, fiind un bun imobil, un sot nu poate vinde acest apartament fara acordul celuilalt sot.
As recomanda ca fiul sa se puna nitel in situatia parintilor sai si sa vada ce hotararea ar lua. Nu este corect din partea unui fiu sa isi forteze parintele / parintii sa isi vanda apartamentul pentru ca el, fiul, doreste sa isi cumpere un apartament.... Mai ales ca parintii nu sunt divortati si nu doresc divortul.... Oricum, la un moment dat, va mosteni apartamentul a carui vanzare o doreste acum. Eventual ar putea ajunge la un acord sa dea la schimb apartamentul pe unul mai mic + diferenta.
Trebuie sa va mentionez ca nu este vorba de rautate din partea fiului dat fiind ca le-a oferit o casa cu absolut toate conditiile si unde locuieste de 3 ani soacra. A existat un plan "de batranete" in urma caruia, dupa vanzarea imobilului, socrul sa il insoteasca fie pe fiul sau in casa ce va fi achizitionata fie la casa pusa la dispozitie inca de acum 3 ani. La mijloc este doar un egoism si o incapatanare, socrul nedorind sa accepte niciuna din aceste solutii. Prefera sa locuiasca intr-un imobil de 140 mp pe care il intretine greu si in care, datorita varstei avansate, se ve descurca si mai greu fara familie.
Cazul extrem este sa-l fortam sa vanda si sa isi ia partea pt. a-si achizitiona un imobil, asumandu-si riscul ca familia sa nu mai fie langa el.
Totul a inceput in momentul in care am obtinut acordul sau de a vinde (pe al soacrei il aveam deja) si am gasit implicit un client pt apartament. In seara de dinaintea intalnirii cu nortarul si cu clientul, el s-a razgandit, nemaicontand ca ne-am straduit sa gasim client si implicit casa intr-un timp relativ scurt. Nu mai conteaza ca noi ne grabim pt ca in cateva luni vom avea un copil.
Fortati de imprejurari apelam la solutii extreme, la partea soacrei care ne sustine in totalitate.
Despre acele roluri diferite am amintit pt ca sotul meu mi-a explicat ca acum ceva timp s-au schimbat actele casei astfel incat fiecare are dreptul de a dispune de partea sa (asta am inteles). Apartamentul a fost achizitionat in timpul casatoriei, in 1996 si, pt. ca era luat sub incidenta unei legi speciale, a primit interdictie de vanzare timp de 10 ani. Acum nu mai are aceasta interdictie.
Ne spuneti ceva nou observ.
Insa interdictia de vanzare a imobilului pentru 10 ani nu are nici o legatura cu dreptul de proprietate. Decat in sensul unei limitari a dreptului de a dispune de imobil o perioada de timp.
Nu vad insa ce lagatura are cu dreptul de a dispune fiecare de partea sa.
E de vazut insa despre ce act e vorba -indiferent cum se numeste- prin care fiecare poate vinde partea sa in mod distinct. -din ce spuneti dvs.-
Pana aici am inteles ce-mi comunicati si pt. asta va multumesc. In aceasta seara voi merge sa vad actul de proprietate astfel incat sa va pot spune mai multe.
Alte discuții în legătură
Mostenire
morosa
buna ziua .socrul meu a murit acum in un an sotul meu este singur la parinti si stam cu mama sa .actele pe casa sunt pe amandoi .vreau sa stiu ce trebuie sa ... (vezi toată discuția)